Opět k nám dorazily Dny evropského filmu

Opět k nám dorazily Dny evropského filmu

Tisk

evropsky film200Už po dvacáté se konají Dny evropského filmu, tentokrát kromě Prahy proniknuvší ještě do Brna, Hradce Králové, Ostravy, Jablonce nad Nisou a Uherského Hradiště. Organizátoři s podporou řady velvyslanectví a kulturních institutů nachystali čtyři desítky titulů, které odrážejí pestrou mozaiku soukromých osudů na pozadí sociálních i mravních nesnází současné Evropy, od Islandu až po zeměpisně sporné Turecko. Některé byly zakoupeny do tuzemské distribuce.

 

Na přehlídce nalezneme díla, která vypravěčsky přesvědčivě zkoumají politické klima i stav společnosti, ať již to bylo za nadvlády komunismu v někdejším východním Německu (Barbara), ve zdánlivě prosperujícím Švédsku 70. Let (Call Girl) nebo ve dvou časově i politickým zakotvením odlišných rovinách zkoumají bezmoc jednotlivce tváří v tvář násilí (estonsko-finský snímek Očista, z něhož je připojen snímek).

evropsky film ocista

Avšak do popředí se dostávají i problémy související s archaickým vnímáním rodinné cti, jak je tomu v tureckém příspěvku Když vzplane oheň: tam otec těhotné dívky, která odmítá prozradit, kdo ji svedl, uvažuje zcela vážně jejím zavraždění. A nechybí ani pohled na rozdílnou mentalitu i v rámci Evropy - bohatý Němec vyznává jiné hodnoty nežli jeho bulharské hospodyně, jak prozradí snímek Jemné rozdíly.

Do řady filmů pronikají více či méně výrazné sociální podtexty, které upozorňují na prohlubující se chudobu stále se zvětšující části společnosti, upozorňuje, jak snadno se může člověk ocitnout na dně, zbaven jakýchkoli nadějí. Avšak do tkáně přesto proniká jistá mondénnost a chtěnost. To se týká děl jako Louise Wimmerová nebo Sestra, jakkoli ukazují, že krize zasáhla i ty státy, dosud považované na bohaté a prosperující.

Zbývá ještě doplnit, že na přehlídce spatříme i průhledy do světa dětí, často zraňovaných chováním dospělých, ať již je to nezájem nebo konfliktní soužití. V obou případech děti hledají svůj vlastní svět, nějaké náhradní jistoty, ať již je to péče o malou kavku, která vypadla z hnízda (nizozemský snímek Ptáče tak upomíná na slavný anglický film Kes, základní zápletkou dosti podobný), nebo útěk do samoty (belgický počin Tajně v lese). Ani v těchto případech se tvůrci neubránili jistému zpovrchnění a melodramatickým sklonům, líbivé dojemnosti.

Nabídka je letos dosti bohatá: vedle filmů hraných, vedle cyklu věnovaného hudebnímu zaujetí nalezneme znepokojivé dokumenty (Cikáni jdou do nebe, Ilegální máma, Nový svět, Sladký život kurev...) a rovněž jeden animovaný snímek. Ve Vráskách, z nichž pochází připojené foto, si španělští tvůrci pohráli s tíhou stáří, když se vypravili do domova důchodců. Mnohdy tabuizované záležitosti rozehrávají s lehkosti i humorem, s kresebnou jednoduchostí, aniž by dění ubírali na důstojnosti.

evropsky film Vrasky

Konečně musím doplnit, že přehlídka poskytne nejen představu o současném filmovém dění v Evropě, ale také připomene několik starších dramat u nás již uváděných, která přitáhla pozorornost uměnímilovného publika (Antikrist, Bílá stuha, Je to jen vítr, Prorok, Černá kniha...). Právě to jsou zřídkavé doklady skutečného tvůrčího vzepětí, jaké v „hlavním“ programu jen málokdy nalezneme.

Jak lze Dny evropského filmu charakterizovat? Až zbytečně často tu spatříme takzvaně "festivalové" produkty, jejichž divácký potenciál se vyčerpává právě uváděním na různých soutěžích a přehlídkách. Vyznačují se zhusta samoúčelným sebevzhlížením, schválnostmi a předstíraným "umělečnem", které zastírá jen chabé schopnosti tvůrců.

Upadá řemeslná úroveň, ať již obhlédneme myšlenkově ambiciózní díla nebo nepokrytě zábavné výpovědi. Předložený program sice dokládá, že v Evropě dosud kvete filmové podnikání, avšak jeho úroveň klesá a nicotní, málo se daří komediální tvorbě. Sotvakterý titul se zapíše do naší paměti natolik, abychom si jej vybavili i za rok. Taky máte pocit, že všechny důležité výpovědi o světě, v němž žijeme stále zmatečněji a chvatněji, vznikly už před desetiletími?

evropsky film plakat


Místa konání 20. Dnů evropského filmu

Praha: Lucerna a Světozor (11.4.- 20.4.2013)
Brno: Art (19.4.-25.4.2013)
Jablonec nad Nisou: Junior (22.4.-24.4.2013)
Uherské Hradiště: Hvězda (23.4.-25.4.2013)
Boskovice: Panorama (24.4.-26.4.2013)
Hradec Králové: Central (25.4.-28.4.2013)
Ostrava: Art (25.4.-28.4.2013)

Foto: www.alpha185blogspot.com, www.portlandart.net, www.eurofilmfest.cz, www.filmeurope.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotbal je magie, je to souboj umění, techniky a síly se soupeřem, který chce taky vyhrát

Pavel Karoch - archiv Pavel KarochNa svém kontě má 130 fotbalových zápasů v nejvyšší československé soutěži, během nichž vystřelil 11 gólů. Kromě toho je dvakrát mistr Kostariky a jednou mistr stř...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Herecká one woman show Helen Mirren

za zavrenymi dvermi szaboO tom, že průsečík dvou světů, dvou rozdílných lidských charakterů, které formovalo prožité, vytváří mnohdy prazvláštní třecí plochu, pojednává spousta nejen filmových děl. V případě prolínání každodennost...


Literatura

Připomeňte si seriál Hra o trůny

Hra o truny-Mytologie 200V nakladatelství Jota vyšla kniha francouzského spisovatele Gwendala Fossoise s názvem Hra o trůny. Mytologie.

 

...

Divadlo

Igor Orozovič spolu se skladatelem Ivanem Acherem vypustil do světa jeden z prvních divadelních soundtracků

bezruky frantik200V Divadle pod Palmovkou se těší velké pozornosti diváků i odborných recenzentů černočerná komedie Bezruký Frantík, jejíž scénář napsali Tomáš Dianiška s Igorem Orozovičem. Inscenace dokonce získala letos na jaře nominaci v Cenách di...

Film

Hobit – neočekávaná cesta aneb Kdy už s ním konečně skončíme?

hobit neocekavaa cesta jackson tolkienDo našich kin přichází americký film, „Hobit: Neočekávaná cesta“. Je prvním dílem trilogie režiséra Petera Jacksona, natočené podle fantasy románu britského spisovatel...