Plevel na talíři? Proč ne!

Plevel na talíři? Proč ne!

Tisk

plevel na taliri 200V nakladatelství Kazda vyšla kniha s názvem Plevel na talíři, která nejen zahrádkářům ukáže, jak se plevelu zbavit, nebo si na něm aspoň pochutnat.

 

 

Kniha začíná úvodem nazvaným Co s plevelem. Zde autorky uvádějí, že do knihy zařadily snadno rozpoznatelné druhy a například zdůrazňují zlaté pravidlo, aby lidé jedli jen ty druhy, které stoprocentně znají. Dále se zaměřují na chutě rostlin a jejich čištění, krájení a skladování. Zaujaly mě informace o tom, že divoké byliny překypují mnoha minerály, vitaminy, stopovými prvky a sekundárními rostlinnými látkami jako je chlorofyl, karotenoidy, nebo flavonoidy. Jejich koncentrace je navíc mnohem vyšší než v běžné kulturní zelenině.

Následuje kapitola Byliny a recepty. V ní je popsáno téměř 30 bylin a k nim patří související recepty. V závěru se nachází Další informace v podobě doporučené literatury a webových stránek, rejstříku rostlin a receptů. U každé rostliny se nachází její stručný popis, poznávací znaky, tipy na to, jak se jí zbavit a jak ji naopak zužitkovat. Texty jsou doplněny i názornými fotografiemi a u některých rostlin se nachází také box s názvem Pozor, prosím!, kde najdou čtenáři důležitá upozornění. Na další straně jsou pak recepty. U nich je výhodou, že se v jejich zápatí nachází seznam dalších vhodných rostlin.

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Proměňte pletí zahrady v radost

Tento titul není první, který na toto téma čtu, ale přesto jsem z něj zjistila mnoho nových informací. Jakkoli je většina popisovaných rostlin známá, tak například batolka prorostlá pro mě byla novinkou a po přečtení mám v plánu sehnat si její semínka a vysadit ji do truhlíku na balkoně. Je označována jako zimní vitaminová bomba ze zámoří a chutí připomíná polníček nebo špenát. Nevěděla jsem ani, že semena kopřivy jsou plná vitaminů a chutnají oříškově. Autorky knihy doporučují jíst je na zahradě jako malou svačinku a já už se těším, jak si je na jaře dám. Nebo jak připravím ječnou polévku právě s kopřivami.

Recepty mě opravdu nalákaly, a to ať už s použitím popsaných rostlin, nebo i bez nich. Mnohdy překvapily netradičními kombinacemi, a navíc se jednalo o zajímavý exkurz do ostatních světových kuchyní. Jaro přímo čiší z francouzského receptu na vejce se sedmikráskami – oeufs cocotte, inspirativně zní i indická studená omáčka raita s popencem a gastronomický výlet do Německa zase zajistí bavorský bramborový salát s bršlicí. Ta je prý chuťově podobná petrželi, takže na to budu myslet, až ji budu likvidovat ze záhonů. Hodně mě překvapil také žampionový salát se zálivkou s dobromyslí s čerstvými žampiony a zralými rajčaty, který na fotce vypadá opravdu lákavě (a jedle!).

Plevel na talíři je skvělá kniha, kterou se vyplatí mít po ruce, když se vám bude zdát, že máte na zahradě příliš plevele. Někdy se totiž vyplatí jej nelikvidovat, ale naopak donést do kuchyně. S touto inspirací bude i plení radost!

Susanne Hanschová se už jako dítě zajímala o to, co roste v lese a na louce. Studium kulturních věd vneslo do popředí jejího zájmu kulturní aspekty jídla a rakovina přítele ji nasměrovala k výživové hodnotě divokých rostlin. Jako certifikovaná „odborná konzultantka pro jedlé divoké rostliny“ organizuje v německém Řezně a okolí procházky za divokými rostlinami a vede kurzy vaření.

Elke Schwarzerová vystudovala biologii a působí jako bloggerka a autorka knih o zahradě, která tráví co nejvíce času na cestách přírodou. Jako kompenzaci ke své práci vývojářky softwaru fotografuje rostliny a hmyz a od roku 2003 zahradničí na zahradě řadového domu v Bielefeldu, kde i na malém prostoru našlo útočiště mnoho divokých rostlin, které často nacházejí využití i v kuchyni.

plevel na taliri

Plevel na talíři
28 druhů plevelu a jak se ho zbavit anebo si na něm báječně pochutnat
Autor: Susanne Hanschová, Elke Schwarzerová
Překlad: Monika Řezníčková
Žánr: dům, byt a zahrada
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2022
Počet stran: 128
Hodnocení: 95 %

https://www.knihykazda.cz/plevel-na-taliri/


 
Banner

Přihlášení



Vzpoura oceánů ohrožuje lidstvo

Tento fascinující ekothriller, v němž autor zobrazuje vzpouru přírody proti lidstvu jako hororový scénář, nad nímž se tají dech, se stal světovým bestsellerem. Jeho druhé vydání přináší na knižní trh nakladatelství Laser ze společnosti Euromedia Group. První díl už leží na pultech knihkupectví, díl druhý je aktuálně v předprodeji a můžeme se na něj těšit již v únoru 2023.


Laser

Zjistěte, jak přežít ve městě i v přírodě

Kurz přežití je název knihy od Amara Ibrahima, který se dlouhodobě věnuje přežití – pořádá kurzy i o něm přednáší. Tento titul by si měl přečíst každý.


BizBooks
Banner

Rozhovor

Režisérka Eva Toulová: „Tvorba filmu je vždycky risk.“

Toulova 200Eva Toulová je mladá česká režisérka, spisovatelka a výtvarnice, která se dnes věnuje převáženě režii. Má na kontě několik knížek, za sebou celovečerní film Šťastná, dokument Camino na kolečkách a jejím posledním počinem je film Jak se moří reviz...

Hledat

Je libo dystopii?

Kdo sleduje knižní svět, nemohl minout knihu Znamenitá mrtvola od argentinské spisovatelky Agustiny Bazterricy. Jaká je?


Fobos

Čtěte také...

Tai či aneb Škola dřímajícího tygra Borise Tichanovského

Taici perexVplout do mystického světa tai či, taj czy cjuaň, jak je správný název, je jako vplout do světa fyzického slastného prožitku a duší se potulovat v buddhistických příbězích, historii a moudrosti, jež lze považovat za vrchol lidského bytí. Moudros...


Literatura

Válkotvůrci překvapí pestrou plejádou povídek

valkotvurci 200V červenci vyšla v tištěné podobě sbírka povídek Válkotvůrci dnes asi nejoblíbenějšího autora české řeznické fantastiky Františka Kotlety. Povídky žijí samy o sobě, některé jsou zábavné až naivní, jiné čistě akční, či vyzývavé, snad všech...

Divadlo

Na podzim do divadla: Laktační psychóza

200divO prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte. Tentokrát vás zveme na Malou Scénu ve Zlíně, která si to s koncem ještě rozmyslela a zve vás na představení Laktač...

Film

KOYAANISQATSI: fascinující pastva pro oči

KOYAANISQATSI 200V roce 1983 vypustil režisér Godfrey Reggio do světa Koyaanisqatsi. Pozoruhodný počin, jehož název pochází z jazyka indiánského kmene Hopi a jeden z jeho významů je „život vyvedený z rovnováhy“.

...