Toy Story 3 poučí malé i velké

Toy Story 3 poučí malé i velké

Tisk

toy-story-3-200Toy Story 3: Příběh hraček (2010) je na první pohled zábavná oddechová komedie pro děti, ale nejde v ní jen o to. Dobře vychytaný scénář a zápletka, která místy připomíná spíš drama, dokáže poučit nejen malé dítě, ale i leckterého dospělého.

 

 

Andy je kluk, který se svými hračkami trávil kdysi spoustu času. Ale už je mu 17 a nechává je v bedně ležet ladem. Hračky jsou z toho smutné, včetně kovboje Woodyho a Buzze rakeťáka. Vždyť k čemu taková hračka vlastně je, když si s ní nikdo nehraje?

Aby toho nebylo málo, Andy se stěhuje na kolej a bere si sebou jen to, co bude potřebovat. Z jakési nostalgie chce i Woodyho, ale nakonec se vše při uklízení zamotává a všichni končí ve školce, kde si děti chodí každý den hrát. Zní to všechno jako pohádka. Tyhle děti, když zestárnou, odejdou, ale místo nich přijdou další a ty si s nimi budou hrát taky!
„Je to tu skvělý, na dveřích mají dokonce duhu!“

toy story pribeh hracek 3

Naivní hračky se celý svůj „život“ jenom upřímně baví, ale nakonec, tak jak to bývá, okusují hořkost pocitu od někoho, kdo je zradil. Poté, co si naše parta užila drama s Andym, je na řadě jeden plyšový medvěd. Šoupnul je do oddělení s mrňaty, které si neumí hrát, jenom všechno kolem sebe systematicky ničí. Panenkám namáčí vlasy do barev, s Buzzem rakeťákem mlátí jako s kladivem a tak dále.

Přitom jsou všechny hračky stále tak trpělivé. „Obživnou“ jenom když je nemůže vidět žádný člověk. Jako by celý život lhaly, ale přitom jsou pořád tak upřímné a naivní, jak to? Ona hra na mrtvého není patrně nijak složitá, ale malému divákovi celkem šikovně ukazuje rozdíl mezi tím, jak něco na první pohled vypadá, a jaké to je, když se tomu podíváme pod povrch.

toy story pribeh hracek 3

A máme možnost nahlédnout také pod pokličku života zlého plyšáka. Na něj se také jeho bývalí majitelé vykašlali. Když se v dešti vracel domů, viděl přes okno, jak si ta malá holka hraje už s někým jiným. Život ho naučil chovat se radikálně a využívat to ve svůj prospěch, jinak by se s tím nedokázal vyrovnat.

Nad popelnicí, kudy hračky ze školky utíkají, a také později na smetišti, je pro něj svízelná situace jen o tom, kdo z koho. Má štěstí a utíká z dopravního pásu, který vede přímo do spáleniště! Ale místo toho, aby zmáčknul tlačítko STOP, jenom se usměje a nechává ostatní hračky napospas svému osudu. Jde už nejméně o dvacátou scénu, kde jde Woodyho partě o krk, a když už nemají kam ze spáleniště utéct, nezbývá jim, než se držet za ruce a čekat, až to přijde.

Toy Story 3 končí dobře, protože jde o pohádku, stejně ale nešetří malého diváka ani trošku. Lidé většinou úplně nepostřehnou, kde je hranice jejich možností, protože se učí uskromňovat, aby se mohli cítit spokojeně a šťastně. Neustálá proměna hraček z neživých předmětů na živé vypadá i jako jakési přetvařování, kterého má třeba zlý plyšový medvěd v zásobě celou hromadu a je díky tomu velmi schopný manipulátor. Jen díky němu je však možné poznat v příběhu skutečné náznaky naivity všech ostatních, protože té se člověk ve skutečnosti drží jen proto, že nemá velkou důvěru právě ve své vlastní možnosti.

toy story pribeh hracek 3

Toy Story 3: Příběh hraček / Toy Story 3
USA / 2010 / 103 minut
Žánr: Rodinný / Animovaný
Režie: Lee Unkrich
V českém znění: Michal Dlouhý - Tom Hanks (Woody), Zbyšek Pantůček - Tim Allen (Buzz Rakeťák), Barbora Munzarová - Joan Cusack (Jessie), Jana Páleníčková - Jodi Benson (Barbie), Lumír Olšovský - Michael Keaton (Ken), Pavel Rímský - Blake Clark (Slinky), Dana Batulková - Laurie Metcalf (maminka), Zdeněk Dušek - Ned Beatty (medvěd Mazel), Petr Štěpánek - Timothy Dalton (Bodlinka), Petr Oliva - Don Rickles (Brambůrek), Dana Hlaváčová - Estelle Harris (Brambůrková), Karel Gult - John Ratzenberger (Prasátko), Bohuslav Kalva - Wallace Shawn (Rex), Ondřej Havel - John Morris (Andy), Kateřina Bobovyčová - Emily Hahn (Bonnie), Pavel Bobek (zpěv), Dana Černá - Bonnie Hunt (Dolly), Uršula Kluková - Kristen Schaal (Trixie), Alois Švehlík - (šáša)

Zdroj foto: internet


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Protheus z Dymytry: Příští rok chystáme spoustu změn

dymytry perexS frontmanem skupiny Dymytry Protheem (Honza Macků), jsem dělal naposled rozhovor loňské léto a tentokrát se naskytla příležitost vyzpovídat Prothea na křtu nového DVD Arakainu a Dymytry k podzimnímu turné. Co se za ten rok a půl změnilo a ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Osvícení straší i po čtyřiceti letech, teď už i na Blu-ray

Osviceni perexKdyž se čas od času dělají na různých serverech a ve filmových časopisech žebříčky nejlepších adaptací románů Stephena Kinga, máte jednu jistotu. Snad ve všech najdete letos už čtyřicet let (neuvěřitelné, jak to letí) starý horor St...


Literatura

Miluj mě, nebo střelím!

milujmestrelim perexDita má Zdeňka. Šimon má Kateřinu. Oba páry středního věku se neznají a žijí si dlouholetá spokojená manželství. Dita je úspěšná spisovatelka, Šimon je vysokoškolský profesor. Stačí však jedno náhodné setkání a všechno je vzhůru...

Divadlo

Na podzim do divadla: Divotvorný hrnec

divotvorny hrnec 200O prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte! Jedním z tipů je Divotvorný hrnec v podání Městského divadla ...

Film

Byl Koniáš jen synem své doby?

temno obalka 200Postava jezuity Antonína Koniáše, nejen v 18. století proslulého ničitele kacířské literatury, odedávna vzbuzuje vášně spojené s výrazně negativním hodnocením. Když se některý veřejný činitel chová "nekulturně" (třeba o...