Svět myšek z Ostružinového houští díky ilustracím skutečně existuje

Svět myšek z Ostružinového houští díky ilustracím skutečně existuje

Tisk

vypraveni-z-ostruzinoveho-housti perexNádherně ilustrované příběhy Jill Barklemové, které si získaly oblibu po celém světě, nyní poprvé vycházejí také v češtině. Díky propracovaným ilustracím můžeme proniknout do míst, o nichž autorka vypráví. Do tajuplného světa v Ostružinovém houští, kde žijí láskyplné a starostlivé myšky. 

 

Kniha, kterou vydala Eromedia Group a.s. v edici Pikola, je souborem osmi příběhů, které doposud Jill Barklemová napsala a doprovodila detailními obrázky a informacemi z myšího života. Dokonce vypracovala speciální pojmosloví včetně systému měření založeném na tlapkách a ocáscích namísto centimetrů nebo určování hmotnosti pomocí žaludů a pšeničných zrnek. Obyvatele také příznačně pojmenovala, setkat se můžeme například s Kvítkem, Jetelinkou a Jitrocelkou, rodinami Pláňkových, Bedrníkových, Hrabošových a lordem Norníkem z Dubového paláce.

Idylická atmosféra s kouzlem starých časů

Už při prvním pohledu na obálku knihy dýchne na čtenáře kouzlo starých časů a potom se, stránku za stránkou, noří hlouběji a hlouběji do idylické atmosféry, která je vskutku všudypřítomná. Představte si pokojíky plné záclonek, koberečků, křesílek, postýlek s patchworkovými dekami a spoustou nezbytných drobností. Spíže, jejichž poličky přetékají skleničkami se zavařeninami a stojí v nich košíky se zeleninou či lesními plody, kuchyňky, v nichž voní vanilka a z buclatých čajových konvic se kouří. Piknikové koše nacpané dobrotami a opulentní hostinu s prohýbajícími se stoly. Myšky v kloboučku nebo čepečku s dlouhými šaty a zástěrkou, myšáky v sáčku a vestičce a jejich děti v dlouhé noční košilce… A co teprve tajné točité schodiště, které vede do báječné starobylé herny!

Myslím, že výlet do světa ukrytého za šlahouny Ostružinového houští si užijí všichni čtenáři. Vřele doporučuji zachumlat se do patchworkové deky, upíjet bezinkový čaj, nechat na sebe působit laskavost vyprávění a popustit uzdu fantazii. Knížka se zdá objemná, ale není třeba se obávat, že se večerní čtení na dobrou noc příliš protáhne. Jednotlivé příběhy jsou přiměřeně dlouhé a stěžejní roli tu hrají ilustrace. Právě u nich se, s největší pravděpodobností, zvídaví návštěvníci Houští poněkud zaseknou.

vypraveni-z-ostruzinoveho-housti

Vyprávění z Ostružinového houští
Originální název: The Brambly Hedge
Autor: Jill Barklemová
Překlad: Maria a Andy Arnautovovi
Žánr: příběhy pro děti a mládež, pohádky
Vydáno: 2023, Pikola
Počet stran: 248

Hodnocení: 100 %

www.knizniklub.cz/knihy/651671-vypraveni-z-ostruzinoveho-housti.html


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Akupresura v praxi

akupresura v akci200Starobylé umění léčit tlakem prstů na určité body těla patří k tzv. čínské medicíně. Jedná se o neinvazivní léčivou proceduru, během které dochází k zřetelné úlevě od nejrůznějších potíží a nastartování přirozených zotavovacích ...

Divadlo

Romeo a Julie v divadelním studiu JAMU

romeo200Marta, studio Divadelní fakulty JAMU v Brně dává pravidelně prostor svým studentům, aby se představili před diváky svou tvorbou. Bývají to tvůrčí dílny a různá volná asociativní představení, jsou to (naštěstí) i práce z oblasti klasického dramatu, na kt...

Film

Filmy, panelové diskuze i taneční performance nabídne letošní festival Film a architektura

film architektura 200Pět dnů, dvacet mezinárodních a tuzemských snímků, diskuze s režiséry a odborníky nebo taneční performance. Festival Film a architektura zavítá ve dnech 30. září–4. října do sedmnácti měst. Desátý ročník svým programem zcela n...