Nepředvídatelné Atény Tassose Venetsanopoulose

Nepředvídatelné Atény Tassose Venetsanopoulose

Tisk

ceska200Česká centra prezentují v centru v pražské galerii v Rytířské ulici dílo výjimečného umělce z generace, která se začala na řecké výtvarné scéně výrazně prosazovat na přelomu tisíciletí.

 

Přehlídka tvorby řeckého fotografa Tassose Venetsanopoulose nabízí více než šest desítek černobílých snímků autora, odhalujícího méně známá místa řecké metropole. Výstava vznikla ve spolupráci s Velvyslanectvím České republiky v Řecku.

Vystavené fotografie představují momentky pořízené v Aténách v letech 1990 až 2015. Autor na nich zachycuje slavné město ojedinělým způsobem; prostřednictvím černobílých snímků. Přináší nevšední pohled na život obyčejných lidí v řecké metropoli.

ceska

 

Všechny snímky na výstavě vznikly v období posledních pětadvaceti let autorovy tvorby. Jeho ambice je zdánlivě prostá: vzbudit pozornost. Z toho důvodu vybral esteticky silné fotografie, které nemají působit jako samostatný příběh.

Garantem řecké prezentace v prostorách Českého centra Praha je velvyslanectví ČR v Řecku. Tassos Venetsanopoulos se narodil v roce 1950 v Athénách. Vystudoval ekonomii na univerzitě v Athénách a v roce 1977 začal pracovat jako fotograf a redaktor v Technical Press. Od roku 2000 do roku 2012 pracoval v řeckých vydáních časopisů NATIONAL GEOGRAPHIC & TRAVELLER.



TASSOS VENETSANOPOULOS: Nepředvídatelné Athény - výstava fotografií
Organizátor: Česká centra, Velvyslanectví ČR v Řecku
Adresa: České centrum Praha, Rytířská 31, Praha 1 od 22. 1. 2016 do 27. 2. 2016 

Otevírací doba  pondělí – pátek 11–18, sobota 11–17    

Vstup volný

Hodnocení 85%, www.czechcentres.cz 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Režisérka Eva Toulová: „Tvorba filmu je vždycky risk.“

Toulova 200Eva Toulová je mladá česká režisérka, spisovatelka a výtvarnice, která se dnes věnuje převáženě režii. Má na kontě několik knížek, za sebou celovečerní film Šťastná, dokument Camino na kolečkách a jejím posledním počinem je film Jak se moří reviz...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Rok 1968 z pohledu mladého Švéda

1968 200Zamýšlená desetidílná série Velké století je už za svou polovinou. Sedmý díl s jednoduchým názvem 1968 nás zavede nejen do Švédska, ale i do západního Německa a dokonce i do naší země. Podruhé nás událostmi provází Eric Letang, nyní absolvent právnick...

Divadlo

Vydejme se s Hurvínkem mezi osly

hurvinek mezi osly 200Děti mají docela dlouhé vánoční prázdniny, během kterých asi moc na školu myslet nebudou. Některé z nich si, stejně jako Hurvínek, možná říkají: „Škola???!!! Brrrr!!!“ Ale co se s nimi zajít podívat do div...

Film

Vyrazte do kina a vyhrajte rychlou a zběsilou jízdu na závodní dráze a pobyt pro dva v Londýně

rychle a zbesile200Oslavte jubilejní desátý díl oblíbené akční série Rychle a zběsile. Cinema City si připravilo exkluzivní soutěž o dvě letenky do Londýna, dvě noci v luxusním hotelu s wellness, a to nejdůležitější, akční řidičský zážitek na závodní d...