z – NIT – ra Zdeňky Saletové v krajské galerii

z – NIT – ra Zdeňky Saletové v krajské galerii

Tisk

zdenka saletova200Nová výstava v Krajské galerii výtvarného umění ve Zlíně s podtitulem z – NIT – ra představí tvorbu zlínské rodačky Zdeňky Saletové.

 

 

Tvůrčí cesta Zdeňky Saletové (1980) je provázána se zlínskou výtvarnou scénou. Zlín je nejenom jejím rodištěm, zároveň jí při směřování k umění poskytl důležité zázemí pro tvůrčí rozvoj. V letech 2000 až 2003 zde studovala na Zlínské soukromé vyšší odborné škole umění a ve studiích pokračovala v Praze mezi lety 2003 až 2009 na Akademii výtvarných umění, kde prošla ateliéry Jana Koblasy, Miloše Šejna a Jindřicha Zeithammla.

V Krajské galerii výtvarného umění ve Zlíně se jedná o její první samostatnou prezentaci. Výstava se zaměřuje především na tvorbu z posledních deseti let. Ta se vyznačuje vzácným citem pro kombinování nejrůznějších výtvarných technik a postupů. Vedle klasických sochařských materiálů se tak na výstavě objevují práce z papíru a na papíru, slepotisky, specificky pojaté malby, ale i další, méně tradiční formy jako jsou například vyšívané ilustrace.

zdenka saletova1

I přes materiálovou pestrost je autorčino dílo vnitřně soudržné. Často se jedná o variace vybraného okruhu motivů. Patří k nim zejména kruhové obrazce, modlitby nebo také tvary schouleného embrya, které odkazují k obecnému principu zrodu. „Nelze opomenout ani inspiraci lidovou kulturou Slovácka. Ačkoliv autorka pobývá převážně v Praze, pravidelně se vrací do rodné oblasti, která jí přináší zajímavé tvůrčí impulsy. V uplynulých letech šlo například o lidové kroje, jejichž tvarové a koloristické bohatství převedla do svébytného jazyka prací na papíře, ale i do sádrových reliéfů a malířských kompozic.“ přibližuje kurátorka Pavlína Pyšná.

zdenka saletova2

Výstava bude k vidění v 1. podlaží 14|15 BAŤOVA INSTITUTU do 27. 2. 2022. Zájemci jsou také zváni na komentovanou prohlídku s kurátorkou 14. prosince 2021 v 17.00.

Více informací naleznete na www.galeriezlin.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dominik Landsman: „Baví mě i naprosto nesmyslná přirovnání typu byl veliký jak mrtvý tučňák.“

dominik landsman200

Dominik Landsman (* 14. října 1985) je český spisovatel. Autor vystudoval na Vysokém učení technickém v Brně obor Finance podniku, následně pracoval jako realitní makléř. V době, kdy dostal v zamě...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Dům kultury v Kroměříži zve na výstavu plakátů s autogramy známých umělců

plakat7CO PROBĚHLO NA DÉKÁČKU - to je název výstavy, která byla zahájena v pátek 4. června ve foyer Domu kultury v Kroměříži a která potrvá do konce června. Návštěvníci si mohou prohlédnout mnohé plakáty akcí, které proběhly v průběh...


Literatura

Sharon Oldsová – Papežův penis a jiné básně

PapezuvPenis perexBásně Sharon Oldsové jsou živelné, počínají i končí ve slabinách a nikoliv v mozku. Je to poezie spontánní, vzniká neuvědoměle a není vykalkulovaná. Kdo byste v jejích verších chtěl hledat nadnesené m...

Divadlo

Vyhynutí včelstev – naše smrt

altFalešní proroci hlásali konec světa už sice bezpočtukrát, zatím to chválabohu nikdy nevyšlo, na druhé straně nemusí být takováto představa totálního zániku planety Země pouhopouhou utopií. Naplnit ji mohou, ač se to na první pohled může zdát nereálné, i

Film

Hastrman není horor, ale dojemný příběh o nesmrtelné touze

hastrman-finalni-trailerKonečně se mi podařilo zhlédnout Hastrmana Ondřeje Havelky, který byl natočen podle předlohy knihy Miloše Urbana. Snímek je to vskutku povedený. I když často naráží na nepochopení a těší se ob...