XII. Mezinárodní festival outdoorových filmů v Praze

XII. Mezinárodní festival outdoorových filmů v Praze

Tisk

a 200Mezinárodní festival outdoorových filmů, který již od 3. října brázdí kinosály a další spřízněná místa nejen České a Slovenské republiky, ale i Sibiře, dorazí 20. listopadu také do hlavního města. Letošní ročník uvádí desítky snímků s adrenalinovou, ale i s cestopisnou tématikou. Slavnostní zakončení celého festivalu proběhne 6. prosince v kině Lucerna.

 

 

Aktivní i umírnění obdivovatelé krásy sportu a cestování na samém kraji možností mají další příležitost načerpat inspiraci. Rok od roku populárnější festival, slibující propojení filmové estetiky a poutavosti skutečných prožitků, je ve svém 12. ročníku.

Krom Lucerny budou komponované bloky soutěžních i nesoutěžních příspěvků promítány také v kině Atlas. V nabídce čítající 95 snímků, jsou (povětšinou) dokumenty věnované dobrodružnému sportu, horolezectví a horské turistice, vodnímu sportu, ale i netradičním cestopisům.  

Podle pořadatelů, odkazujících k průběžnému diváckému ohlasu, patří mezi nejsilnější vizuální zážitky Into the Mind Dava Mossopa a Erika Croslanda, zprostředkovaný „pohled do mysli a duše“ lyžaře pokoušejícího se o ultimativní sestup, nebo Cerro Torre Thomase Dirnhofera, zachycují napínavý pokus Davida Lamy o zdolání titulní jihoamerické velehory volným lezením. Zájmu se těší i geograficky bližší dokument Pavola Barabáše Príbehy tatranských štítov. Soutěžní sekce však nabízí mnohem víc, klání se účastní 71 filmů. Jejich délka se pohybuje od několika minut po klasickou celovečerní metráž.

a 1

 

Mužstvo letošní festivalové poroty tvoří spisovatel a režisér António Pedro Nobre, dramaturg České televize Martin Novosad, režisér a scénárista Vladimír Mráz, zakladatel a ředitel TV Noe Leoš Ryška, režisér Karel Janák a kameraman Luděk Draštík. Vyhlášení vítězů a oceněných proběhne na slavnostním zakončení 6. prosince ve velkém sále kina Lucerna. Krom ukázek vyznamenaných filmů nabídne zážitky nabitý program plný zajímavých účinkujících a hostů z oblasti kultury i sportu. Ukázkou indonéského tance zpestří večer skupina Kintari, australské didgeridoo rozezní Pavel Pelouch a Jiří Vlažný a nebude chybět ani electric boogie show v podání vicemistrů světa Patrika Ulmana a Zdeňka Kremláčka.

A 2

 

Čestným hostem festivalu je novinář Jaromír Štětina. Ten, krom finálního vyhlášení, vystoupí i 4. prosince na besedě nazvané „Afghánistán – ráj raftingu“ v pozici dlouholetého příznivce výše zmíněné sportovně-rekreační aktivity.    

XII. Mezinárodní festival outdoorových filmů
3. 10. - 6. 12. 2014
Praha: 20.11. - 6. 12.; Atlas (www.kinoatlas.cz), Lucerna (www.lucerna.cz)
vstupné: 80,- Kč
více informací, tipy, soutěže, aktuality: www.outdoorfilms.cz
https://cs-cz.facebook.com/mfof.cz

 

Zdroj foto.: Facebook


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petra Janů: „Ze začátku jsem byla trdlo ze Sekyrkových Louček.“

petra janu ma pout supraphonOslava s publikem na koncertě je podle Petry Janů jediný způsob, jak ve zdraví přežít vlastní kulatiny. A tak si schválně naordinovala koncert v Lucerně a křest 3CD Má pouť přesně na po...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Válka, slzy, terapie. Recenze filmu Chlapi nepláčou

CP200Druhé nejvyšší ocenění, Zvláštní cenu poroty, si z festivalu ve Varech letos odvezl film Chlapi nepláčou. Dobře napsaný, suverénně zrežírovaný a také výtečně zahraný snímek, nahlížející z nečekaného úhlu na stále bolavé následky „jugoslávské války“, na festiv...


Literatura

Polibek kobry chutná jako několik druhů jahodové zmrzliny

polibek kobry perexKniha Polibek kobry se věnuje ženskému archetypu a jeho proměnám. Vychází z jógy a tantry, které zapojuje do našeho evropského kontextu a sleduje proměny témat jako tělesnost, menstruace, mateřství, ženská sexualita, kreati...

Divadlo

Festival Lávka River Stage plave po Vltavě!

lavka river stage provazochodkyneV úterý 31. srpna proběhla vyprodaná premiéra festivalu Lávka River Stage, kterou sledovali z bezprostřední blízkosti návštěvníci klubu Lávka i stovky turistů přímo z Karlova mostu!<...

Film

Nový film režiséra Romana Vávry Svět podle Muchy vstoupil do kin 1. října

svet podle muchy 200Symbolicky v roce 160. výročí narození jednoho z nejznámějších českých malířů Alfonse Muchy bude do kin uveden dokumentární film Svět podle Muchy. Režisér Roman Vávra divákům nabídne nový, v mnohém překvapivý pohled na život pro...