Půst nemusí znamenat ochudit se o dobré jídlo

Půst nemusí znamenat ochudit se o dobré jídlo

Tisk

Postni kucharka 200Půst nabírá různých podob dle dané tradice a náboženství. Nejběžnější je vzdát se na určitou dobu masa. Postní kuchařka Pavla Drdela ukazuje, že to nemusí znamenat ochudit se o dobrou chuť jídla nebo radost z vaření.

 

 

Navzdory používání lokálních a sezónních potravin představuje pestré pokrmy ze zeleniny, luštěnin a občasného mléka nebo vajec. Bohatost, kterou nabízí letní a podzimní měsíce, uchová naložené nebo usušené a použije v zimních receptech. Kromě zimních jídel ale kniha obsahuje i dalších téměř 20 receptů z jarních, letních a podzimních surovin a tak ukazuje, že s obohacením jídelníčku o bezmasé pokrmy můžeme začít jakýkoli den v roce.

„Jako malý kluk jsem měl dva sny. Až budu dospělý, stanu se kuchařem nebo spisovatelem. Ten první jsem si splnil poměrně záhy, ten druhý až nyní. Zřejmě jsem potřeboval dozrát, mít v hlavě ujasněno, jak správně formulovat slova, jak ze sebe dostat to, co mne každý den ovlivňuje nejen v kuchyni. Ale ani cesta kuchaře není jednoduchá. Obzvlášť pokud chce dělat vše poctivě, od základu, využívat pouze suroviny z blízkého okolí, podporovat místní farmáře a malovýrobce. A to ještě ve věku, kdy už člověk nechce měnit své návyky a učit se něco nového,“ říká Pavel Drdel.

postni kucharka 1
Kuchařka obsahuje:
• více než 80 receptů na moderní a chutná bezmasá hlavní jídla, polévky a saláty
• 60 návodů, jak uchovat sezónní zeleninu díky fermentaci, nakládání, sušení, jak vyrobit ochucené oleje nebo netradiční nápoje
• přes 100 autorských fotografií od Pavla Drdela
• tipy na udržitelnější, bezodpadové vaření
• text o významu půstu v křesťanství od farářky Martiny Viktorie Kopecké
• povídání o sezónní stravě se zaměřením na postní období od Hanky Zemanové
• další zajímavé texty osvětlující postní období

V kuchařce najdete i text o významu půstu v křesťanství od farářky Martiny Viktorie Kopecké, povídání o sezóní stravě se zaměřením na postní období od Hanky Zemanové, autorky zásadních knih o zdravé výživě i ochutnávku receptů od Martina Jiskry, šéfkuchaře restaurace zájezdního hostince U Jiskrů a Petra Klímy, šéfkuchaře bistra Country Life a autora tří veganských kuchařek.

postni kucharka2

Koupí knihy tak čtenáři podpoří Postní sbírku Diakonie ČCE, protože kniha vznikla jako součást kampaně Post(n)i se. Jedná se o kampaň, kterou Středisko humanitární a rozvojové spolupráce Diakonie Českobratrské církve evangelické pořádá již 10 let. Prostředky této sbírky nyní poputují do Libanonu, kde podpoří vzdělávání dětí z rodin, které uprchly ze Sýrie před válkou.

PAVEL DRDEL je strakonický rodák, ambasador sbírky Post(n)i se a šéfkuchař restaurace Sůl a Řepa. Ve své restauraci spolupracuje s malými farmáři a místními dodavateli, propojuje české a zahraniční postupy a vaří lokální jídla plná chuti. Základ jeho kuchyně tak nezačíná u plotny, ale u lokálních farmářů na poli. O to více si váží každé suroviny a snaží se ji zpracovat beze zbytku. Nakládá, suší, fermentuje. Patří k zakládajícím členům jihočeského spolku čtyř restaurací Jíme Jih.

Postni kucharka
POSTNÍ KUCHAŘKA od kořene po nať
Pavel Drdel
Vydává nakladatelství Smart Press

Zdroj foto: Smart Press

Více informací: https://www.smartpress.cz/postni-kucharka


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Václav Tobrman: Mám rád rozmanitost

Vaclav Tobrman 200Multiinstrumentalista a zpěvák Václav Tobrman patří mezi nejlepší pianisty České Republiky. V roce 2013 získal třetí místo v soutěži „Pianista roku“ a letos obsadil místo druhé. Přestože působí v několika profesionálních hudebních...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Zapisujte si každodenní úspěchy a buďte skvělá

jsem skvela 200Nakladatelství Mladá fronta vydalo další společný počin Jany LeBlanc a Martiny Pavlové, které se společně specializují na zápisníky. Už jim vyšel například zápisník běžkyně, cestovatelky, radosti nebo milovnice knih.


Literatura

Jakub Malovaný: Posedlost rozhovory vyústila v knihu

rozhovory jakub malovanyJméno Jakuba Malovaného většině z vás v tuto chvíli pravděpodobně nic neříká. Měli byste to napravit, obzvlášť pokud jste fandy Tří sester, Daniela Landy, Richarda Krajča nebo t...

Divadlo

Měli bychom se na svět dívat růžovými brýlemi

ruzove bryle 200V Divadle Ungelt se v březnu představily v české premiéře dvě výjimečné herečky – Hana Maciuchová a Zuzana Byndžovská. Milan Hein pro ně vybral hru Růžové brýle...

Film

Mezipatra 2012: Dolan a Laurence svádějí boj za emancipaci jako jeden muž

laurence anyways dolanZ řady nesporně zajímavých tvůrců, jejichž snímky se objevily na programu letošního ročníku festivalu queer filmů Mezipatra a stojí za pozornost, má třiadvacetiletá režisérská hvězda z Québecu Xavier ...