Osvícení – rozhodně ne bez svícení

Osvícení – rozhodně ne bez svícení

Tisk

altZačíná to nádhernými horskými scénériemi. Pak se poděje něco, co vám rozmetá mozek na kusy. Aspoň že to vcelku dobře končí. A bonusový materiál je pak opravdu lahůdkou. Jack Nicholson v tak dokonalé roli, že na konci filmu nevěříte, že JE normální.

 

Je… jak dokazuje bonusový materiál – dokument o natáčení filmu. Ten si rozhodně pusťte, na pocuchané nervy to bude neskutečný balzám dokazující, že film je opravdu neskutečný. Ať již zcela normálně jednajícími herci, množství lidí na place nebo tím, že horský hotel i se zasněženým labyrintem je jen součástí filmového ateliéru. A že Stanley Kubrik je úžasný režisér i šéf a i to malé dítko ve filmu hrající ty děsivé scény se při natáčení docela dobře bavilo a hlavně – je to úplně normální inteligentní a smějící se kluk.

Klenot díky svému stáří a jednoduchému zpracování?

Magic Box zařadil tento film do edice Největších filmových klenotů a tento pocit vás oprávněně ovine již ve chvíli, kdy Jack Torrance (Jack Nicolson) přijímá místo mimosezónního správce luxusního hotelu. Tady si díky oblečení ostatních herců i reálií kolem uvědomíte, že jde o film z roku 1980 a že máte před sebou něco notně „uleželého.“ Adaptace románu Stephena Kinga měla původně dvě verze, jednu asi o půl hodiny delší pro americké diváky a kratší, pro evropský trh. Před námi tedy leží ta kratší, ovšem hrůzy si tady užijeme opravdu dost.

Zhruba po hodině už si neuvědomíte ani ten odstup dvaatřiceti let, které nás dělí od vzniku filmu, jelikož vás strhne psychologická zápletka. Jackova žena, Shelley Duvall (něžný obličej, který musel ve filmu hodně vydržet, a v reálu se i zhroutit z vyčerpání, jak ukazuje dokument) a jejich syn Danny Lloyd a tomu tedy velký obdiv, protože ve filmu vypadá bez jediné pochybnosti jako psychicky nadmíru vystresovaný jedinec. Jediný úsměv na něm neuvidíte. Zato se tu setká s člověkem, se kterým si rozumí telepaticky a tento potom sehraje poněkud krátkou roli při jejich záchraně. Tohle bych tedy nečekala, i když to dopadlo asi tak, jak by to bylo v reálu.  Škoda jen, že svůj název Osvícení má film právě díky této v podstatě vedlejší dějové linii.

alt


Dalo by se říci, že tento film nečiní z herců nadlidi ani příliš velké hrdiny. Pokud si představíme, jak by celá situace vypadala v reálu, tak asi nějak tak. A bylo velkým  štěstím, že vše dopadlo tak, jak dopadlo.

Náznaky časových smyček jsou peprným kořením

Dělat zimního správce a strávit 5 měsíců v izolaci v zasněženém hotelu není nic příjemného a navíc tu je deset let stará tragédie, při které bývalý správce psychickou frustraci neunesl a rozsekal sekyrou svou rodinu. Že s tím bude mít Jack Nicolson něco společného? Ano, samozřejmě, ale to si už s filmem musíte rozmotat sami. Přijde to až nečekaně brzy, proces „zbláznění“  Jacka Nicholsona je rychlý a začíná se odmotávat pevné klubko souvislostí a děsivých scén. A také časových smyček.

Scéna s šílenou ženou ve vaně je protknuta prostřihy na psychické pochody u jeho syna a rozuzlení je potom mistrným dílem maskérů a neskutečného hnusu.  Mrtvoly ve vaně jsou oblíbené téma, ale udělat na ní ještě kolečka plísně – tak to už je silná káva.


Film vám zajede pod kůži, mrazivě a nepříjemně. Nejen pro Jackovu závěrečnou honičku se synem v labyrintu, kdy on za ním kulhá se sekyrou v ruce se slovy: „Už jdu… už tě skoro mám!“

Ne… není to film pro slabé povahy… nedoporučuji k nočnímu shlížení, je to přesně ten typ filmu, po kterém se bojíte  i na záchod.


Uklidnil mě až již zmiňovaný bonus, při kterém jsem musela smeknout před tvůrci a hlavně herci.

Osvícení /  The Shinning
Žánr: psychologický horor/drama
Původ:  USA/Velká Británie
Rok výroby: 1980
Režie: Stanley Kubrick
Scénář: Stanley Kubrick
Hrají: Jack Nicholson, Shelley Duvall, Danny Lloyd, Scatmann Crothers
Stopáž: 115 min.
Titulky:  ano
Distributor: Warner Bros Entertainment Inc.,  Magic Box, www.magicbox.cz
Hodnocení: 90%


Zdroj foto: Magic Box, autor


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jan Bendig: „Myslel jsem, že si minimálně do září nezazpívám. Ale naštěstí se to všechno změnilo a jenom v červnu mám přes 11 koncertů.“


bendig 200Jan Bendig má za sebou stěhování a je velmi aktivní na YouTube. Nedávno začal opět koncertovat a chystá nové písně i videoklipy. Zjistěte o něm více v našem rozhovoru!

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Severský filmový čtvrtek vyprodala islandská komedie

kralovska cesta 200První čtvrtek v srpnu patřil pravidelnému setkání u promítání severského filmu. Skandinávský dům společně s Komorním kinem Evald tentokrát přichystaly pro návštěvníky dramatickou komedii Královská cesta, která nás zavedla do malé k...


Literatura

I mech si zaslouží naši pozornost

Naslouchani mechu 200V nakladatelství Kazda vyšla kniha Naslouchání mechu od Robin Wall Kimmererové. Pronikněte do vědy zvané bryologie i vy!

...

Divadlo

Velký Gatsby v režii Petra Gábora poprvé na českém jevišti

Gatsby 200Soubor činohry Národního divadla moravskoslezského čeká v divadelní sezóně poslední titul – česká premiéra dramatizace jednoho z nejslavnějších románů moderní americké literatury Velký Gatsby. Očekávaná inscenace, kterou připravil kmenový režisér a...

Film

Severský filmový čtvrtek vyprodala islandská komedie

kralovska cesta 200První čtvrtek v srpnu patřil pravidelnému setkání u promítání severského filmu. Skandinávský dům společně s Komorním kinem Evald tentokrát přichystaly pro návštěvníky dramatickou komedii Královská cesta, která nás zavedla do malé k...