Malované na skle ve Zlíně krásně namalovali

Malované na skle ve Zlíně krásně namalovali

Tisk

malovane-na-skle 200Podzimní večer 20. listopadu se v Městském divadle Zlín nesl ve slavnostním duchu. Jednak šlo o 51. reprízu představení Malované na skle, které získalo cenu Aplaus za nejlepší inscenaci 69. sezony a její představitel byl nominován na Cenu Thálie a ještě při vstupu do této další padesátky byl přítomen stotisící divák (nakonec vybraná divačka) v letošním roce.

Malované na skle je zbojnickým muzikálem, který napsal polský básník, prozaik a dramatik Ernest Bryll a jedinečnou hudební podobu mu vetkla polská autorka populárních písní i divadelních muzikálů a filmové hudby Katarzyna Gärtnerová. Už oni odvedli skvělou práci, a když se k tomu přidá také nový překlad od Jaromíra Nohavici a skvělá práce herců, jde o opravdu jedinečný počin.

Jedná se o dílo inspirované životem a smrtí zbojníka Jánošíka, vychází z různých mýtů a legend kolem něj a ukazuje divákům zbojnický život jako takový. Hra nedělá z Jánošíka nějakého hrdinu, neoslavuje ani neobhajuje jej. Projevuje se to také tím, že Malované na skle jakoby nemá hlavní role ani nějaký pevně daný děj. Hlavními tématy je jak láska, tak také smrt a vše se pomyslně maluje divákovi před očima, a to jak pomocí vypravěčů, tak vesnických žen, četníků nebo zbojníků samotných.

malovane-na-skle1

Malované na skle se logicky často hraje na Slovensku i v Polsku, ale i u nás má své místo. Výše zmíněný překlad Jaromíra Nohavici dílo přenáší blíže k nám, do Beskyd, kde se skloňuje Vsetín i Valašské Meziříčí, a o to je lepší, že se do něj Zlíňáci v čele s režisérkou Hanou Mikoláškovou pustili. Díky tomu našemu nářečí, folklórním motivům a celkovému vyznění je až s podivem, že se nejedná o původní dílo, které by bylo napsáno na tělo právě těm našim hercům. Ti totiž předvedli opravdu úžasný a úctyhodný herecký koncert, a to nejen z hlediska zpěvu.7

Malované na skle je plné tancování, kroků na naučení muselo být opravdu hodně, ale herci působí přirozeně a je na ne radost pohledět. Skvěle jim to funguje také dohromady, na pohled je vidět, že se v souboru mají rádi a hlavně je to baví. Hudba k muzikálu je pevně daná, ale působí kouzelně také díky živému hraní například v podání Jitky Šuranské na housle, Markéty Holcmanové na klarinet nebo zbojníků na kytaru, baskytaru nebo ukulele. Zpívat Zlíňáci také umí, ze sopránů Petry Králové nebo Markéty Kalužíkové místy až mrazí a poslouchat Tomáše Davida je prostě radost.

malovane-na-skle3

Originální i praktická je scéna Jaroslava Čermáka, které vévodí velká dřevěná konstrukce. Pracuje s plošinami, je zdobena kravskými zvony a umožňuje hercům i různé akrobatické kousky. To vše doplňují jak prosté, tak barevné folklórní kostýmy z dílny Zuzany Přidalové.

malovane-na-skle21

Představení Malované na skle by mohlo být vážným dramatem, ale není, právě naopak. Je velmi hravé, hudebně místy až rockové a také plné různých nejen textových hrátek. Těch si každý nemusí všimnout, ale o to jsou lepší. Jednoduše jde o moc krásné představení, které se povedlo a je jen škoda, že si za něj Tomáš David tu Thalii neodnesl.

Název představení: Malované na skle
Autor: Ernest Bryll, Katarzyna Gärtnerová
Uvádí: Městské divadlo Zlín
Režie: Hana Mikolášková
Dramaturgie: Vladimír Fekar
Hrají: Rostislav Marek, Eva Daňková, Tomáš David, Petra Králová, Helena Čermáková, Gustav Řezníček, Markéta Kalužíková, Jana Drgová, Romana Julinová, Luděk Randár, Radoslav Šopík, Zdeněk Julina, Jan Řezníček j.h., Vojtěch Johaník, Marek Příkazký, Josef Honzík, Jan Holcman j.h. a další
Kostýmy: Zuzana Přidalová
Scéna: Jaroslav Čermák
Premiéra: 25. 4. 2015
Hodnocení: 96 %

Zdroj foto: Městské divadlo Zlín


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Bejzo z Polemic: „Nálady sa v takom početnom týme zvyknú často meniť...“

bejzo polemicSlovenská legenda ska Polemic si užívá léta plnými doušky, a to především na festivalech. Nyní hráli i v samotném olympijském Londýně. Nejen o něm nám něco pověděl leader skupiny Bejzo.

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Sněhurka a já: Pohádkový muzikál pro celou rodinu

Snehurka a ja 200Daisy je na prahu dospívání. Miluje pohádky, jejich srozumitelnost, daný řád, šťastné konce. Věří, že to podobně může fungovat i v opravdovém životě. Setkává se ale s nepochopením, znejistěním… Když se podívá do zrcadla, neví, koho v...


Literatura

Mistrovská díla SF: Zuřivec Henryho Kuttnera

zurivec 200V únoru vyšlo v edici Mistrovská díla SF v nakladatelství Laser kniha americké legendy Henryho Kuttnera Zuřivec. Příběh z roku 1947(!), popisující fantaskní apokalyptický svět a boj jedince proti nepřízni osudu, je aktuální i v dnešní době.

...

Divadlo

Pozemšťan. Premiéra ONE MAN SHOW v Divadle Bolka Polívky v Brně

Pozemstan perexDruhou premiérou letošní sezony byla pod patronací principála Bolka Polívky 5. dubna autorská inscenace Pozemšťan v podání herce Pavola Seriše a v režii Hany Mikoláškové. Komediální pantomimou a vlastními komentovanými vstupy herec vypráv...

Film

Navštivte Přehlídku netradičního filmu 2013

pnf logo 200Mladá Boleslav bude již po čtvrté hostit Přehlídku netradičního filmu (PNF), zaměřenou na nahotu a sexualitu v médiích. Přehlídka se uskuteční v termínu od 26. do 28. září 2013 v Divadelním sále Domu Kultury v Mladé Boleslavi.