Český Krumlov zpřístupní Horskou zahradu a Muzeum zahradnictví

Český Krumlov zpřístupní Horskou zahradu a Muzeum zahradnictví

Tisk

Krumlov 200Obnova Horské zahrady na jižních svazích areálu českokrumlovského zámku by měla skončit na podzim letošního roku. Spolu s vyhlídkovou trasou bude veřejnosti zpřístupněno i Muzeum zahradnictví u objektu Paraplíčka.

 



Projekt který začal před pěti lety správa zámku financuje ze svého rozpočtu. Stát bude více než 20 milionů korun. Horskou zahradu na svazích zámeckého areálu nechali na počátku 19. století vybudovat Schwarzenbergové; o století později zanikla a zarostla dřevinami.

Krumlov1


Záměr vrátit Horskou zahradu k životu vznikl před dvaceti lety. V první etapě obnovy byl skalnatý svah zbaven náletových dřevin a vyčištěn. Odborníci pak staticky zajistili rizikové skalní útvary a vybudovali opěrné zdi. Následovalo osazení ochranných sítí a úprava terénu. V některých úsecích musela být stezka přemostěna ocelovými konstrukcemi s dřevěným obložením. Zbývá dobudovat některé zídky a zpevnit zábradlí.

Současně končí práce na objektu Paraplíčko; do kůlen, které tam byly vybudovány, bude instalována sbírka zahradních výrobků, nářadí a náčiní. Exponátů se podařilo soustředit několik set. Uvažuje se i o vybudování venkovní pochůzkové trasy. Muzeum zahradnictví naváže na Horskou zahradu. Od Plášťového mostu bude možno vystoupat po jižních terasách, rozhlédnout se po kráse města zapsaného na Seznam kulturního dědictví UNESCO z jižní strany a vyjít u takzvaného Paraplíčka a do Muzea zahradnictví.

Krumlov2


Českokrumlovský zámek,  zapsaný na Seznam UNESCO, navštěvuje každoročně na 320 tisíc lidí. Snahou pracovníků památkové péče i města je nalákat turisty i do dalších lokalit.

Celý areál hradu a zámku je průchozí, veřejnosti přístupný a nabízí procházku jednotlivými nádvořími. Během prohlídky lze projít přes tzv. Dolní hrad, který tvoří I. nádvoří zámku Český Krumlov a II. nádvoří zámku. Cesta dále pokračuje přes III. a IV. nádvoří zámku, která tvoří komplex Horního hradu. Přes Plášťový most se prochází na V. nádvoří a dále do rozlehlé zámecké zahrady.

Foto: autor

www.castle.ckrumolov.cz 
www.propamatky.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

LukeUp: “Nabídnutou příležitost si chci prostě užít a budu rád, když v tom nebudu sám”

lukas 200Dalším, kdo si 15. srpna odbude na parníku Tyrš svou hudební premiéru, bude mladý DJ jménem LukeUp, jehož charakterizují dobrý vkus, přehnaná skromnost a absolutní oddanost poctivé trancové muzice. O tom všem se ostatně můžete přesvědčit v rozhovoru, ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Jak na Biodynamické zahradničení

biodynamicke zahradniceni 200V Knižním klubu nedávno vyšla moc pěkná kniha autora Montyho Waldina s názvem Biodynamické zahradničení podle přírodních cyklů a lunárního kalendáře. Nečekejte recepty na nějaká zaklínadla ani různé čáry, ale na...

Divadlo

Vstupte do světa fantazie, příběhů a nevšedních úkazů! Vstupte do světa pouličního divadla!

AirGym Art company  šerosvět  3 (2)Ve dnech 12. – 18. července se koná již 15. ročník pražského festivalu pouličního divadla Za dveřmi. Čekají vás divadelní a novocirkusová představení v podání českých i zahraničních umělců, ko...

Film

Tohtoročné Vianoce sú iné. ČT pripravila štyri nové rozprávky

ine vianoce perexTohtoročné Vianoce sú aj napriek tým ostatným  Vianociam iné. nechýba im len sneh, ale sú poznačené rôznymi  udalosťami. Pandémia Covid 19 nám znemožnila viaceré stretnutia,  návštevy blízkych, cesty do zahraničia. Obmedzili nás ...