Simona Stašová a Svatopluk Skopal si střihnou manželství po italsku

Simona Stašová a Svatopluk Skopal si střihnou manželství po italsku

Tisk

filumena marturanoTragikomedii Filumena Marturano italského režiséra, dramatika a herce Eduarda De Filippa připravuje Simona Stašová spolu se svým dvorním režisérem Zdeňkem Kaločem. Hereckým partnerem jí bude Svatopluk Skopal. Premiéra proběhne 25. listopadu v Divadle ABC.

 


„Filumena Marturano je o mateřství, o tom, co všechno je matka schopná udělat pro svoje děti, kam až dosahuje mateřská láska, ten cit největší na světě, největší v přírodě. Téma věčné a krásné. Ve Filumeně se prolíná komedie s dramatem a to je to, co mě na divadle a vlastně i na životě baví. Smích přes slzy. Jsou tam kouzelné situace, hluboká dojetí i srandy kopec, tak jak to má na jevišti i v životě být,“ říká Simona Stašováo slavné komedii, která patří k tomu nejlepšímu z italské tvorby.

Domenico Soriano (Svatopluk Skopal) je úspěšný obchodník a neodolatelný ctitel ženských půvabů. Mladičkou Filumenu Marturano potkal v jednom neapolském nevěstinci uprostřed druhé světové války. Pak se jejich cesty nakrátko rozešly, aby se však po válce náhodou potkali znovu a tehdy se zrodil vztah, který vydržel 22 let. Filumena se stala jeho milenkou a v době, kdy byl Domenico na cestách, dokonce vedla jeho obchody. A po všech těch letech si jednoho dne ten starý kocour přijde, že se ožení s nějakou mladou holkou! To tedy Filumena nemůže nechat jen tak! Co všechno musí podstoupit prostá žena, aby dostala k oltáři zhýralého boháče a pro své syny zabezpečila rodinu?

filumena marturano staskova skopal

Představení je uváděno pod záštitou velvyslance Italské republiky Pasquale D´Avino a Italského kulturního institutu v Praze.

Eduardo De Filippo
Filumena Marturano
Režie: Zdeněk Kaloč
Překlad: Oldřich Kautský
Úprava scénáře: Zdeněk Kaloč
Scéna: Kateřina Baranowká
Kostýmy: Kateřina Baranowská
Hudební spolupráce: Petr Mandela
V hlavních rolích: Simona Stašová  a  Svatopluk Skopal
Dále hrají: Jaroslava Pokorná, Čestmír Gebouský, František Skopal, Libor Hruška, Karel Heřmánek ml., Zdeněk Hruška, Petr Srna, Jan Ťoupalík, Radka Filásková, Michal Čeliš
Premiéra 25. 11. v Divadle ABC

Zdroj foto: MDP


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Cíl veškerých mých psavých snah je jediný – dělat dětem radost,“ říká s úsměvem spisovatelka Daniela Krolupperová


altDaniela Krolupperová je velmi pilná spisovatelka. V loňském roce vydala šest knížek ve čtyřech nakladatelstvích, letos k nim přidala další – dobrodružný příběh Společenstvo klíčníků. Protože její nová knížka m...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Švandovo divadlo uvede hru Na první pohled, brilantní soudní monodrama i naléhavý příspěvek v debatě o znásilnění

na prvni pohled200Advokátka vyhozená ze sedla. Švandovo divadlo uvede hru Na první pohled, brilantní soudní monodrama i naléhavý příspěvek v debatě o znásilnění. 

...

Literatura

Bacha na Selfies

selfies perTentokrát až po 2 letech se objevila další kniha oblíbeného dánského autora Jussiho Adlera-Olsena, sedmý díl o vyšetřovacím týmu z oddělení Q, tentokrát s názvem Selfies. Zároveň vyšlo najevo, že čtenáře čekají už jen 3 případy tohoto oddělení,...

Divadlo

Moravské divadlo Olomouc uvede v dubnové premiéře muzikálový evergreen Sugar

sugar200Sugar – to je světoznámý muzikál, který vznikl podle scénáře k legendární filmové komedii Někdo to rád horké. Co všechno se může stát, když si dva muzikanti hrají s gangstery na schovávanou. V pátek 12. dubna ji uvede v premiéře Moravské divadlo Olomouc.<...

Film

Vydejte se Všemi směry

altJaká cesta vede k reportáži? Jak dlouho trvá její příprava a co všechno se musí obětovat? Zřejmě si málokdo z nás dokáže představit, kolik práce stojí za stránkovým článkem v novinách či časopise. O tom, jak trnitá cesta vede k dobře pos...