Do země Vikingů a podmanivé přírody

Do země Vikingů a podmanivé přírody

Tisk

Svedsko2018 200Cestovat na sever Evropy je stále populárnější. Nakladatelství JOTA vydala v češtině průvodce po Švédsku ze známé řady Rough Guides. Pojďte se začíst - švédské území má toho mnoho, co nabídnout.

 

 

 

První kapitola je věnovaná asi nejznámějšímu místu země - hlavnímu městu Stockholm. Čtrnáct ostrovů, které dohromady tvoří největší švédskou metropoli, okouzlí každého, kdo nemá rád přílišný ruch a má radost, když je obklopený i v rámci městského života přírodou.

I na dalších místech pro vás cestovatelé James Proctor a Steve Vickers našli to nejzajímavější. Ať už třeba v Malmö proslaveném detektivním seriálem Most, ve kterém je jednou z hlavních postav také Öresundský most spojující Malmö s dánskou Kodaní, nebo další větší města jako Götenborg, ve kterém pobýval náš hudební skladatel Bedřich Smetana, Lund, který je význačný svým ruchem díky studentskému životu v něm.

Ale Švédsko je také plné míst, která známe z knih - kromě Stockholmu třeba Ystad (Kurt Wallander) nebo Pajala, kterou nás provází Matti z příběhu Popmusic z Vittuly. Fjällbacka z kultovních příběhů Camilly Läckberg chybí, ale o kraji Bohuslän zmínka je. Sami byste jistě dokázali můj výčet rozšířit.

Pokud vás více zajímá hudba, tak je třeba si nastudovat cestu k Muzeu kytar v Umeå, pokud chcete spíše zažít ducha počátku firmy IKEA, zajeďte si do okolí Växjö, také není problém si vyzkoušet v osadě pravý vikingský život, nebo strávit noc v ledovém hotelu v Laponsku. Ve městě bez hranic - ze švédské části Harapanda, z finské části Tornio, najdete údajně nejošklivější kostel v zemi - Harapanda kyrka.

Naši malou procházku po stránkách průvodce můžeme ukončit na severu země v Kiruně - město, které se postupně stěhuje na nové místo kvůli důlním vlivům, kdy se jednoduše řečeno Kiruna propadá do země. Ale to je jen opravdu malý výčet toho, co byste ve skutečnosti mohli navštívit.

Co bych uvítala, by bylo uvádění výslovnosti u všech měst, která se nevyslovují stejně, jako se píšou. Autoři je uvádějí jen někdy, a to je trochu zavádějící.

Průvodce je jako vždy přehledný, má v sobě nepřeberné množství informací a každý si je vytřídí dle svých zájmů. Ve Švédsku najdete vše podstatné - krásná historická místa, nádhernou a čistou přírodu, sportovní vyžití i adrenalin.

Svedsko2018

Název: Švédsko
Autor: James Proctor, Steve Vickers
Překlad: Jan Sládek
Žánr: průvodce
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2018
Počet stran: 400
Hodnocení: 90 %                                      
Zdroj foto: www.jota.cz
https://www.jota.cz/svedsko-2


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

M. Nasir KHAN z Bali: Šperky z kokosu, perleti i plodů keřů

sperky200Šperky pro něj znamenají celoživotní zálibu, možnost realizovat se, dává do nich pozitivní energii. Ve svém obchodě na ostrově Bali nabízí M. Nasir Khan stovky originálních šperků, včetně extravagantních mohutných náhrdelníků. Všechny navrhuje a vyráb...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Tři hodiny v ZOO

 

Tři hodiny v ZOO, perexNapínavý thriller z prostředí zoologické zahrady zní velmi lákavě. Matka s malým dítětem prchající před šílenými střelci, všude okolo dravá zvěř a pomoc v nedohlednu. Tak tuhle knihu mám chuť číst ihned, jak se dozvídám o jejím vydán...

Divadlo

Escorial: Soumrak padá na královský hrad!
Image29. únor je magické datum. Je jednou za čtyři roky a přímo vybízí k výjimečným událostem. Jednou z nich rozhodně byla premiéra inscenace Escorial: Soumrak padá na královský hrad!, debutové představení divadla J...

Film

SLOVENSKÉ POZDRAVY WALERIANU BOROWCZYKOVI

borowczyk walerian200Odborné filmové časopisy vycházejí se zpožděním. Uplynulý rok se již uzavřel, avšak čtenáři dosud marně čekají na rovnou polovinu plánovaných čísel – v Česku zatím dluží čtvrtletník Iluminace jen dvě čísla ze čtyř, na Slovensku...