Je vám zima? Přijďte se zahřát do pražské zoo

Je vám zima? Přijďte se zahřát do pražské zoo

Tisk

Prazska zoo perexBlíží se pololetní prázdniny a s nimi i příležitost k rodinným výletům. Pražská zoo se pravidelně objevuje v čele mezinárodních žebříčků nejkrásnějších zoologických zahrad. Tak proč třeba zrovna ji nenavštívit i v zimě?



Většina lidí se chodí na zvířátka dívat v létě, existují však i tací, kteří sem zavítají bez ohledu na klimatické podmínky. A vědí, proč to dělají. Jednou z nesporných výhod zimních návštěv je i to že se zaručeně vyhnete nepříjemnému návalu v jednotlivých expozicích.

Výlet vám nejspíše zaplní celý den. Pražská zoologická zahrada se totiž svou rozlohou řadí mezi ty větší, především díky výměře výběhů, které se pokoušejí simulovat přirozené prostředí zvířat. Prochladnutí se ale rozhodně bát nemusíte. V některých expozicích je dokonce nasimulováno tropické klima, takže se v nich návštěvníci naopak ohřejí.

V Zoo Praha najdete dvanáct zastřešených pavilónů, ve kterých zimou netrpí ani zvířata, ani návštěvníci. Krom populárních ubikací goril nížinných, je chloubou zahrady také velemlokárium zobrazující život tvorů, kteří kdysi inspirovali Karla Čapka k sepsání jednoho z jeho nejproslulejších děl. Neméně působivý je pavilón, kde se můžete na vlastní oči přesvědčit o vynikající orientaci nočních živočichů, kteří za světla nejsou aktivní – a třeba se zrovna vám mihne kolem hlavy jeden příběhy mystifikovaný létající savec.

Prazska zoo

Někdo může mít obavy ohledně aktivity zvířat, ale ta je zbytečná. Některé druhy jsou dokonce čilejší. Kupř. lední medvědi vypadají spokojeně, ačkoli – lidová moudrost praví, že z výrazu medvědí tváře není radno nic usuzovat. Nečilost ostatních zvířátek není nijak markantní v porovnání s běžným stavem. Spánek zkrátka patří k životu. Navíc, podřimující zvířata se dobře fotí. Pokud jsou tedy vidět. Patří ke koloritu téměř všech zoologickým zahrad, že některé exempláře se skrývají. Někdy instinktivně, jindy z pohodlnosti. Přestože v tom leckterý návštěvník (patrně v duchu poučky „podle sebe soudím tebe“) vidí schválnost, zlobit bychom se kvůli tomu neměli.

S trochou štěstí můžete v těchto dnech zahlédnout roztomilé mládě klokana horského, které se již samostatně vydává prozkoumávat terén svého výběhu. Mezi nejnovější přírůstky patří také tři čerstvě narozené paovce hřivnaté, jejichž hravé objevování světa v přírodním skalnatém areálu jižního úbočí zoologické zahrady vám jistojistě vynahradí návštěvnické peripetie s „obtížněji viditelnými zvířaty“.

fotografie: tiskové materiály Zoo Praha, Petr Hamerník

Zoologická zahrada hlavního města Prahy
U Trojského zámku 3/120, Praha Troja
otevírací doba (leden, únor): pondělí – neděle: 09:00 – 16:00
vstupné: 200,-/150,- Kč (v prodeji také zvýhodněné roční vstupenky)

více informací:  www.zoopraha.cz


 

Přihlášení



NEJ za měsíc

Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Matej Mináč: Impulzem bylo zaznamenat maminčiny vzpomínky na tragické časy přes úsměvné příběhy

ocima fotografky 200Filmy uznávaného režiséra Mateje Mináče proslavily příběh záchrany 669 dětí sirem Nicholasem Wintonem během 2. světové války. Jeho nejnovější film má název Očima fotografky a je o osudu dítěte, které nemělo to štěstí dostat se vča...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Jerome Klapka Jerome nikdy nezklame

oni i ja 200O prázdninách se člověk nechce zabývat příliš vážnými věcmi. Povalovat se u vody, odpočívat, přečíst si něco odpočinkového, co pobaví a potěší, to je moje představa pohodové dovolené. Anglický spisovatel Jerome Klapka Jerome mě v takovém příp...

Divadlo

Kniha džunglí ožívá na prknech Divadla Kalich

200divSlavný příběh Rudyarda Kiplinga o lidském mláděti Mauglím, kterého vychovala džungle, se stal dobrým tahem a námětem pro muzikálovou verzi, kterou do hudební podoby přepracovali Ondřej Soukup a Gabriela Osvaldová.

...

Film

Film ZER měl pražskou derniéru, režisér s hercem byli přivítáni kurdskými šálami

ZER perexPražská derniéra filmu ZER tureckého režiséra s kurdskými kořeny Kazima Öz, který získal řadu ocenění na různých festivalech, se uskutečnila ve velkém stylu. Film byl dvakrát za sebou promítán ve vršovickém kině Pilotů, zúčastnil se nejen režisér,...