Inspirujte se, jak zpracovat ovoce, zeleninu, houby a bylinky

Inspirujte se, jak zpracovat ovoce, zeleninu, houby a bylinky

Tisk

domaci spajzka 200Ve vydavatelství CPress vyšla velmi užitečná publikace pro všechny, kteří mají doma špajzku nebo si chtějí uchovat vitaminy i na horší časy. Jmenuje se Domácí špajzka a napsala ji odbornice Kamila Procházková.

 

 

Kniha začíná popisem konzervačních technik – popisuje mražení, sušení, zavařování, nakládání do soli, kvašení, ale také tyndalizaci nebo například osmotickou konzervaci. Vše je popsáno opravdu polopaticky a místy také doplněno praktickými nákresy. V kapitole Čeho se vyvarovat při domácím konzervování jsem se dozvěděla několik nových poznatků, například, že se sklenice neobrací dnem vzhůru nebo neplní po okraj. Další poznatek se týká mražení surovin – kdy autorka doporučuje suroviny nejprve zamrazit rozprostřené na tácu a až poté je „sesype“ například do sáčku. Tento návod popisuje v úvodu knihy a pak ještě zvlášť u jednotlivých surovin, což mi přišlo jako zbytečné natahování stránek knihy.

Po tomto praktickém úvodu následují kapitoly zaměřené na ovoce, zeleninu, houby a bylinky. U každé suroviny se nachází několik receptů, u ovoce logicky nejčastěji na kompoty nebo džemy, u zeleniny zase na nakládané dobroty. Houby si můžete podle knihy zavařit do kyselého nálevu, zamrazit nebo usušit. A poslední zmíněná metoda je dle očekávání oblíbená také u bylinek.

V knize se tak nachází spousta receptů a tím pádem od každého něco. Některé recepty jsou klasické a notoricky známé, jiné poměrně neobvyklé. Jako například normandská marmeláda z pomeranče a zelených rajčat, nakládané „černé“ svatojánské ořechy, šípková marmeláda. U některých návodů se v dolní části stránky nachází tipy na servírování nebo možné kombinace.

Domácí špajzka působí takovým „starším“ dojmem, což vzhledem k tématice knihy vůbec nevadí. Může za to vizuální stránka knihy a také obrázky. Ty jsou tmavší a nejsou „načančané“. Tím pádem na nich ale zase vyniká daná zavařenina nebo surovina. Od knihy jsem čekala více – těšila jsem se na netradiční recepty a postupy. Těch je zde bohužel poskrovnu. Ale jako základ pro mladé hospodyňky, které si potřebují zaplnit novou špajzku, bude tento titul ideální.

Kamila Procházková ve volném čase píše již řadu let svůj web celorocnikucharka.cz o různých aspektech gastronomie. Články tvoří také pro různá média, například pro ireceptar.cz. V roce 2013 vydala svou první kuchařku Celoroční plánovací kuchařka. Vaříme podle ročních období pokrmy z celého světa, která získala ocenění v soutěži Gourmand World Cookbook Awards 2013. Kamila Procházková 8 let působí jako instruktorka kurzu základů potravinářské chemie pro nadané středoškoláky v programu Talnet a spolupracuje na tvorbě jídelníčků s jídelnami základních a mateřských škol pro VIS Plzeň.

domaci spajzka

Domácí špajzka
100 receptů na uchovávání ovoce, zeleniny, hub a bylinek
Autor: Kamila Procházková
Žánr: moderní kuchařka, hobby, zdravý životní styl
Nakladatelství: CPress, Albatros Media
Rok vydání: 2019
Počet stran: 312
Hodnocení: 82 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/53805782/domaci-spajzka/


 
Banner

Přihlášení



S toxickými vztahy je to jako s chřipkou – virus daleko snadněji napadne člověka s oslabenou imunitou

S velkou nadsázkou by se tenhle příběh dal nazvat „Jíst, meditovat a milovat po česku“. Jen to není taková selanka, i když se děj odehrává v romantickém přírodním prostředí Grand Canyonu. Hlavní hrdinka tam ani nemedituje, ani si neužívá místních kulinářských specialit, ale tvrdě maká a kručení v břiše už ani nevnímá. A milování? Počáteční elektrické výboje vzrušení brzy vystřídají bolest, paralýza ze strachu a živočišný odpor. Naštěstí zafunguje i pud sebezáchovy.

Pointa

Skřítci Houbáci opět zasahují

Děti, co mají pod kloboukem, už jistě znají skřítky Houbáky. Ti se nyní vracejí na scénu a s nimi spousta dalších lesních bytostí, bez nichž by to v lese nebylo tak úplně ono. Na světě je druhý díl Houbáčků, knížky, která by měla ležet na čestném místě všech knihkupectví. Čím je tak výjimečná? Je prostě jedinečná!

Pointa

Banner

Hledat

Rozhovor

Fotograf Silvestr Szabó: „Když jdeš po buši a před tebou se vztyčí kobra… znám lepší druhy zábavy“

200rDo listopadových večerů se hodí tento obsáhlý rozhovor s fotografem Silvestrem Szabó, který se věnuje hlavně focení přírody. Jeho názory i příběhy jsou velmi osobité a věřím, že se i pobavíte.

...

Videorecenze knih

Fotbal je magie, je to souboj umění, techniky a síly se soupeřem, který chce taky vyhrát

Na svém kontě má 130 fotbalových zápasů v nejvyšší československé soutěži, během nichž vystřelil 11 gólů. Kromě toho je dvakrát mistr Kostariky a jednou mistr střední Ameriky, z doby kdy působil v kostarickém klubu LD Alajuelense. Řadu let byl fotbalovým expertem a komentátorem fotbalových zápasů v České televizi. Spolu s manželkou, dcerou a synem pořádají každoročně pravidelně rodinný příměstský tábor pro děti Multi Art Camp, o který je obrovský zájem. Věnuje se také grafice a malování obrazů. Řeč je o Pavlu Karochovi.

Čtěte také...

Zkuste pečovat o tělo a vlasy s tím, co máte doma

zkuste to doma sami 200V nakladatelství Kazda vyšla další kniha z edice Zkuste to doma sami, tentokrát zaměřená na péči o tělo a vlasy.

...

Literatura

Zastírací manévry připomínají britsko-americkou dvojku Dempsey-Makepeaceová

zastiraci manevry David BaldacciVoják ve službě nepochybuje o tom, že je třeba ukončit život někoho, kdo se ho pokouší zabít, i když chladnokrevné zabíjení není v civilizovaném světě přijatelné. Hlavní hrdina detektivního románu Zastírací ma...

Divadlo

Pod slávou herectví se skrývá i jeho bída?

200divZajímá vás, co vše obnáší herecké povolání? Jaká dilemata musí (nebo nemusí?) umělci řešit, pokud se ocitnou v konfrontaci s represivním režimem? O tom všem pojednává kniha Sláva a bída herectví, poskládaná z řady příspěvků, které se zabývají jednak her...

Film

Filmová sci-fi novinka Ex Machina

Exmachina 200Je novinkou letošního roku a fanoušci sci-fi si můžou pomalu odpočítávat dny do 30. 4. 2015, kdy tento film má, díky společnosti CinemaArt, v České Republice svoji premiéru.

...