Deník z budoucnosti

Deník z budoucnosti

Tisk

denik1

Jaké by to bylo, kdybychom mohli cestovat do minulosti? Osobně vidět i zažít vybrané více či méně záhadné události a jevy spojené s dějinami lidstva i přírody jako takové? Já si myslím, že by to bylo báječné a vzbudilo by to ve mně spousty otázek. Podobný pocit měla i má desetiletá dcera, která knihu Deník budoucnosti z nakladatelství Grada přečetla za dva večery.

Mě osobně překvapil nízký věk autorky (*2009), i přes tento fakt je kniha napsaná čtivě, svižně, užívá jazyk přiměřený věku dětí, pro které je napsaná. Jednotlivé kapitoly mají spád, jsou napínavé, čtenář se okamžitě pouští do četby další. Podněcují i k zamyšlení nad nečekanými zápletkami vysvětlujícími originálním způsobem rozličné záhady, které hlavní hrdinové zažívají během svých dobrodružství. Jediné, co lze knize vytknout, je, že by autorka mohla z některých neotřelých nápadů vytěžit více, ale možná by pak jednotlivé kapitoly ztratily na poutavosti.

Hlavní hrdinka, dvanáctiletá Lucka je dívka, která žije v současnosti a má ráda historii. Jednoho dne nachází záhadný předmět, který je ve skutečnosti deník stejně staré dívky z budoucnosti. Tato dívka v rámci školní výuky cestuje se svou třídou zpátky časem. Třída je plná rozdílných dětí, které možná mají technologie třetího tisíciletí, ale stále zůstávají dětmi, proto dochází k různým humorným nedopatřením a malérům. Dospělí se je sice snaží „vyžehlit“, ale pořád mají nemalý vliv na průběh vybraných záhad současného světa.

Pohled desetileté čtenářky:

Na knížce se mi líbilo, jak Sára cestovala do minulosti z budoucnosti se svou třídou, z roku 2998 a jak
Lucka s údivem četla, co Sára zažila. Úplně nejvíce se mi líbilo, jak letěli do druhohor a jak tam Matěj
udělal další blbost. Ta kapitola se mi líbila, protože se ráda dozvím, co dělali dinousauři kdysi, nevím
jestli je to tedy pravda, ale možná že jo. Moc se mi nelíbil příběh, jak letěli do Prahy v době
středověku, protože jsem to moc nepochopila. Ta knížka ubíhala rychle, kapitoly se mi moc líbily a
dobře se četly.

Anotace knihy:

Když jednoho dne najde Lucka zdánlivě obyčejnou baterku, nemá ani tušení, jaký poklad se jí dostal do rukou. Skrývá se v ní totiž hologram deníku z budoucnosti. Sára žije v roce 2998. Její škola vlastní stroj času, díky kterému mohou žáci cestovat do minulosti. A Sára si všechna dobrodružství zaznamenává do deníku, který nešťastnou náhodou ztratí při jedné z výprav. Pusťte se spolu s Luckou a Sárou do dobrodružné výpravy za poznáním a odhalte původ nejznámějších záhad, které mnohým zamotaly hlavu. Možná přijdete i na to, jak to ve skutečnosti bylo s kletbou hrobky faraona Tutanchamona nebo jak se do Skotska dostala lochnesská příšera.

Autorky:

Markéta Tomková (*2009) navštěvuje základní školu a má spoustu koníčků. Miluje ruční práce a kreslení, fantasy literaturu, historii, záhady a zajímá se o japonskou kulturu i historii. Navštěvuje také školu japonského bojového umění Jujutsu. 

Natálie Plachá (*2002) je vyučená cukrářka, ale momentálně slouží jako voják z povolání. Ve svém volném čase kreslí a sleduje sci-fi filmy. Její kresby postaviček jsou ve stylu japonských mang. 

deník z budoucnosti

Název: Deník z budoucnosti
Autor: Markéta Tomková
Ilustrace: Natálie Plachá
Nakladatelství: Grada
Počet stran: 104
Pro čtenáře: od 9 let
Hodnocení: 80%

https://www.grada.cz/denik-z-budoucnosti-12988/


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Povídky modelované sochařem

cisty-skromny-zivot perexDeset povídek, deset vztahů, které drhnou. Druhý povídkový soubor výtvarníka a literáta Viktora Špačka se zabývá problémy s láskou, sebeúctou, dvojsečností úspěchu, strachem ze samoty či osobní ztráty s přesností, kte...

Divadlo

RockOpera Praha zahajuje novou sezónu Trojou s Evou Urbanovou v roli bohyně lovu Artemis

evaurbanova 200Pražská RockOpera zahajuje novou divadelní sezónu, která se ponese na vlně festivalu RockOpera Europe 2022. V jeho rámci přivítá v září hvězdy liverpoolského rádia Bloodstream Conalla Longa a Martina Haryndu.

...

Film

16. Festival francouzského filmu

200filmOd 21. do 27. listopadu promluví plátna vybraných kinosálů v Praze (Lucena, Světozor, Kino 35, CineStar Anděl), Brně (Scala) a Českých Budějovicích (Kotva) jazykem vzdělanců a zamilovaných. Již šestnáctý Festival francouzského filmu opět nabízí rozman...