Navštivte Přehlídku netradičního filmu 2013

Navštivte Přehlídku netradičního filmu 2013

Tisk

pnf logo 200Mladá Boleslav bude již po čtvrté hostit Přehlídku netradičního filmu (PNF), zaměřenou na nahotu a sexualitu v médiích. Přehlídka se uskuteční v termínu od 26. do 28. září 2013 v Divadelním sále Domu Kultury v Mladé Boleslavi.

 

 

Erotika v zemích bývalé Jugoslávie

Čtvrtý ročník festivalu představí ojedinělý náhled na sexualitu a tělesnost skrze kontroverzní pohled balkánské kinematografie. Během tří festivalových dní tak diváci budou moci zhlédnout 12 projekcí vybraných snímků, z nichž většina bude uvedena ve své české premiéře. Jednotlivé filmy představí nejen stěžejní tvůrce, ale i debutující autory srbské a chorvatské kinematografie.

Dramaturgický program PNF se zaměří na kontroverzní přístup k erotice v komunistických zemích bývalé Jugoslávie, kde sex po dlouhá léta představoval tabu a byl spojován s násilím, prezentován jako něco nečistého a vulgárního, řízeného animálními pudy. Jan Gál, hlavní dramaturg přehlídky, dodává, že „toto prudérní přesvědčení bylo poprvé vyvráceno až na konci 80. let, kdy byl pohlavní styk poprvé na západě Balkánu zobrazen coby projev citu a něhy.“ Návštěvníci tak získají jedinečnou možnost seznámit se s odlišnými postoji k sexualitě a nahotě od počátku sedmdesátých let minulého století až po současnost.

Jugoslávská černá vlna

Přehlídka představí dva snímky Dušana Makavejeva, W. R. – mysteria organismu (1971) a Sladký film. První zmíněný film svou sexuální otevřeností útočil na upjatost komunismu a způsobil, že byl Makavejev donucen odejít do exilu a pokračovat ve svém díle v zahraničí. Snímek Sladký film z roku 1974 nešokoval svým politickým postojem, ale zvráceným obsahem. Mezi dalšími promítanými filmy bude například temné drama Lordana Zafranoviće Kousnutí anděla (1984), pojednávající o komplikovaných vztazích dysfunkční rodiny žijící v izolaci, či zakázané erotické drama Boštjana Hladnika Maškaráda (1971).

Balkánská tvorba

Současnou balkánskou tvorbu zastoupí mimo jiné syrový dokumentární snímek Mladena Djordjevice o srbském pornoprůmyslu Vyrobeno v Srbsku (2005), „dekameronská“ povídková antologie 7 seX 7 (2011) debutující režisérky Ireny Škorić nebo drama Klip (2012) z prostředí srbské mládeže režisérky Majy Miloš.

Všechny filmové projekce na přehlídce jsou ohodnoceny speciálním ratingem. Snímkům je podle specifických kritérií uděleno třístupňové měřítko, jež zohledňuje například množství a délky erotických scén ve filmech. Diváci se tak nemusí obávat, že by v kinosále viděli něco nepatřičného.

pnf logo 1
Doprovodný program

Mimo filmových projekcí se diváci mohou již tradičně těšit na prezentace, přednášky a diskuze s umělci a mediálními odborníky. Program přehlídky také doprovodí koncert ostravské skupiny Wolf Trap.

Organizace

Festivalové centrum se nachází v Divadelním sále Domu kultury v Mladé Boleslavi na adrese Dukelská 1093, doprovodný program se poté odehraje v klubu U-Turn Pub na Pražské bráně 111.

Návštěvníci se mohou akreditovat přes webový formulář na stránce http://www.netradicnifilm.cz/cs/akreditace do 24. září. Do tohoto data mají možnost koupi akreditace na celý festival za zvýhodněnou cenu 200,- Kč. Základní cena je potom 250 korun. Zlevněné akreditace především pro studenty a držitele průkazu ZTP jsou 200 korun na místě a 150 Kč při nákupu do 24. září. Dále je možno zakoupit si jednorázové vstupné na přednášu, projekci či koncert za 50 korun.

Soutěžit o lístky můžete zde: http://www.kultura21.cz/souteze/7654-soutez-pnf

Více informací na: www.netradicnifilm.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Divadlo je moje celoživotní láska, říká operní pěvec Radek Krejčí

radek krejci perexI když to neměl v životě vždy jednoduché, štěstí, píle a talent ho dovedly k vysněné profesi. Během let se vypracoval a svůj život si už bez jeviště nedokáže ani představit. Sólista opery Severočeského divadla v Ústí nad Labem Ra...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Na skok na festivalu Jeden svět Zlín

jeden svet 20Mezinárodní festival dokumentárních filmů Jeden svět Zlín se zde konal už podruhé díky neziskovce Asociace DICE. My jsme navštívili jeho zahájení včetně projekce filmu Normální autistický film.

...

Literatura

Velké historické okamžiky 20. století z netradičního úhlu pohledu odhaluje Stoletý stařík… Jonase Jonassona

stolety starik 200Alan Karlsson měl toho dne slavit sté narozeniny. Se všemi poctami, co k takové slávě patří. Celý domov důchodců se na to připravoval, babky se zkrášlovaly, dědkové se těšili na vzrůšo, personál domova netrpělivě pobíhal a všichni...

Divadlo

Tvořit! Ale za jakou cenu?

Leni200

Umělci jsou zvláštní sorta lidí. V jejich konání je pohání nespecifikovatelná síla, která je udržuje v činorodosti, a nutí je tak neustále něco tvořit. Protože pokud herec, zpěvák, malíř či jinak umělecky nadaný člověk...

Film

Dokumentární tragikomedie Dagmar Smržové CHCI TĚ, JESTLI TO DOKÁŽEŠ míří do kin

Chci Te 200Osobitá dokumentární tragikomedie Dagmar Smržové o tom, že každý člověk potřebuje lásku a o tom, že nemožnost hýbat se nezamezuje člověku ve svobodném rozletu.

...