Sedmý syn

Sedmý syn

Tisk

sed perexČas se krátí a do českých kin se neúprosně blíží nový fantastický film Sedmý syn. Dílo dle knižní předlohy si na starosti vzal ruský režisér Sergej Bodrov, který je známý především díky filmům Kavkazský zajatec, či Nomád. Jak zvládl ukočírovat směsici známých hereckých celebrit a fantastické téma se dozvíte po vydání do kin na film Sedmý syn, který  svou premiéru odstartuje 8. Ledna 2015.

 

 

Režie: Sergej Bodrov
Předloha: Joseph Delaney (kniha)
Scénář: Charles Leavitt, Steven Knight, Matt Greenberg
Kamera: Newton Thomas Sigel
Hudba: Marco Beltrami
Hrají: Ben Barnes, Jeff Bridges, Julianne Moore, Kit Harington, Alicia Vikander, Olivia Williams, Djimon Hounsou, Antje Traue, Gerard Plunkett, Timothy Webber, Isabelle Landry, Thai-Hoa Le, Jason Scott Lee

Ocitáme se v době čarodějnic, duchů a inkvizitorů. V době, kdy bez řádu válečníků by se ze světa stal jen otisk na mapě a vládu by si vzala na paškál zlá a nejmocnější královna čarodějnic Malkin. Jenomže z řádů válečníků bohužel přežil pouze jeden lovec duchů John Gregory (Jeff Bridges) a právě on Malkin přemohl. Přesto, že je k fantastickým stvoření krutý, do Malkin se zamiloval, blaho světa ho ale svazovalo více, tak Malkin uvěznil na místě, ze kterého neměla nikdy odejít…
Jenomže Gregory královnu podcenil a s blížícím se krvavým úplňkem Malkin nabývala na síle. Z hlubokého vězení se dostala na svobodu a jako první zamířila se Gregorymu pomstít. Zabila mu učence (Kit Harington), kterého po deset let měl za syna a zmizela do svého království spřádat plány, jak se pomstít Gregorymu i celému světu za její pokoření. Povolala armádu svých věrných a trůn znovu obsadila, jak se patří.

Lovec se nevzdává a s vědomím, že teď je to kdo z koho, se vydá hledat sedmého syna, sedmého syna. Tím je Thomas Ward (Ben Barnes). Chlapec, který zná jen krmení prasat a přesto, že jeho muška je tvrdá, vždy také levá. Jenomže nikdo neví, že Thomase rodokmen skrývá tajemství, které jim násobně zvedá šanci k výhře. Společně mají týden na zaučení a hlavně pokoření královny Malkin. Co se zdá jako nemožná věc, se brzy stane skutečností. Zda válku vyhrají a neudělají přitom stejné chyby, jako Gregory před lety můžeme jen hádat.

Už je tomu nějaký pátek, co Joseph Delaney napsal sérii o Lovci duchů, respektive se první díl u nás vydal v roce 2008. Poměrně dlouhá doba na zfilmování, ale stále se o tom pouze mluvilo, přesto se k tomu nikdo neměl - tedy měl, ale stálé zaměňování produkce film posouvalo dozadu a když už konečně měl na světlo světa vyjít, musel se stáhnout do ústraní a své místo přenechat Hobitovi, který válcuje diváky po celém světě. V čase, jako je ta dnešní, kdy knižní předlohy zasypaly kina po celém světě, byla pouze otázka času, kdy na řadu přijde i výtvor tohoto autora. Obrázek, zda se čekání vyplatilo, si musíte udělat sami, ale nezoufejte, na zoubek se Sedmému synovi podíváme.

sed 1


Název filmu si s tím knižním totožný vůbec není a proto, by mohl být čtenář, či divák zmatený. Přesto není důvod, jako u jedné z mála adaptací, aby divák měl přečtenou i knihu. Já sama jsem se vhodila do neznáma a teď mohu film ohodnotit čistě filmově a nebýt ničím, ani nikým ovlivňována. Pokud tedy nebudeme srovnávat předlohu, ani jiné podobné adaptace, zaměříme se pouze na film a budeme si moci dosyta užít, to, co nám bylo režisérem Sergejem Bodrovem naservírováno.
V první řadě, čeho si na začátku promítání lze všimnout, je nádherná hudba v pozadí, která celému filmu dodává na vážnosti a po celých 103 minut nám prokazuje službu, aby člověk věděl, jak krutá, či něžná scéna se chystá.

sed 2


Do vcelku neznámého filmu se slabou reklamou bylo perfektním tahem usazení známých osobností, jako je Jillian Moore, či Jeff Bridges. Právě oni dva táhnou celý film na úrovni a díky nim si ho užijete plnými doušky. Jillian Moore seč je krásná vyspělá žena, roli zlé čarodějnice zahrála bravurně a Jeff Bridges svými opileckými eskapádami a vtipnými poznatky zařídí, že z celého filmu si po shlédnutí zapamatujete především tyto dva výtečné herce. Na své si ovšem přijdou i mladší diváci, jelikož Ben Barnes v roli Thomase byl správný tah a leč se kdekomu může zdát, že odehráno toho ještě moc nemá a stále má na čem pracovat, svou roli zvládl dobře a jsem ráda, že byl do hlavní role obsazen právě on.
Celý příběh nebyl ničím novým ani neobvyklým, a třebaže herecké obsazení a filmové triky, které velmi chválím a celému zpracování dodali ten největší šmrnc, střídá tyto aktiva i negace a to v podobě zamilovaného klišé a odbitého závěru.

sed 3


Pokud se tedy chystáte na film, po který se budeme bát, smát a užijete si ho do plna, zajděte na zpracování Sedmého syna, ačkoliv počítejte s tím, že až z vás první dojmy opadnou, na film brzy zapomenete, jelikož to dobré, vyvažuje i to nepřekvapivé.
Pro lepší dojem z filmu doporučuji přihodit dvacku do placu a zajít si na zpracování v 3D, jelikož jak jsem zmiňovala už výše, efekty a filmové triky jsou v tomto příběhu jedinečné.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor inspirovaný knihou: Naším cílem je obnovit ideologický spor. To je demokracie!

Petr Drulak 200Podle profesora Petra Druláka, jednoho ze čtyř editorů knihy Budoucnost levice bez liberalismu, kterou letos vydala Masarykova demokratická akademie, sice jdete k volbám, ale je celkem jedno, koho budete volit. „Rozhodnou nějací soukromí...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Pí a jeho život aneb Proč začneme s tygrem komunikovat?!

pi a jeho zivotNový film „Pí a jeho život“, jehož režie se ujal oscarový Ang Lee, můžeme poprvé zhlédnout, ve 3D provedení, již pár dní před letošním Štědrým dnem. Chlapec, tygr a moře – to jsou hlavní hrdi...


Literatura

Regula Elizabeth Fiechter: Mystická Lenormand

Mysticka  Lenormand 200Pro Regulu Elizabeth Fiechterovou musel být splněný sen dostat do rukou vzácnou možnost „přepracovat, uhladit a načechrat“ své oblíbené karty. Lenormand, nádherné, věky přežívající dílo madame Lenormand, která s těmito kar...

Divadlo

Olomoucká Liška B. je inscenace půvabná a svébytná i díky silné hudební složce

liska b 200Kdysi jsem viděl v hukvaldském amfiteátru operu Příhody lišky Bystroušky, což na mě natolik zapůsobilo, že jsem se stal milovníkem hudby Leoše Janáčka. Jenomže očekávaná premiéra inscenace nazvaná Liška B., která proběhla v pátek 19. ledna v Morav...

Film

Filmy pod taktovkou orchestru FOK

 

fok 200Filmexport si (nejen) pro fanoušky české filmové klasiky u příležitosti 80. výročí založení Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK přichystal výběr 29 písní, které nahrával právě zmíněný orchestr. Na DVD můžete najít snad tu nejznámější ...