Divoká stvoření jižních krajin: dokonalý film s dojemným a naivním poselstvím

Divoká stvoření jižních krajin: dokonalý film s dojemným a naivním poselstvím

Tisk

divoka stvoreni jiznich krajinV porovnání s blockbustery letošního léta trhajícími rekordy v multikinech působí Divoká stvoření jižních krajin jako blesk z čistého nebe. Celovečerní debut Benha Zeitlina, oceněný na festivalech v Cannes a americkém Sundance, vás ohromí svou upřímností a poselstvím, které vás vrátí do vašich dětských dnů.

 

 

Zdá se, že téma New Orleans na pokraji přírodní katastrofy má k Benhu Zeitlinovi poměrně blízko. Po jeho uvedení v režisérově prvním krátkém filmu Glory at sea se zde totiž opět vrací v podání jeho celovečerního debutu nazvaném Divoká stvoření z jižních krajin. Kdo by čekal syrové zpodobnění drsné reality obalené nezbytnou ekologickou agitkou, bude pravděpodobně zklamán.  Namísto toho se tu hlavní vyprávěcí formou stává metafora zprostředkovaná barvitými filmařskými postupy.  Prostředí malé komunity izolované od okolního světa vysokou protipovodňovou zdí se v Zeitlinově podání stává pouhou kulisou fantaskního světa malé hrdinky, plného palčivých a nezodpovězených otázek.

Prostřednictvím šestileté holčičky Hushpuppy žijící se svým nemocným otcem režisér diváky uvádí do surrealistického světa malého dítěte, který ostře kontrastuje s šedým a sociálně ponurým okolím. To vše obaleno  všeobjímajícím optimismem a naivitou dětské hrdinky vytváří tragikomickou atmosféru snímku, která má nejlepší předpoklady k tomu vás ohromit. Je otázkou, zdali k tomu nejvíce přispívá dětsky upřímná role hlavní hrdinky v podání talentované Quevenzhané Wallis, anebo výborné výkony některých neherců, včetně Dwighta Henryho coby hrdinčina problematického otce.  Výsledný koktejl otírající se zlehka o některá typicky americká klišé (nezávislost, tvrdohlavá neústupnost místních) působí velice dobře. Když si k tomu všemu přičtete vizuálně atraktivní záběry kamery Bena Richardsona, vychází vám snímek, který by si minimálně ti náročnější z diváků rozhodně neměli nechat ujít.

divoka stvoreni jiznich krajin

Ovšem jak to tak bývá téměř se vším, ani nejnovější  Zeitlinův snímek ověnčený vavříny z Cannes a Sundance není dokonalý. Oním pověstným kamenem úrazu Divokých stvoření z jižních krajin je samotný příběh, který začne zhruba v polovině snímku poněkud dýchavičně přešlapovat na místě, jakoby v nejistotě, kterým směrem se to vlastně má pod taktovkou režiséra vydat.  Zdá se, jako by právě v druhé části filmu došel Zeitlinovi jeho vypravěčský dech a on se namísto toho rozhodl přesunout takřka celé těžiště filmu na vizuální stránku věci. Osa filmu se tu přesouvá zcela do fantazie malé hrdinky a logicky se tak děje na úkor děje, který v závěrečné fázi začíná působit poměrně rozpačitým dojmem. Vrcholem všeho je pak hrdinčino hledání matky těsně před koncem snímku a její závěrečné rozhřešení, které působí jako poněkud narychlo nastavovaná kaše.

divoka stvoreni jiznich krajin

To vše jsou ale pouhé drobné skvrny na jinak zcela dokonalém filmu s dojemným a zároveň dětsky naivním poselstvím. Pokud si potrpíte na úchvatné, vizuálně kreativní záběry a zároveň od filmu jakoby přirozeně očekáváte i nadhodnotu v podání uměleckého přesahu, je docela dobře možné, že si Zeitlinův snímek upřímně zamilujete. Divoká stvoření z jižních krajin jsou totiž jasným důkazem toho, že i v dnešní době plné 3D technologií a speciálních efektů je stále ještě možné točit kvalitní filmy, které tuto nadhodnotu nabízejí. Je jen škoda, že jich není víc.

divoka stvoreni jiznich krajin

Divoká stvoření jižních krajin / Beasts of the Southern Wild
USA / 2012 / 92 min.
Drama
Režie Benh Zeitlin
Scénář Lucy Alibar, Benh Zeitlin
Kamera Ben Richardson
Hudba Dan Romer, Benh Zeitlin
Střih Crockett Doob, Affonso Gonçalves
Hrají Quvenzhané Wallis, Dwight Henry, Jonshel Alexander, Marilyn Barbarin, Kaliana Brower, Joseph Brown, Nicholas Clark, Henry D. Coleman a další...
Premiéra: 9. srpna 2012

divoka stvoreni jiznich krajin plakat
Zdroj foto: Aerofilms

 
.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Můj luxusní koníček

r„Kdyby mi někdo před pár lety vylíčil, kam všude se s fotoaparátem podívám, že budu kvůli focení vstávat před svítáním a dobrovolně vláčet batoh plný objektivů, vysměju se mu. Proč podstupovat takové nepohodlí, když je tolik jiných, kteří mi krásy světa zpros...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Negativní postavy mám raději, říká čerstvý padesátník, herec Roman Luknár

roman luknar perexZnámou tváří je Roman Luknár už od svých dětských let, kdy začal hrát ve slovenském filmu a televizi, zatímco české publikum se s ním seznámilo až poměrně nedávno. To už byl vystudovaným hercem, ale do Česka si zpravidla jen tak...


Literatura

Príručka prvej pomoci pre laikov

pomoc200„Znalost a dovednost poskytovat první pomoc se v dnešní vyspělé době považuje za běžný standard základního vzdělání každého člověka“. A táto nová príručka, z vydavateľstva Grada, pomáha získať práve túto znalosť.

...

Divadlo

Mystifikační balábile s velkým orchestrem

Krokodyl ze Svratky200Wolfgang Amadeus Mozart, asi nejnespornější génius evropské hudby. Pro mnohé dokonce symbol geniality jako takové, tolik úchvatné hudby stihl za pouhých pětatřicet let svého života vytvořit. Ze všech oslavných citátů na té...

Film

Jak buřiči a rozvratníci zachránili Hollywood

bezstarostni jezdci zurici byciŠedesátá léta narušila snad všude na světě zavedené pořádky, které v kinematografii dosud panovaly. Zejména režiséři se chtěli vymanit z područí služebnosti - ať již ji zosobňovaly ideologické tlaky, jak...