Naše fotoreportáž – za Mozartem do Salcburku

Naše fotoreportáž – za Mozartem do Salcburku

Tisk

Salcburk200V roce 2016 si celý kulturní svět  připomíná 260. výročí narození a 225. výročí úmrtí  geniálního skladatele W. A. Mozarta. Narodil se 27. 1. 1756 v Salcburku, zemřel 5. 12. 1791 ve Vídni.              

 

Mozart vytvořil během svého krátkého, leč umělecky velmi plodného života více než 600 děl: první skladbu napsal ve věku 5 let a poslední – známé Requiem, na smrtelné posteli. Zemřel ve věku pouhých 35 let. K Mozartovým nejznámějším dílům patří jeho opery a zpěvohry. Za dvacet pět let jich napsal více než 20, z toho 5 oper patří k největším klenotům světové operní tvorby vůbec.

Salcburk1


Napsal ale i desítky symfonií. V Mozartově tvorbě nechybějí ani klavírní a houslové koncerty, napsal rovněž jeden klarinetový koncert. Mozart rovněž vytvořil více než desítku mší, mezi jinými  slavnou Korunovační mši a také známé „Requiem.

Salcburk3


Mozartovo rodiště Salcburk je po Vídni, Štýském Hradci a Linci čtvrtým největším městem Rakouska. Město je považováno za vzácná perlu v srdci Evropy a pyšní se oceněním světové kulturní dědictví UNESCO.

Salcburk4

Salcburk získal slávu díky ojedinělé architektonické kráse svého historického centra a kouzlu přírody, která jej obklopuje. Řím severu; tak se Salcburku říká pro jeho italský šarm, který mu propůjčuje italská barokní architektura. Zdejší pamětihodnosti patří k nejznámějším místům na světě.

Salcburk5


Foto autor, www.stadt-salzburg.at 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Barvitý a zajímavý život prožívá Alexander Goldscheider, což dokládají nejen jeho memoáry, ale i jeho hudba

alexander perexMuž mnoha tváří. Nebo také renesanční muž. Tak bych charakterizoval Alexandra Goldscheidera (ročník 1950), který se prosadil už před mnoha lety v československé pop music jako hitmaker, aranžér, producent, novinář… Nicméně po emigraci se ko...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Romantický útěk do Cukrárny v Paříži

cukrarna v parizi 200V listopadu 2019 vyšla další kniha autorky romantických příběhů Julie Caplinové, která nás tentokrát zavane do města lásky, do Paříže. Budeme hýčkat chuťové pohárky a mlsat sladkosti a zároveň sledovat příběh mladé Niny, kt...

Divadlo

Slávek Novák aneb Příběh opravdového herce

Slavek Novak perexCo uděláte, když narazíte skutečný příběh o skutečném umělci, který hrával hlavní role v Národním a zároveň sváděl ženy pod taktovkou STB, aby je režim mohl vydírat? Jste-li dramatikem, pravděpodobně napíšete hru. Jste-li vtipným a...

Film

Rostou jako z vody a čekají na Ostrov

ostrov prebal perex

Ostrov (2005) je akční sci-fi velmi akčního režiséra Michaela Baye. Jeho filmy jsou pověstné tím, že při nich je nejen na co koukat, ale taky nad čím přemýšlet. Hlavní hrd...