Dejte si kávu a podpořte tak dobrou věc. Barmani v Kavárně Vesmírna se na Vás těší!

Dejte si kávu a podpořte tak dobrou věc. Barmani v Kavárně Vesmírna se na Vás těší!

Tisk

Vesmirna perexDokážete si život představit bez pořádného kafe? Já tedy rozhodně ne! Pokud jste na tom stejně, a nemáte to daleko do Prahy, určitě zajděte do Kavárny Vesmírna. Sídlí přímo v centru, v ulici Ve Smečkách. Kromě toho, že si tady pochutnáte na opravdu poctivé kávě, ještě podpoříte dobrou věc. V Kavárně Vesmírna totiž pracují lidé s mentálním postižením. Díky pracovně – tréninkovému programu si mohou vyzkoušet, jaké to je, chodit do práce. Osvojí si tak pracovní návyky a začnou více věřit svým schopnostem, což jim později pomůže v uplatnění na volném trhu práce.

 


Kavárnu Vesmírna provozuje občanské sdružení Máme otevřeno?. Pracovně- tréninkový program pro lidi s mentálním postižením v Kavárně probíhá od roku 2002. Přihlásit se do něj může každý mentálně postižený člověk starší 18 let, který má zájem pracovat. Čekací doba na zařazení do programu je rok a půl. Stejně dlouho pak trvá samotný program. V tuto chvíli Kavárna Vesmírna zaměstnává šest mentálně postižených barmanů. Pracovně-tréninkový program za dobu jeho existence úspěšně ukončilo 44 lidí. 60% z nich pracuje na běžném trhu práce a 25% našlo uplatnění v některém z chráněných pracovišť. 5% uživatelů pracovně-tréninkového programu začalo dokonce studovat.

Vesmirna

Kavárna Vesmírna ovšem není jen jakousi nadějí pro mentálně postižené. Je to především podnik, který ocení každý fajnšmekr. Svým návštěvníkům zdarma nabízí internet a denní tisk. Maminky s malými dětmi určitě ocení přebalovací pult a dětský koutek. A pochutnat si tady můžete na spoustě dobrot. V nabídce jsou například sladké i slané palačinky, sendviče, toasty, zeleninové saláty… a pochopitelně snad všechny druhy kávy. Nutno podotknout, že ceny jsou více než příznivé.

Vesmirna 1

Kavárnu Vesmírna můžete navštívit denně od 10:30 do 21 hodin.

Vesmirna 2

Více informací (a kompletní jídelní i nápojový lístek) najdete na www.vesmirna.cz.

Zdroj foto: www.vesmirna.cz

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Zádveřice

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

I dub hrdina potřebuje prořezávku

Dub perexPokud jste 13. října ráno jeli ulicí Čs. exilu v centru Modřan, mohli jste v koruně památného dubu vidět žlutočervené postavy. Kdyby byly menší, asi byste je považovali za papoušky… O co se tedy jednalo? Památný dub letní (Quercus robur), který zde...


Literatura

Jonas Moström završil Půlnocí svou trilogii

pulnoc 200Nakladatelství XYZ v posledním roce vydávalo třídílnou švédskou detektivní trilogii od Jonase Moströma – po prvním díle Fontána, přišlo Domino a nyní vyšla závěrečná Půlnoc.

 

...

Divadlo

Divadelní Flora začíná ve čtvrtek – světovou taneční premiérou

alt16. ročník tradiční olomoucké přehlídky odpočítává poslední hodiny do svého začátku. Čtvrteční a páteční program nabízí premiéru a první reprízu exkluzivní taneční koprodukce Power Power Dance, která vzniká speciálně pro festival s podporou

Film

Nový díl Hunger Games je prequelem původní série

Hunger Games200Nový přírůstek v sérii Hunger Games nese podtitul Balada o ptácích a hadech a odehrává se více jak 60 let před posledním dílem, díky čemuž mohou diváci poznat trochu z minulosti Corionaluse Snowa, budoucího ředitele Panemu. Ten jako mla...