Zelené Vánoce podle Grinche

Zelené Vánoce podle Grinche

Tisk

grinch  How the Grinch Stole ChristmasVánoční pohádka Grinch (2000) je v tuto roční dobu ještě poměrně neaktuální. Jim Carrey v převleku chlupatého, zeleného, sádelnatého a nesnášeného žoku lidského masa však ukazuje, že Vánoce nejsou jenom o dárcích, a je dobré si to uvědomit, dokud je čas.

 

Grinch je odstrčený „Kdovík“, který žil v „Kdosicích“, ale protože se mu ostatní smáli a on to snášel špatně, odstěhoval se. Žije sám na kopci za městem, tam, kam přímo z odpadkového koše cestuje potrubím haraburdí všeho druhu. Grinch si na druhou stranu nemůže stěžovat, dostává spousty nahnilého jídla úplně grátis. Může se svým psem vegetit v jeskyni a celé dny se nezávazně bavit tím, jak všechny nenávidí.

grinch  How the Grinch Stole Christmas

Tyto Vánoce jsou však něčím jiné. Malá holčička Cindy řeší jeden problém. Zdá se jí, jako by byly Vánoce jenom o dárcích. Celé město nakupuje ve velkém, utrácí, předhání se ve výzdobě, obchody praskají ve švech a Cindy je z toho smutno. Proč zrovna takhle? Proč spolu všichni jenom prostě nezpívají koledy a netancují?

Místní starosta je každoroční „Smíchmajstr“. Právě uprostřed Cindina bádání si dělá přede všemi legraci z Grinche a jeho zatrpklé, ošklivé a zlé povahy. Když tu se Cindy staví před ostatní a navrhuje, aby se Grinch stal letošním Smíchmajstrem… když jsou ty Vánoce. Plánování malé Cindy je dokonalé. Hned poté jde do Grinchova kutlochu s pozvánkou v ruce a nenechá se Grinchem za žádnou cenu vyděsit.

grinch  How the Grinch Stole Christmas

Grinch ve svém volném čase, a že ho nemá zrovna málo, přemýšlí jen o tom, co se děje za zdmi jeho skrýše. Jak je mu každý odporný, jak nesnáší příšerné zvyky Kdovíků… ale do komediální pohádky se hodí i tak, protože má své zvláštní libůstky. Umí se radovat z toho, jak se mu opět zmenšilo srdce, jak vyděsil malou holku, jak Kdovíkům pokazí Vánoce a budou nešťastní. Není to jenom nekňuba, co sedí utrápeně někde v koutě a užírá se. Vlastně to taky dělá, ale přitom vymýšlí skvělé plány, jak ostatním radost pokazit. Své úspěchy si umí patřičně užít a radovat se z nich.

Jeden z těch plánů přichází na řadu hned poté, co se mu jako úřadujícímu Smíchmajstrovi opět něco nepovede. Starosta si z něj opět udělá přede všemi legraci a Grinch za to podpálí vánoční stromek na náměstí. Aby toho nebylo málo, rozhodne se přes noc okrást všechny rodiny o dárečky… v převleku za Santa Clause.

grinch  How the Grinch Stole Christmas

Přemýšlivé Cindy i Grinchovi se však druhý den ráno ukazuje, že Vánoce nejsou bez dárků zdaleka zničené, dokud mají Kdovíci jeden druhého. Zvonivý zpěv Kdovíků doléhá až na Grinchův kopec a tomu nové zjištění zvětšuje srdce. Vypadá to jako epileptický záchvat, ale jakmile to končí, Grinch už dokáže plakat a radovat se ze štěstí druhých.

Z historie máme dochovánu celou řadu tradic, při kterých se obdarováváme a působíme dojmem dobrého mezilidského soužití. Mezi námi je také spousta jedinců, kteří mezilidské soužití a obdarovávání upřímně nenávidí. Pohádka o Grinchovi a malé Cindy říká, že i bez dárků a možná i tradic je něco jako radostné soužití Kdovíků možné. Nicméně dokud nedokážeme vyplnit onu mezeru, která po zmizení dárků nastane, neměli bychom se o to ani pokoušet.

grinch  How the Grinch Stole Christmas

Grinch / How the Grinch Stole Christmas
USA / 2000 / 105 minut
Žánr: komedie / rodinný / vánoční
Režie: Ron Howard
Scénář: Jeffrey Price, Peter S. Seaman
Kamera: Don Peterman, Keith Peterman
Hudba: James Horner
Hrají: Jim Carrey, Taylor Momsen, Jeffrey Tambor, Christine Baranski, Molly Shannon, Bill Irwin, Clint Howard, Bryce Dallas Howard, a další
Distributor: Bontonfilm


Zdroj foto: Bontonfilm


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mám svůj skromný život i svou skromnou tvorbu rád, říká publicista a fotograf Robert Rohál

rob rohal200Jeho ženy respektive ženy, které Robert Rohál fotí, vypadají vždy žensky, půvabně a přirozeně. I když jde vesměs o známé tváře, tak je nefotí v ateliéru. Jde o průzračně křehké fotky, které vznikly na ulici, v kavárně, v zákulisí nebo na jevi...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Dvanáctý ročník festivalu Film a architektura představí nejlepší město na světě i hraný snímek z blízké budoucnosti

fa 200Mezinárodní festival Film a architektura se letos uskuteční opět na přelomu září a října. V termínu od 29. 9. do 4. 10. 2023 bude k vidění v Praze, Brně a v dalších městech po celé České republice i na Slovensku třicítka krátkých a celovečerních snímků zaměř...


Literatura

Letem Kotletovým světem: Poslední tango v Havaně

posledni tango v havane 200V srpnu vydalo nakladatelství Epocha další kousek bruntálského řezníka a jednoho z nejopěvovanějších moderních autorů fantasy – Františka Kotlety. Servíruje nám příběhy Tomášek Koska ze svérázné detektivní kanceláře...

Divadlo

Rossiniho opera v Brně, odvážná Zkouška lásky ve 21. století

Zkouska lasky perexHudební fakulta Janáčkovy Akademie múzických umění v Brně má své malé, ale moderní divadlo v ulici Orlí. Zde se představují studenti a absolventi Komorní opery Hudební fakulty se svými zajímavými výsledky studia. Posledním ti...

Film

Křtiny aneb exkurze do polského podsvětí
ImageDrsný, avšak velmi lidský příběh současného varšavského podsvětí, kde vládne zákon ulice a nejsilnějšího gangu. I takto jednoduše by se film režiséra Marcina Wrony dal popsat, pokud bychom měli k dispozici jen několik slov. A...