Ostrava Kamera Oko představuje filmy z pohledu kameramanů

Ostrava Kamera Oko představuje filmy z pohledu kameramanů

Tisk

zahájení okoLaické publikum se především vyzná v hereckých osobnostech. Na druhém místě nás zajímá režie, nicméně jména kameramanů zůstávají v pozadí. To ovšem mění festival, kterému se v Ostravě říká OKO. Jedinečná událost svého druhu v České republice, která nám představuje filmy z pohledů kameramanů. 


Na sklonku září je možné ponořit se do audiovizuálního světa mezinárodního kameramanského festivalu, který nám umocní zážitek také díky site specific formě pojetí. Publikum z řad profesionálů si mohlo projít lokace, které nabízí Moravskoslezská filmová kancelář v industry krajině Dolní oblasti Vítkovice (DOV) a laické publikum nejvíce táhl snímek Nabarvené ptáče.

Na konci září, v úterý 24. 9. 2019 proběhlo v Gongu v DOV slavnostní zahájení s projekcí filmu La Gomera, který diváci mohli znát z Cannes. Čtyři dny se promítaly soutěžní filmy rozdělené do dvou sekcí: Oficiální výběr (vítězný snímek Transnistra kameramanky Virginie Surdej) a Krátkometrážní soutěž (vítězný snímek Inimical kameramana Tomáše Šťastného). Celý festival skončil v neděli 29. 9. 2019.

porota oko

Foto: archiv Ostrava Kamera Oko

Snímky mimo soutěž byly letos speciálně vybírány kurátory, kteří dali obsahu festivalu zainteresovanou jedinečnost. Kurátoři své filmy před projekcí uváděli a poukazovali na prvky, ve kterých jsou ojedinělé. Kurátor Václav Drozd zařadil snímky, které by nám mohly pomoci nekýčovitou formou nahlížet na blížící se klimatickou katastrofu a pochopit okolnosti ve větším spektru.

Martin Kohout nám zase nabídl psychologické pohledy do niter lidí a jejich jednání, ať už šlo o postavu starce Masao Adachiho nebo feministický western Meek´s Cutoff, kde musí ženy nenápadně vykročit ze stínů svých mužů, aby překonali nehostinnou krajinu, ve které zabloudili.
Martin Mazanec zařadil do programu audiovizuální filmové vystoupení Taran, které po vyhlášení vítězných filmů mohli diváci vidět v galerii PLATO. Jednalo se o pětatřicetiminutovou projekci, která znázorňovala leteckou bitvu, v níž byl zabit František Malina sebevražedným manévrem taran, který provedl ruský pilot Petr Nastěrov.

Monika Omerzu Midriaková vybrala tři filmy s ženskými hrdinkami a znovu otevřela diskuzi okolo filmu Birth s Nicol Kidman v hlavní roli.
Poslední kurátor, Viktor Palák, přivezl snímky Shazzuly, belgické hudební a filmové umělkyně, která také usedla do poroty pro filmy v sekci Oficiální výběr.

taran oko

Foto: archiv Ostrava Kamera Oko

Několika filmy do programu přispěly kameramanské asociace z Česka, Polska a Slovenska. Zařazena byla také Česká sekce s filmy Karel, já a ty, Staříci, Tiché doteky a Jaroslav Kučera Zblízka.

Velmi speciální byl doprovodný program STORY v odsvěceném kostele sv. Václava v Opavě. Dle slov z předmluvy katalogu OKA, ředitelky festivalu Gabriely Knýblové a dramaturga Jakuba Felcmana, je STORY audiovizuální site-specific program se závazkem o to “ uchopit neuchopitelné”. Spojuje film, audiovizi, výtvarné umění, konceptuální umění a hudbu, kterou zajistilo několik umělců z celého světa, aby se postavili za mixážní pult. Kanadský producent, přezdívaný Antwood, přijel se svou novou deskou Delphi, Nazar představuje nespravedlnost života v Angole a vzdává poctu obětem násilí. Berlínský DJ Philipp Otterbach a další se střídali pod klenbou lemovanou náboženskou grafikou a za blikotu světel nám předávali svůj um.

story oko

Foto: archiv Ostrava Kamera Oko

Ve Velkém světě techniky DOV proběhlo promítání Nabarveného ptáčete, jednoznačný tahák, který měl potenciál cílit na široké publikum, což se povedlo. Tamní kino se řadí mezi jedny z mála se 4K projekcí u nás. Snímek uvedl jeho kameraman Vladimír Smutný, popisoval výběr kamery i jeho původní skepsi k černobílé formě. Nakonec obecenstvu popřál dvě hodiny a třičtvrtě krásných obrazů a tomu se i stalo. Obrazy byly vskutku krásné, byť mnohdy drsně vykreslovaly pokřivenost lidí ve válce.

nabarvené ptáče

Foto: archiv Ostrava Kamera Oko

Nestihla jsem vidět tolik snímků, kolik jsem chtěla, ale hezký ucelený katalog letošního ročníku, který šlo koupit za pouhých 50 Kč, mi bude inspirací i památkou, stejně jako brož ve tvaru okrasného sloupu, jež značila, že jste vlastníkem akreditace. Vyjímečnost OKA je evidentní a do budoucna mu přeji nárůst publika z laického okruhu, protože je rozhodně co nabídnout. Také diváky provede hned několika ostravskými kinosály a poukáže na zajímavé spřátelené podniky jako hranolkárna Feancy Fries, galerii PLATO, kavárny CoKafe a PetPunk, club Dock a jiné. Další rok bude Asociace českých kameramanů slavit výročí 100 let, již teď jsem zvědavá v jakém duchu se ponese další ročník.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mám rád skutečné životní příběhy a reálné kriminální případy, říká režisér Mirek Veselý

Promlceno foto perex  k21Herci Karel Roden a Sabina Rojková vytvářejí hlavní role v připravovaném filmu Promlčeno. Inspirací k filmovému příběhu je promlčení trestného činu, v tomto případě promlčení vraždy. Režisér Mirek Veselý říká, ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Nový díl Hunger Games je prequelem původní série

Hunger Games200Nový přírůstek v sérii Hunger Games nese podtitul Balada o ptácích a hadech a odehrává se více jak 60 let před posledním dílem, díky čemuž mohou diváci poznat trochu z minulosti Corionaluse Snowa, budoucího ředitele Panemu. Ten jako mla...


Literatura

Tvrdý jak voda - varování před totalitou "kulturních revolucí"

tvrdy jako voda perexTvrdý jak voda je tvrdá politická satira, román, kde se mísí humor a emoce. Univerzální lidské drama o povaze moci, nebezpečí pýchy a síly touhy, jež se valí navzdory všemu a všem, jen směr nikdo z nás nezná.

...

Divadlo

Zlínské představení Koně se také střílejí má atmosféru a přináší hluboký divácký zážitek

konefoto200Šest hereckých párů, moderátor, živá kapela, nekonečný taneční maraton, během kterého by účastník vypustil duši – to vše slibuje nová inscenace Městského divadle Zlín Koně se také střílejí, jehož premiéra proběhla 25. února. Režisérem je Jakub Nvota...

Film

Věrná, statečná, ryzí. Příběh o dívce, která se stala legendou

Mulan perexMulan (Yifei Liu) je divoká a nezkrotná dívka. Aby přinesla čest své rodině, měla by se vdát a být tichá a poslušná, ale tyto podmínky splnit nedokáže. Když císař (Jet Li) vydá nařízení, že každá rodina musí poslat jednoho muže, který vstoupí do a...