Roman Staša je všechno, jen ne Matla

Roman Staša je všechno, jen ne Matla

Tisk

matla 200Roman Staša vyhrál loňskou řadu soutěže MasterChef Česko a nyní mu v nakladatelství Biz Books vyšla kuchařka plná příběhů s názvem Matla. Najdete v ní mnohem víc než příběhy a recepty!

 

 

A můj životní příběh? Snad jej dočtete do konce, a i kdyby jen jednoho z vás inspiroval k tomu, že v životě je možné všechno, když nepřestáváte věřit, mělo sepsání této neobvyklé „kuchařky“ smysl,“ píše Roman Staša v úvodním poděkování a na dalších stárnkách nechává čtenáře nahlédnout pod ruce i do jeho života.

Kniha je postavena tak, že recepty jsou proloženy různým vyprávěním a vzpomínáním a vše se vším souvisí. V úvodu se čtenáři o autorovi více dozví prostřednictvím vyprávění jeho maminky Alice Stašové, jindy promluví i jeho kamarádi nebo Šárka Vitovcová z produkce pořadu Masterchef. Nejčastěji jde pak o formu rozhovoru, který s Roman Stašou dělal Jan Witek. Točí se jak kolem dětství, studií, tak samozřejmě kolem hokeje, Masterchefa i cestování nebo tetování. Musím přiznat, že mě tyto vsuvky moc bavily a překvapily mě svou upřímností. Často jsem valila oči a dozvěděla se mnoho nového nejen o hokeji a fungování televizních pořadů.

„A najednou byl konec. Uvědomil jsem si, že nic jiného než hokej vlastně neumím, a chvíli mi trvalo se v běžném životě zorientovat. To je taková past profesionálního sportu. Pokud mu chceš věnovat maximum, jen těžko se dá skombinovat s něčím dalším. Nemůžeš hrát hokej a u toho studovat filozofickou fakultu, nemůžeš hrát hokej a chodit při tom do práce. Ano můžeš, ale odrazí se to na tvé kvalitě. A když pak najednou vypadneš z té profi sportovní bubliny, můžeš se rychle ocitnout v … Asi víš kde.“ (str. 84)

Recepty na první pohled působí velmi moderně, až jsem si při prvním pohledu říkala, jestli se do nich vůbec pustím. Jsou však srozumitelně popsány a mají v sobě velmi zajímavé nápady. Zaujal mě například hned druhý recept na smetanovou rýži, na mrkev nasladko s karamelem hodící se na snídani nebo svačinu nebo na cizrnovou polévku a musím vyzkoušet přípravu domácího cottage. Často se jedná také o vylepšení známých receptů, například na smaženku doplněnou sýrem raclette a klíčky z červené řepy jsem měla hned chuť podobně jako na krémovou kyselicu.

Matla je opravdu povedená kuchařka, která je jednak krásná graficky vyvedená (červená v kombinaci s bílou na mě působila luxusním i moderním dojmem) a navíc má přidanou hodnotu v podobě Romanovi osobnosti. A recepty? Ty jsou třešničkou na dortu a je skvělé, že si díky nim můžete připravit vítězné menu Masterchefa a mnohem více!

Zlínský rodák Roman Staša dostal za život spoustu nálepek – hokejka, kuchař, trenér, běžec, cestovatel a mnoho dalších. Po ukončení hokejové kariéry ve 22 letech trénoval děti a dorost a také se věnoval roli profesionálního trenéra. Po vítězství v soutěži MasterChef Česko 2020 založil projekt Bez adresy a vydal kuchařku Matla – Kuchařka plná příběhů. 

matla

Roman Staša: Matla
Kuchařka plná příběhů
Autor: Roman Staša
Žánr: moderní kuchařky
Nakladatelství: Biz Books (Albatros Media)
Rok vydání: 2021
Počet stran: 280
Hodnocení: 88 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/74096573/roman-stasa-matla/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

MICHAEL KOCÁB: JE TOHO HODNĚ. A BUDE TOHO JEŠTĚ VÍC!

kocab 200Povídali, že mu hráli – tak se jmenuje nová supraphonská kompilace složená z pecek Michaela Kocába – originálního skladatele, textaře, zpěváka, instrumentalisty a šoumena. A když se řekne Kocáb, všichni víme, že je...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Hunting Dress Code - Oblečte se s vášní pro přírodu

Sternbergova saty perexUděláte-li si výlet na středočeský zámek Jemniště, který se nachází asi 10 kilometrů od Benešova, jistě zavítáte i do místní kavárny. Nezapomeňte nahlédnout do sousední místnosti, kde jsou vystaveny luxusní kousky elega...


Literatura

Betonová zahrada – rodinná tajemství zalitá betonem

betonDokud jejich otec žil, byla zahrada za jejich domem jeho chloubou. Jakmile onemocněl, rozhodl se ji zalít betonem, protože se o ni už dál nemohl starat. Po jeho smrti začala zarůstat plevelem. Žádné z jeho čtyř dětí neprojevilo zájem o zah...

Divadlo

Nadčasový příběh o velké lásce a velké nenávisti

Devet krizu200Muzikál Devět křížů napsaný speciálně pro brněnské divadlo vypráví starou moravskou legendu o ukrutném činu, který se podle kronik odehrál kolem roku 1540 v malé vísce nedaleko Velké Bíteše. Statkář z Hlubokého při své cestě z Bíteše z trhu dom...

Film

ČT nachystala nový kanál pro děti a na něm Děsivé dějiny

Desive dejiny CTD 200Česká televize už láká zájemce jak na kanál speciálně sportovní, tak speciálně zpravodajský. Na konci srpna zprovoznila další, určený především dětem: ČT :D (a ponechme stra...