Robocop 1 - tip pro čtvrteční lednový večer

Robocop 1 - tip pro čtvrteční lednový večer

Tisk

Robo 200Za dob komunismu nešlo mnoho amerických filmů do československé distribuce, a tak si bohužel hodně filmů musí fanoušci zopakovat o mnoho let později na VHS, DVD a případně na Blu-ray. Jedním z filmů, které v době své americké premiéry nebyly pro československá kina dostupné, byl Robocop. V roce 1987 jej natočil holandský režisér Paul Verhoeven, pro kterého to byl první velký film v americké produkci.

 

Ani české televize nezapomenou připomenout tuto slavnou dobu 80. let. Prima Cool má na to v lednu vyhrazeny čtvrteční večery. Robocop nebyl opomenut. Sice jenom ve verzi, která je zcenzurovaná, ale když si koupíte Blu-ray, které lze bez problémů zatím sehnat, čeká na vás ještě více krve, která se v 80. letech objevovala velice často.

Díky tomu, že tento film je jenom pro dospělé, protože je tam hromada lidské krve, se z něho stal kult, o kterém jsem se dozvěděl, až když jsem šel ve svých deseti letech na druhý díl. Sám se tomu divím, že mě do kina samotného pustili, ale v našem malém kině na sídlišti to asi nehlídali. Z druhého dílu jsem potom měl děsivé sny a také mnoho zážitků z obrazů, které si pamatuji doteď.

První díl Robocopa jsem viděl celý až před několika lety na DVD a teď čerstvě na Blu-ray. Už jsem o hodně starší, a tak mne filmová krev neděsí, spíše umím ohodnotit kvalitu a nadčasovost filmu.

Robo2


Robocop je film ze staré školy 80. let, kdy počítače uměly vykreslit pouze jednoduché trojúhelníky, o počítačové grafice se filmařům pouze zdálo, a tak se veškerá moderní sci-fi technologie musela dělat pomocí mechanických a optických triků. Druhou možností, jak udělat film o budoucnosti, jsou malby a kamerové triky. Před počítači se totiž mnoho pozadí muselo kreslit a pomocí jednoduchých masek na kamerách se spojil obraz z reálu a namalovaný obraz.

Namísto současné moderní počítačové technologie se před 30 lety použila stará animace okénko po okénku za pomoci modelů, která se využívá už skoro 100 let. Při spojení už „historických“ technik vzniklo mnoho slavných filmů ze 70. a 80. let. Například Robocop, Total Recall, Hvězdné Války, ale třeba i Indiana Jones a další filmy, které bohužel musí objevit člověk 21. století až z digitálních nosičů. Už je namlsán moderními počítači, a tak nemůže správně ohodnotit vznik a tvůrčí proces filmu, kdy se vše dělalo na koleně bez počítačů, pouze mechanicky a opticky.

Jak jsem psal v prvním odstavci, Robocop z roku 1987 je prvním velkým úspěchem Paula Verhoevena, který dokázal vytvořit film přístupný pouze pro dospělé, jenž se stal jeho odrazovým můstkem pro další úspěšnější snímky.

Robo1

Jeho vize budoucnosti, plná násilí, reklam a smrti je možná blíž, než se zdá. Svět je plný smrti, drog a úplatků a určitě bude časem i plný robotů, kteří zničí své tvůrce a budou se bít za svá práva. Robocop je také první předchůdce Iron-mana, ale možná i poslední stádium, které čeká Tonyho Starka, až zůstane pouze jeho mozek.

V celém filmu je několik scén, které si i já pamatuji doteď. První je smrt Murphyho, potom záchrana ženy od násilníků, a v neposlední řadě až nechutná smrt hlavního záporáka a jeho první ruky. Na druhou stranu je ve filmu i několik humorných scén, které odlehčují depresivní dojem z něj. Sci-fi western seriál, dle kterého se řídí Murphy. Hlavní zbraň velké korporace (robot ED 209) a jeho znemožnění a zničení.

Jsem rád, že mám Robocopa ve své sbírce. Pokud se chci znovu vrátit do 80. let, které byly pro akční filmy zlatým časem, tak Robocop včetně Terminátora 1 patří mezi ty, ke kterým se určitě vrátím.

S autorem recenze můžete diskutovat na jeho Twitteru
(https://twitter.com/SimcaJB)

( 2 hlasů )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Písně jsou venku, mám místo na nové!

jonasova 200Adélka Jonášová je skvělá holka a složila písničku pro mého hyperaktivního psa Jonáše. Má novou desku a pěje ve třech s mámou Pavlínou Jíšovou a partnerem Reném Součkem, autorem frýdecko-místecké hymny Fajne-Mjesto.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Vlčí jáma - mistrné zpracování milostného trojúhelníku

altVlčí Jáma je psychologické drama podle stejnojmenné knihy. Osiřelá dívka Jana začíná nový život v domě starosty a jeho starší manželky, kteří se sirotka ujali. Jana je jemná, slušně vychovaná a poddajná dívka, která se zcela podřizuje svým nový...


Literatura

Proč umírají ptáci?

Proc ptaci perexV malém normandském městečku z oblohy najednou popadali mrtví ptáci. Jev se zopakoval i na dalších místech, ale zdá se, že to nikoho nezajímá. To si aspoň myslí mladý pařížský student literatury. Ten neustále odkládá napsání své di...

Divadlo

„My pijeme rum!“

zavislosti navzdory200Závislost. Máte taky na něčem závislost? Možná nějakou, která není škodlivá pro vaše okolí – dezert po obědě? Ranní káva? Že nesmíte chybět na žádné premiéře filmu, divadelní hry…? A co ty horší formy závislosti, které už ovli...

Film

Všechno nejhorší 2

vsechno nejhorsi  perexVysokoškolačka Tree byla nucena pořád dokola prožívat ten samý den, na jehož konci ji vždycky zabil vrah v masce maskota její univerzity. Z téhle časové smyčky se dostala tak, že odhalila totožnost svého vraha a poslala...