Cirkus, který vám vyrazí dech

Cirkus, který vám vyrazí dech

Tisk

Festival Letní LetnáMezinárodní festival Letní Letná oživí od 19. srpna do 2. září pražské Letenské sady již podeváté atmosférou nového cirkusu a divadla. Vyroste zde pestré a veselé festivalové městečko s cirkusovými šapitó, kde si to své najdou jak milovníci skvělých a okouzlujících mezinárodních představení, tak i třeba rodiny s dětmi, které hledají program přes den.

Hlavními letošními lákadly jsou kanadský soubor 7 Fingers, který do České republiky přijede vůbec poprvé. Přiveze představení La Vie, které kombinuje úžasné cirkusové umění – žonglování s diaboly i tyčí, akrobacii ve vzduchu, na lidech, šálách i řetězech, odvážné skoky a neuvěřitelné fyzické schopnosti - s kabaretem, tancem a živou hudbou v podání DJ. „Jde o velmi zábavnou, radostnou a dráždivou podívanou, i když je jejím tématem šílenství, smutek, špatné chování, bolest nebo romantická láska, která nedošla naplnění. Představení je plné neočekávaného, šíleného, nepříčetného a zároveň překvapivě dojemného,“ líčí Jiří Turek, ředitel festivalu. Prestižní americký deník o divadle The Stage například o představení napsal: „Umělci s neuvěřitelnými schopnostmi, chytré nápady a choreografie, komedie, napínavá čísla a vynikající hudba.“ The Economist představení označil jedním slovem: „Úžasné…“!

Z Francie dorazí soubor Cirque Galapiat. Do Letenských sadů přivezou jeho členové ve svém barevném šapitu výjimečné představení Risque ZérO, kde hlavní roli hraje riziko a nebezpečí. „A také závrať a úžas, které budete pociťovat při pohledu na to, co šest herců na pódiu dokáže,“ říká Jiří Turek. Mistrovské žonglování s kužely, noži i sekyrkou, akrobacie na tyči i ve vzduchu a nebezpečné skoky, které se prolínají s živou hudbou, divadlem a humorem - to vše je součástí představení. „Šest členů Cirque Galapiat – doslova uličníků (galapiats) - uskutečňuje s velkou odvahou to, co se zdá jako nemožné… Představení plné radosti, originality a svobody…,“ napsal o představení časopis Stradda n°14.

Jedinečné představení pouze pro letošní Letní Letnou, které se jindy a jinde nebude již opakovat, připravují tři přední evropské novocirkusové soubory – Cirkus Cirkör ze Švédska, Cahin Caha z Francie a Cirk La Putyka z ČR. Kabaret nazvaný Lacrimae je ochutnávkou z připravovaného třídílného projektu, které společně tvoří Tilde Björfors, Daniel Gulko a Rosťa Novák, principálové, režiséři a vůdčí osobnosti dnešního nového cirkusu. Lacrimae Triptych bude mít premiéru příští rok na Letní Letné, ale již letos můžete v magickém prostředí cirkusového šapitó vidět kabaret, kdy každý ze souborů přiveze 25 minut toho nejlepšího. Herce, akrobaty a perfomery ze tří zemí spojí jako režisér Rosťa Nováka, principál Cirku La Putyka. „´Lacrimae´ znamená mnoho slz nebo kapek, které se slévají do jednoho silného proudu. Podobně se spojují naše soubory, které mají odlišné zázemí i styl práce. Výsledkem bude večer, který diváky strhne proudem zážitků,“ uvádí Rosťa Novák.

 

Festival Letní Letná

Letošní ročník zahájí v neděli 19. srpna v 17.00 ZDARMA přístupné a velice pestré Festivalové entrée, připravené a namíchané z několika uměleckých uskupení (například divadlo V.O.S.A. nebo Orchestrion Petra Píši) i jednotlivců a divadelně cirkusových výstupů v plenéru Letenského parku.

Kromě již jmenovaných hvězd se návštěvníci mohou těšit například na tři projekty mladých zahraničních akrobatů, kteří spolupracují s Cirkusem Mlejn (Ilona Jäntti - vynikající spojení vzdušné akrobacie na lanech a trapéze s animací, Lucie N'Duhirahe a Francesca Hyde – vzdušná akrobacie na dvojitém laně), a řadu českých souborů - VOSTO5 s představením Pérák, divadlo Tejp, Cirkus Mlejn nebo Décalages.

Program Letní Letné oživí také dva unikátní kabarety – Slowshow Kabaret Le Petit Cheval Vandy Hybnerové. V představení, které vznikne za jeden den pouze pro tuto příležitost, vystoupí kromě samotné Vandy například Kateřina Krobová, Boris Hybner, Saša Rašilov, Jiří Ornest, Michal Pavlata, Jana Stryková, Tatiana Medvecká, Hana Seidlová a řada dalších. „Slowshow Kabaret rozhýbe prastarou rodinnou fotografii kabaretních umělců, osvobodí uvězněné emoce, zpřítomní vzpomínky, dohraje zastavená kabaretní čísla...ale velmi velmi pomalu…,“ uvádí tvůrci. Divadelní kabaret Lidoskop s živou hudbou v režii Martina Kukučky zaujme skvělými akrobatickými výkony (např. v podání dvojice DaeMen) a překvapivými nápady. V roli moderátora vše řídí Tomáš Matonoha.

Na děti a jejich rodiče čekají pohádky až 5x denně (Teátr Víti Marčíka, Divadlo ANPU, Vojta Vrtek, Václav Strasser, Circus Sacra, Koňmo a další) a na všechny příchozí koncerty, příjemný bar, kavárna, čajovna či výtvarné a cirkusové dílny pod vedením profesionálních lektorů.

Již potřetí v rámci Letní Letné proběhne letní festivalová škola pro děti od 6 do 15 let nazvaná Letní Letňák. Děti se formou „příměstského tábora“ učí základům herectví, žonglování, výtvarných aktivit, práce s hlasem s nejlepšími odborníky daných profesí – například s divadlem ANPU a Bélou Schenkovou, Vojtou Vrtkem a profesionálních pedagogů cirkusu LeGrando. Na konci pak děti, které se zúčastnily Letního Letňáku více než sedm dní, předvedou veřejnosti představení, které v průběhu aktivit secvičily.

Vstupenky na zahraniční představení jsou již v prodeji v e-shopu na www.letniletna.cz, přes kurýrní službu Messenger (dodání až do domu) a v síti Ticketpro. K dostání jsou také zvýhodněné balíčky. Všechna představení budou v prodeji na místě.

Více informací na www.letniletna.cz.

Festival Letní Letná Cirkus

Festival Letní Letná pořádá Společnost Gaspard, o.s. a Gasparo pod záštitou primátora hlavního města Prahy Bohuslava Svobody za podpory Hlavního města Praha a Ministerstva kultury ČR. Generální partner: Pražská plynárenská, a.s. Hlavní partner: Lipánek. Za podpory: Francouzský institut v Praze, Metrostav, Kolektory a další organizace a instituce. Letní Letná je členem Prague Incredible 4, více informací na www.pi4.cz.

Zdroj foto: Letní Letná


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Klid, ticho a útulno, to vždy o Vánocích obstarala maminka, říká operní pěvkyně Libuše Márová

libuse marova200I když paní Libuše Márová oslaví právě 24. prosince kulatiny, rozhovor byl nakonec o něčem jiném. Třeba o tom, jak jednou „oslavila“ Štědrý den v Amsterdamu či jak strávila silvestrovské „veselí“ v Oslo. V obou případech tam byla prac...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

ZLOMVAZ 2012
ImageLetošní festival DAMU - ZLOMVAZ se uskuteční od 8. do 12. května. 19. ročník tradičního divadelního festivalu je pořádaný pro studenty a pedagogy uměleckých škol z České republiky, Slovenské republiky a Polska. Jedná se o ...

Literatura

I mech si zaslouží naši pozornost

Naslouchani mechu 200V nakladatelství Kazda vyšla kniha Naslouchání mechu od Robin Wall Kimmererové. Pronikněte do vědy zvané bryologie i vy!

...

Divadlo

Divadelní rekonstrukce vraždy Alexandra Litviněnka

Prilis drahy jed perexAlexandr Litviněnko (Petr Lněnička), bývalý agent KGB a FSB, emigroval v roce 2000 do Velké Británie poté, co se stal v Rusku nežádoucím kvůli zveřejnění nezákonných praktik tamějších tajných služeb. S manželkou Marin...

Film

Nejočekávanější animovaný film posledních let Chlapec a volavka právě vlétl do kin

chlapec-a-volavka0Můj soused Totoro, Princezna Mononoke nebo Cesta do fantazie se řadí mezi nejpopulárnější animované snímky na celém světě a jejich režisér Hajao Mijazaki se může pyšnit miliony fanoušků. Po deseti letech se mistr animace vrací s nejnovějším snímkem, úc...