RockOpera Praha zahajuje novou sezónu Trojou s Evou Urbanovou v roli bohyně lovu Artemis

RockOpera Praha zahajuje novou sezónu Trojou s Evou Urbanovou v roli bohyně lovu Artemis

Tisk

evaurbanova 200Pražská RockOpera zahajuje novou divadelní sezónu, která se ponese na vlně festivalu RockOpera Europe 2022. V jeho rámci přivítá v září hvězdy liverpoolského rádia Bloodstream Conalla Longa a Martina Haryndu.

 

 

První představením, které RockOpera Praha nabídne svým příznivcům, bude ve čtvrtek 29. září repríza opery Troja, ve které se coby Artemida opět zjeví světově uznávaná operní pěvkyně Eva Urbanová.

„Ačkoliv se Eva Urbanová běžně objevuje na našich nahrávkách, kvůli svému nabitému rozvrhu bohužel nemůže hrát v každé repríze. Vzhledem k tomu, že Troju uvádíme většinou jen jednou za sezónu, je účinkování první dámy české operní scény v našem představení vždy velkou událostí. Výbušný refrén představuje boží hlas, v tomto případě hlas Evy Urbanové. Eva je opravdová bohyně, protože takový soprán se jen tak běžně nerodí. Já zpívám roli věštkyně Kassandry, která neustále všechny varovala, ale nikdo jí nevěřil,“ říká umělecká šéfka RockOpery Praha Pavla Forest, jejíž duet v písni Troja bájná právě s Evou Urbanovou je vrcholem představení.

Troja je rocková opera o nejslavnějším válečném konfliktu světa, který vznikl kvůli krásné ženě.

"Je až děsivé, jak moc patrná je paralela s válečnými dramaty, které adaptujeme, a současným politickým děním na východě," popisuje své dojmy z opery její libretistka Pavla Forest.

Operou divadlo rozšířilo svoji takzvanou Antickou sérii, do níž spadají i díla Antigona, Oidpus Tyranům a 7 proti Thébám.

První divadlo pro rockery se aktivně festivalem RockOpera Europe 2022 umělecky zapojilo do propagace právě probíhajícího předsednictví České republiky v Radě Evropské unie. Festivalem chce RockOpera Praha zároveň otevřeně podpořit válkou sužovanou Ukrajinu.

evaurbanova

Vstupenky a více informací: www.rockopera.cz/program


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dělám věci tak, jak je cítím. Naplno, říká zpěvák Pavel Novák


pavel novak 200I když je synem slavného zpěváka Pavla Nováka a navíc jde v jeho šlépějích, své postavení hned v několika oblastech si vybudoval jen díky svému talentu a pracovitosti. Nevěnoval se vždy jen muzice, ale nakonec se v ní zase našel. Pr...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Listopad ukáže prezidenta USA bez kalhot!

listopad200Myslíte si, že politika může být jen nudná a dokáže člověka jenom rozčílit? A co takhle sám prezident Spojených států amerických? Velevážená a celosvětově uznávaná osoba nemusí být jen taková, jakou ji známe z televize. Ve hře Listopad


Literatura

Svůdná Paříž aneb tajemství francouzského prádla

parizS šarmem a vkusem napsala kanadská novinářka a podnikatelka se spodním prádlem Kathryn Kemp-Griffinová knihu Svůdná Paříž. Rozmnožila tak řadu knih vztahujících se k francouzskému životnímu stylu (namátkou připomenu třeba sérii knih Madame Chic od Jennifer L....

Divadlo

Tvořit! Ale za jakou cenu?

Leni200

Umělci jsou zvláštní sorta lidí. V jejich konání je pohání nespecifikovatelná síla, která je udržuje v činorodosti, a nutí je tak neustále něco tvořit. Protože pokud herec, zpěvák, malíř či jinak umělecky nadaný člověk...

Film

Hořící keř zaplál

Hoorici ker 200Jen na HBO spatříme nový český film Hořící keř, který se vrací k tragickému, ale nikoli marnému protestu Jana Palacha proti posrpnové okupaci Československa. Řadí se mezi početné výpovědi ...