Eutanázie - má každý právo na život?

Eutanázie - má každý právo na život?

Tisk

eutanazieVzít či nevzít někomu život? Nová knížka z nakladatelství Alpress řeší opravdu složité téma, jakým eutanázie bezesporu je. Napsal ji belgický lékař Yves de Locht, který eutanázii legálně provádí už spoustu let. Sesbíral skutečné a dojemné příběhy lidí, kteří se ocitli v těžké situaci na pokraji smrti, kterou doprovázelo značné utrpení. Netěšte se na odlehčené a humorné čtení, ale spíše na zajímavé lidské osudy s touto etickou tématikou, kterou nemůžeme opomíjet.

Eutanázie je kontroverzní téma, které vzbuzuje silné lidské emoce. Na jedné straně stojí křesťansky smýšlející lidé, podle nichž nikdo nemá právo za žádných okolností brát druhému člověku život - “nezabiješ”. Způsob lidského utrpení a umírání určuje Bůh a takto je to člověku souzeno. Na straně druhé stojí ti, kteří souhlasí s tím, aby byl člověku z ryze humánních důvodů ulehčen odchod na svět. Žádná živá bytost nemusí snášet velké utrpení a není potřeba za každou cenu resuscitovat či oživovat odcházející člověka. V tomto případě se jedná o pasivní eutanazii. Pokud jde ale o aktivní eutanazii a asistovanou sebevraždu je to věc jiná a pro někoho již méně přijatelná.

Zatímco u zvířat je eutanázie praktikovanou samozřejmostí, u člověka je to z etického hlediska nesmírně náročná otázka vyžadující souhlas nejen člověka, který chce zemřít, ale i toho, kdo mu beztrestně pomůže, a především celé lidské společnosti a státu, ve kterém umírající žije. Není ničím neobvyklým, když smrtelně nemocný člověk s absolutně žádnou nadějí na uzdravení, trpící a omezující život nejen sám sobě, ale i svému nejbližšímu okolí, na základě vlastního rozhodnutí dobrovolně odejde do státu, ve kterém je eutanázie povolená, zemřít.

Autor knihy, doktor Yves de Locht, shromáždil autentické příběhy lidí, kterým pomohl zemřít, nevynechajíc ani vlastní životní příběh a důvody, které jej k této práci vlastně dovedly. V Belgii je eutanazie legální, takže může beztrestně vykonávat svou práci jako jakýsi anděl smrti. Předmluvu ke knize napsali dva čeští lékaři - MUDr. Pavel Boček z urgentního příjmu FN Motol a Prof. MUDr. Pavel Kalvach , CSc., FEAN z Neurologické kliniky 3. LF, FNKV v Praze.

O autorovi:

Yves de Locht je lékař a otec dvou dětí, který od roku 1972 vykonává svou praxi v Bruselu. Pracoval jako dobrovolník v Centru pro prevenci sebevražd a velice brzy se začal zajímat o paliativní péči. Na základě získání speciální kvalifikace provádí od roku 2007 eutanazii.

Ukázka z knihy:

“Aby vám v Belgii mohla být provedena eutanázie, musíte splňovat tři podmínky. Tou první je vaše žádost, kterou budete muset v budoucnu zopakovat. Žádost můžete podat vy a jedině vy. Druhou je těžká a nevyléčitelná nemoc. A tou třetí je skutečnost, že ta těžká a nevyléčitelná nemoc způsobuje nezmírnitelné fyzické, anebo psychické, utrpení.”

Název: Eutanázie
Překlad: Lucie Čapková
Autor: Yves de Locht
Žánr: populárně naučná
Vydáno: 2019
Stran: 200
Vydalo nakladatelství: Alpress s.r.o.
Hodnocení: 90 %

eutanazie

www.alpress.cz/eutanazie-ma-kazdy-pravo-na-smrt/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Simona Šašková: Předmluva ke knize byla dokonalou zakázkou

Saskova perexSimona Šašková napsala předmluvu ke knize Melindy Folse: Konečně mám koně. Vzdala se úspěšné manažerské kariéry a šla za svým snem. Dnes je koučkou, lektorkou, kdy nejdůležitějším partnerem jsou koně. Klienty velmi vyhledávané koučování s kon...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Jste pořád unavení? Na vině může být stres

vse o adrenalni unave 200Nakladatelství Anag vydalo knihu Vše o adrenální únavě, která je v dnešní době velmi aktuální a zajisté pomůže mnohým z nás. Jejím podtitulem je Oživte svou energii, posilte imunitu, zlepšete koncentraci a žijte šťast...


Literatura

Kniha, co vás zabaví nejen při dlouhých cestách autem

100 HER 200Po knize Hry proti nudě vydalo nakladatelství Kazda další titul od Ivana Bretta. Tentokrát se jedná o jeho bestseller nazvaný 100 her pro každou příležitost (v originále The Floor is Lava). P...

Divadlo

Gazdova krv vás dostane korektními i nekorektními vtipy

altDivadelní festival Střetnutí Stretnutie zahájila hra Gazdova krv, ve které excelovala tvář festivalu Szidi Tobias a nejen ona.

 

...

Film

Festival japonského filmu EIGASAI 2022 vypukne 21. 2. v Kině Lucerna

eigasai 200Už 15. ročník japonského filmového festivalu Eigasai s podtitulem Ztráty a nálezy bude ve dnech 21. – 27. 2. hostit pražské Kino Lucerna. Letos představí zcela unikátní filmy a návštěvníkům znovu přinese také oblíbené workshopy, kde si budou moci sam...