The Amazing Spider-Man: znovu a jinak z pohledu ženy

The Amazing Spider-Man: znovu a jinak z pohledu ženy

Tisk

altSamotná postava Spider – Mana letos slaví padesát let od doby, kdy se představila světu v Marvelovském komiksu Stana Lee a Stevea Ditko. Tenkrát pravděpodobně ještě nikdo netušil, že se pavoučí muž stane takovým fenoménem, který přežije půl století a možná bude i nesmrtelným. Poprvé ožil na obrazovkách v roce 1977 ztvárněný Nicholasem Hammondem v televizním filmu. O pětadvacet let později se všem připomenul v podobě Tobeyiho Maguireho, který se tak stal synonymem pro pavoučího muže a zařadil se mezi hollywoodské hvězdy. A po deseti letech se superhrdina opět vrací na plátna. S příslibem hlubšího, původnějšího a úžasnějšího zážitku. Je to vůbec možné?

Peter Parker, seznamte se prosím

Všem je to notoricky známo. Všichni víme, že Peter Parker ztratil rodiče, vyrůstal u tety a strýčka a rád fotí. Tedy do doby, než ho kousne „tak trochu jiný“ pavouk. Jenže, jak se asi obyčejný kluk cítí bez mámy? A nežere ho, že do kolektivu až zas tak nezapadá? Přesně v tenhle okamžik režisér Marc Webb zasahuje do zaběhnutých stereotypů a už od začátku nám ukazuje Petera jako obyčejného kluka. Má rád skate, biologii a líbí se mu blondýna z debatního kroužku. Díky tomuhle překračuje hranice superhrdiny a může být jedním z nás. Není tak vystrašený a nesebevědomý jako jeho filmový předchůdce, věří své individualitě a chová se jako skutečný středoškolák. Je vtipný a je roztomilý. Tenhle krok směrem k publiku se pak táhne celým filmem, můžete si myslet, že se to skutečně stalo. Nevyvstanou otázky „jak“ a „proč“, není třeba se ptát, proč se teenager chová jako třicátník. Poněkud dospěleji zpočátku působí právě ta blondýna z debatního kroužku, nadprůměrně inteligentní spolužačka, která se stane Peterovou Gwen Stacy. Přesto v průběhu děje vykrystalizuje ve skoro geniální, ale pořád zamilovanou „puberťačku“. Režisér Marc Webb seznamuje všechny s příběhem od počátku, od samotného opuštění Petera rodiči, od začlenění do náhradní rodiny. Plynule přichází k poznávání jeho dospívajícího charakteru a života jako takového. Z jinakosti jeho povahy nedělá neštěstí, ale spíš dobrovolné rozhodnutí. Až do půlky filmu nechává diváka čekat, co všechno přinese jedno malé kousnutí.

alt

Nová a ojedinělá vize

Přijít s novým pojetím ikonické postavy pavoučího muže je beze sporu ohromným riskem. Vsadit na docela jiné vyprávění příběhu, než jako ho znají fanoušci deset let starého filmového zpracování, se v mých očích vydařilo velmi. Ovšem základem je i herecké obsazení, tady vskutku nadějné. Andrew Garfield si už teď může připsat další ohromný úspěch po nedávném The Social Network (nominace na Zlatý globus) a beze sporu má našlápnuto stát se dalším teenagerovským idolem po celém světě. Rozcuchané vlasy a sladký úsměv ho sice budou charakterizovat dlouho, ale na rozdíl od některých kolegů vypadá, že hereckým talentem skutečně oplývá. Stejně tak jeho filmová partnerka Gwen Stacy alias Emma Stone už teď stojí vedle svých ostřílenějších hereckých kolegyň v rovině. Taktéž zůstala v povědomí díky nedávnému Černobílému světu a úspěšné komedii Panna nebo orel. Ústřední dvojice lehce stíní ostatním kolegům, kteří oproti nim podávají „jen“ výkon průměrný.

alt

Nasadit si brýle?

Film je prezentován jako stvořený pro 3D verzi. Bohužel, to jediné snad zklame očekávání. Prostorových efektů není mnoho a jako další snímek v téhle verzi stojí tváří v tvář zásadnímu bodu zlomu. Český dabing nese stigma většího či menšího průšvihu. Nejinak je tomu, bohužel, i tady. Jsem přesvědčená, že v originálním znění bude snímek ještě působivější. Přestože za dabingem stojí jména poměrně známá (například v roli strýce slyšíme Jaromíra Medunu  či Connorse představuje Marcel Vašinka),  je projev trochu kostrbatý a místy mdlý.  

alt


Nový, lepší a přístupnější. The Amazing Spider-Man zřejmě předčí očekávání veřejnosti, ačkoliv kritika nemluví jednohlasem. Marc Webb dokázal, že je možné natočit kultovní příběh jinak a správně, že lze vytěžit ze zdánlivě už vyčerpaného. Pro někoho je možná brzy, přijít deset let po trháku s Maguirem, ale není náhodou Garfield přesvědčivější?

alt

The Amazing Spider-Man
Premiéra: 12. července 2012
Režie: Marc Webb
Hrají: Andrew Garfield, Emma Stone, Rhys Ifans, Sally Field, Martin Sheen, Denis Leary
Délka: 137 minut
Hodnocení: 97 %

Zdroj foto: Falcon


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tereza Bednaříková: pro návštěvníky YOUTH4YOUTH máme připravenou i "energy vychytávku"

200ROZV sobotu 5. října se bude v klubu Marley a Cooltour na ostravské Černé louce konat již 6. ročník festivalu YOUTH4YOUTH. Jde o jednodenní akci, jejíž náplní jsou koncerty, taneční a divadelní představení, filmové projekce, výstavy výtvarného umění a další tv...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Chystá se nový český film PŘIŠLA V NOCI - černá komedie Jana Vejnara a Tomáše Pavlíčka

prisla v noci200Na sklonku loňského roku skončilo natáčení nového českého filmu Přišla v noci. Poslední klapka projektu, za kterým stojí autorské duo Tomáš Pavlíček a Jan Vejnar, padla 25. listopadu. Černá komedie vypráví o páru třicátníků, jehož poklidný...


Literatura

Autistky: O ženách na spektru

 files e 5434 autistky (2)

Pokud jste si mysleli, že autista je velké dítě, které sbírá vláčky a s nikým nemluví, tak jste se spletli. Knížka Autistky bourá zažité stereotypy a odhaluje vnitřní svět ženy, k...

Divadlo

Balet Luskáčik okúzlil návštevníkov

lusk 200V Dome umenia v Piešťanoch sa 22. novembra predstavil hrou Luskáčik Svetoznámy Kyjevský City balet v  hudobnom podaní Piotra Iľjiča Čajkovskija.

...

Film

Valerie a tisíc hereckých tváří jedné herečky ve filmu Přišla v noci

prisla v noci200Tak až v únoru jsem konečně viděl český film Přišla v noci! Neskutečný a přitom uvěřitelný horor! Nebo jde o černou komedii? Každopádně se hned v úvodu článku přimlouvám o jeho pokračování! Dvojka by „bodla“! Protože Simona Peková, pře...