Metoda doktora Téra a profesora Péra, psychiatrie podle E.A.Poea

Metoda doktora Téra a profesora Péra, psychiatrie podle E.A.Poea

Tisk

Poe perexV těchto dnech přichází do kin filmová adaptace povídky „Metoda doktora Téra a profesora Péra“ od slavného hororového klasika Edgara Allana Poea. Film dostal název Podivný experiment a vedle výborného obsazení nabízí napínavý příběh i hrůzostrašnou atmosféru psychiatrické léčebny.

 


Čerstvě vystudovaný lékař Edward přichází do odlehlého psychiatrického ústavu, aby zde získal potřebnou praxi. Už první seznámení s personálem i prostředím v něm nezanechá příliš dobrý dojem. Ředitel Dr. Lamb je značně podivínský a jeho asistent od pohledu hrubián. Na druhou stranu potkává i překrásnou, ale záhadnou Elizu. Tato kráska trpí panickou hrůzou z jakéhokoliv tělesného dotyku. Ona i většina ostatních pacientů pochází z urozených rodů.

poe 1

Edward se snaží zjistit více podrobností o léčebných procesech a seznamuje se s ostatními pacienty. Bohužel se v oné době daří i surovým lékařským praktikám, jako je věznění, sprchování pod silným proudem ledové vody nebo elektrošoky. Po varování od Elizy se mladý lékař snaží přijít na to, co mu v tomto ústavu příliš nesedí. Nalézá vězení, kde je zavřen skutečný ředitel nemocnice a jeho personál. Ústav ovládli pacienti v čele s psychopatickým doktorem Lambem. Ale to je teprve začátek.

Zpracovávání hororových příběhů od slavných spisovatelů je dosti oblíbenou činností. Příkladem může být i Stephen King, jehož knihy se již pěknou řádku let pravidelně objevují na filmových plátnech. Ale v tomto případě se posouváme o několik let zpátky k jednomu z nejslavnějších tvůrců hororu, který se zasloužil o rozšíření tohoto žánru již v devatenáctém století.

poe 2

Podivný experiment samozřejmě musel být zasazen do historického období, a rozhodně to není na škodu. Atmosféra starobylého psychiatrického ústavu mu dodává na strašidelnosti i tajuplnosti a zároveň přímo vybízí k páchání zla. Vzhledem ke kvalitám autora musí být všem jasné, že se nejedná o žádný béčkový příběh. O jeho filmový přepis se postaral scenárista Joe Gangemi, který nepatří k nejzkušenějším. Jednalo se teprve o jeho druhý film, na kontě má i dva seriály. Ale rozhodně mu nemůžeme nic moc vyčítat.

Na působivosti mu přidává i samotné hlavní téma. Psychiatrie a její historie fascinuje lidi po celém světě a její léčebné metody v minulosti jsou neustále omílány a kritizovány. V tomto filmu se dočkáme několika jejich ukázek, které převážně vycházejí ze skutečných podkladů. I herci v některých menších rolích dostanou prostor předvést své herecké umění a záleží jen na divákovi, jestli jim jejich šílenství uvěří.

Poe 3

Nyní se dostáváme k dalšímu velikému kladu, bez kterého by film byl o poznání slabší, a tím je herecké obsazení. V jedné z hlavních rolí doktora Lamba se objeví Ben Kingsley. Díky němu mám neustále v hlavě porovnání s Prokletým ostrovem, kde si rovněž zahrál. Jeho výkon je samozřejmě excelentní a jeden z největších šílenců ve filmu je opravdu hrůzostrašný. Na první pohled se sice tváří sympaticky, ale při bližším seznámení vidíme jeho psychopatickou tvář.

Hlavního klaďase si zahrál Jim Sturgess a vzhledem k jeho roli se jedná o dobrý výkon. Daleko více mě sice zaujaly záporné postavy, ale ani toto obsazení nebylo chybou. Hlavní ženskou roli si zahrála Kate Beckinsale a je samozřejmě okouzlující. Patří sice mezi blázny, ale zároveň se od většiny velice liší. Nesmíme zapomenout ani na Michaela Caina (pravý ředitel ústavu) či Davida Thewlise. Profesor Lupin z Harryho Pottera si tentokrát zahrál dalšího z hlavních záporáků a jeho postava vypadá opravdu šíleně.

Poe 4

Musíme zmínit i dějové zvraty. Ty se vykytují v příjemně velkém počtu a dodávají filmu na napínavosti. Můžete si říct, že hlavní převrat byl velice brzy prozrazen. Blázni ovládli ústav, pravý personál je ve vězení. Tuto informaci dokonce nabízí i oficiální anotace. Ale to je opravdu pouze začátek. V průběhu a na konci filmu se dočkáte mnoha věcí, které byste opravdu nečekali.

Podivný experiment je rozhodně velice zajímavý film. Hrůzostrašný i romantický snímek napne všechny vaše mozkové buňky a donutí vás přemýšlet nad myšlením člověka. Výborné herecké obsazení, fascinující prostředí a napínavý děj. Co víc si přát?

E. A. Poe – Podivný experiment
Žánr: Thriller
Původ: USA
Rok výroby: 2014
Distributor pro ČR: Bontonfilm
Režie: Brad Anderson
Hrají: Kate Beckinsale, Michael Caine, Jim Sturgess, Ben Kingsley, Brendan Gleeson, David Thewlis, Fiona Shaw
Stopáž: 112 minut
Hodnocení: 90 %

Foto: Bontonfilm

( 5 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

IZRAELSKÁ CHOREOGRAFKA, TANEČNICE A ZPĚVAČKA SMADAR EMOR POVEDE DÍLNU PRO VEŘEJNOST VE SLAVONICÍCH – BUDEME OBJEVOVAT MELODICKÉ TĚLO

Smadar 200Dnešní hektická doba nás nutí zapomínat na přirozené potřeby jak např. vyjádřit radost a smutek. Během tradiční týdenní dílny Hlasohledu v malebných Slavonicích, určené jak pro...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

V únoru bude mít v kinech premiéru rodinný snímek Děti Nagana

deti nagana200Rodinný film Děti Nagana připomene divákům atmosféru devadesátých let, konkrétně roku 1998, kdy čeští hokejisté slavili velkolepé vítězství na olympijském turnaji století v Naganu. Rekvizity, hudba a kostýmy vrátí diváky zpět v čase, největší ...


Literatura

Róninova milenka – poutavý příběh z oslnivého, ale i smrtelně nebezpečného světa

Roninova milenka 200Proč čtyřicet sedm róninů (samurajů, kteří přišli o svého pána a jsou vlastně bezdomovci) se rozhodlo pomstít svého pána Asana, který byl šógunem odsouzen k rituální vraždě za napadení šóguno...

Divadlo

BALETNÍ KARAFIÁTOVI BROUČCI V ÚSTÍ NAD LABEM

Broucci plakat 200Po 13 letech se v Severočeském divadle v Ústí nad Labem představili v premiéře 6.10 2013 v 15 hodin Karafiátovi Broučci. Pohádkový příběh o lásce, pochopení i naději napsal Jan Karafiát (1846-1929) v...

Film

Festival Všemi směry očima manažerky Marie Pokorné

altBěhem minulého týdne jste mohli zaznamenat článek o chystaném netradičním publicistickém festivalu Všemi směry, který se uskuteční 12. dubna v pražském Rock Café. Pozvání přijalo mnoho odborníků z oboru, ...