Pocta svätému Cyrilovi a Metodovi

Pocta svätému Cyrilovi a Metodovi

Tisk

vystava 200Trenčianske osvetové stredisko v pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja usporiadalo výstavu Misia. Koná sa pri príležitosti 1150. výročia príchodu svätého Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu. Slávnostne ju otvorili 4. júla v Art centre synagóga.



Výstava je nepredajná a bude putovať po Trenčíne, do Šale a Galanty, následne sa opäť vráti k pôvodným autorom. Do súťaže sa zapojilo 46 autorov s 80 dielami. Z diel porota v zložení Juraj Oravec, Jaroslav Uhel Jozef Vydrnák odporučila vystaviť 59 diel od 42 autorov. Komisia ocenila autorov v dvoch kategóriách od 15 do 30 rokov a nad 30 rokov.

vystava obrazy

Výtvarné diela sú rozdelené do dvoch častí. Prvou je zobrazenie Cyrila Metoda z tradičnej stránky, figurálnej, a následne z filozofického alebo duchovného hľadiska a diela študentov zo Strednej umeleckej školy, ktorí ju zobrazili z pohľadu písma hlaholiky.

Cyrilo-metodský námet vznikol v roku 2012 v predvečer ich výročia príchodu. „Jeho cieľom je v neprofesionálnej výtvarnej tvorbe aktivizovať umelcov a primäť ich k tomu, aby zvládli a spracovali túto tému aj vo výtvarnej oblasti, uviedla Jana Masárová z Trenčianskeho osvetového strediska. Prvou aktivitou v rámci projektu Misia bolo Sympózium, ktoré sa konalo 2012 v Trenčíne. Zúčastnilo sa na ňom 15 autorov z celého Slovenska od Košíc cez Nitru Trenčín Bratislavu. Tento rok sme v ňom pokračovali vyhlásením súťaže pre neprofesionálnych výtvarníkov z celého Slovenska.

vystava deda

Výstava, ktorá potrvá do 31. júla, ponúka verejnosti nielen zobrazenie témy výročia, ale aj pripomenutie si historických udalostí.

Foto: Andrej Mokrička


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na festivalu Všemi směry se mi nejvíce líbí nadšení studentů do práce, říká Roman Bradáč

Bradac 200Roman Bradáč je bývalý zahraniční zpravodaj České televize. V současné době vyučuje na několika školách, včetně Vyšší odborné škole publicistiky. Studenti této školy už po jedenácté zorganizovali festival nezávislé publicistiky Všemi směry, Bradáč n...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Chrudimské Muzeum barokních soch zahajuje návštěvnickou sezónu

Muzeum chrudim perex Muzeum barokních soch, které působí v Chrudimi od roku 2011, se chystá zahájit další návštěvnickou sezónu. Slavnostní zahájení se uskuteční v sobotu 1. dubna, kdy bude po celý den do muzea volný vstup, a v 17 hodin vyvrcholí ...


Literatura

Zasmějte se u příhod veterináře

krava na strome 200Pokud máte chuť na nějakou odpočinkovou knihu, u které se zasmějete a proniknete do tajů záslužného povolání, sáhněte po Krávě na stromě obsahující Neuvěřitelné historky ze života zvěrolékaře.

...

Divadlo

Vstupte do světa fantazie, příběhů a nevšedních úkazů! Vstupte do světa pouličního divadla!

AirGym Art company  šerosvět  3 (2)Ve dnech 12. – 18. července se koná již 15. ročník pražského festivalu pouličního divadla Za dveřmi. Čekají vás divadelní a novocirkusová představení v podání českých i zahraničních umělců, ko...

Film

Kino IMAX zažije Hněv Titánů jako první

První, kdo okusí Hněv Titánů na vlastní kůži, budou diváci exklusivní půlnoční projekce v kině IMAX v Praze na Flóře. Speciální předpremiérové promítání filmu pro veřejnost začne ve velkoformátovém kině IMAX 29. března v 00:01 hodin, tedy jednu ...