Kouzelný svět pod mořskou hladinou

Kouzelný svět pod mořskou hladinou

Tisk

alt„I ve věku počítačových kouzel vytváří ty nejlepší zvláštní efekty stále ještě matička příroda.“ Adam Markowitz, ENTERTAINMENT  WEEKLY. Matička příroda se na fauně a flóře pod mořskou hladinou skutečně vyřádila, řádně popustila uzdu své fantazii a rozhodně nešetřila barvami a nevolila jednoduché tvary tělesných schránek. Nápaditost symbiotických vztahů je taktéž až zarážející.

 

Žádný sofistikovaný scénář, žádné hlubokomyslné ani povrchní dialogy, žádné nápadité kostýmy – jen všímavé oko kamery, které neúnavně slídí po jakémkoli pohybu, pronásleduje často až bizardní živočichy, obhlíží ze všech stran roztodivné rostliny. Prostě jen všední den pod mořskou hladinou, boj o přežití, úsilí sehnat potravu, rozmnožit se, uniknout predátorům.

Matička příroda, kromě neopakovatelných zvláštních efektů, vytváří i nejsilnější příběhy. To potom není nic jednoduššího, než aby za kamerou stál člověk s citem pro detail. Tímto vnímavým člověkem kameraman Howard Hall rozhodně je. A vůbec tuto skutečnost nesnižuje fakt, že se nemusel ani příliš snažit, že mu v podstatě stačilo jen dívat se kolem sebe.  Jakákoli snaha o aranžovanost, vsazený scénář, zásahy lidské ruky by působily silně rušivě a uměle, přebíjely by přirozenost, ryzost a zemitost prostředí a hlavních aktérů.

Ocenění si zaslouží střihač, který dokázal z kvanta natočeného materiálu vybrat to nejlepší a uplácat z toho velmi záživnou čtyřicetiminutovou podívanou. Záživnou do té míry, že bylo problémem od televizní obrazovky odtrhnout teprve tříleté dítě, problematické bylo též odolávat jeho žadonění o opětovné puštění. I já, jakožto „ostřílená divačka“ jsem neměla pocit, že už nic dalšího zajímavého nenaleznu. Třetí, páté, desáté zhlédnutí a pocit, že už není se na co dívat, se nedostavoval. Při každém dalším zhlédnutí si divák může všímat něčeho „nového“, na co zaměří svou pozornost, na co se bude soustředit tentokrát. Je to podobné, jako když archeologové odkrývají vrstvu zeminy za vrstvou, neustále se před nimi vynořují nové známky dávno zaniklého života a minulých časů.

alt

Autoři komentáře nalezli tu správnou míru, kdy diváka nezahltí přílišným kvantem informací, místy byli i docela vtipní. Občasné poznámky o negativním vlivu lidské činnosti na životní prostředí nebyly nijak srdceryvné, sáhodlouhé, prostě se daly „skousnout“.

Dobrou práci odvedli i Micky Erbe a Maribeth Solomon, tvůrci hudby, která trefně podtrhovala dění, chvílemi jsem byla ochotna uvěřit, že filmaři svým „hercům“ tuto hudbu po zvolání „akce“ pouštěli. Závěrečná píseň při dovádění lachtanů však prvoplánovitě hrála na city, určitě měla za úkol zabrnkat na divákovu citlivou strunu a případně ho rozlítostnit nad osudem „chudáčků zvířátek“.


Pokud hlásí předpověď počasí déšť i na několik dní, nezoufejte. Tedy pokud máte doma Podmořský svět. Nechte se jen unášet krásou světa ukrytého pod mořskou hladinou a překvapujte sami sebe, co v jednotlivých scénách i při několikátém zhlédnutí nového objevíte.

Podmořský svět / Under the Sea
Žánr: dokumentární
Původ: USA/ Kanada
Rok výroby: 2009
Režie: Howard Hall    
Stopáž: 40 minut
Zvukové formáty: Dolby Digital 5.1, originál anglický, dabing český, turecký, španělský německý, polský 5.1
Titulky: české, norské, německé finské, dánské, hebrejské, řecké, litevské, lotyšské, polské, turecké, chorvatské, estonské, švédské, španělské, portugalské, anglické a německé pro neslyšící
Distributor: Warner Bros Pictures
Hodnocení: 75%

Zdroj foto: Warner Bros


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Václav Tobrman: Mám rád rozmanitost

Vaclav Tobrman 200Multiinstrumentalista a zpěvák Václav Tobrman patří mezi nejlepší pianisty České Republiky. V roce 2013 získal třetí místo v soutěži „Pianista roku“ a letos obsadil místo druhé. Přestože působí v několika profesionálních hudebních...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Vyrazte do kina a vyhrajte rychlou a zběsilou jízdu na závodní dráze a pobyt pro dva v Londýně

rychle a zbesile200Oslavte jubilejní desátý díl oblíbené akční série Rychle a zběsile. Cinema City si připravilo exkluzivní soutěž o dvě letenky do Londýna, dvě noci v luxusním hotelu s wellness, a to nejdůležitější, akční řidičský zážitek na závodní d...


Literatura

Záhada hlavolamu láká i po letech

zahada-hlavolamu 2

Nakladatelství Albatros vydalo další z památných děl Jaroslava Foglara. Tentokrát se jedná o jedno z nejslavnějších, první díl Stínadelské trilogie s názvem Záhada hlavolamu.

...

Divadlo

Divadelní hra „Spoutaný trávou“ zve děti i dospělé na originální loutky i stínohru

Spoutany travou 200Vyprávění nahého mnicha, císaře, generála a slona o životě, smrti i drobném hmyzu. Divadelní odpočinutí od světového chaosu s křehkými kovovými loutkami, zvuky a stíny. Již toto úvodní motto nastiňuje charakter divadelní hry „Spout...

Film

Andrzej Wajda: polský úděl

zeme200K devadesátinám žijícího, i mezinárodně uznávaného klasika mezi polskými filmaři ANDRZEJE WAJDY nachystalo pražské archivní kino Ponrepo rozsáhlou přehlídku jeho tvorby, pokrývající druhou půli května a celý červen 2016. Šest desetiletí se diváci setkáva...