Letošní anketa SUK – čteme všichni zná vítěze

Letošní anketa SUK – čteme všichni zná vítěze

Tisk

SUK perexZLetos po jednadvacáté vybíraly děti své favority mezi knížkami, které pro ně vydali čeští nakladatelé v loňském roce. Do 21. března 2014 zasílaly své hlasovací lístky na známou adresu Sukovy knihovny (Mikulandská 5, Praha 1), kde na ně s napětím čekaly její pracovnice. Do ankety dorazilo bezmála 3000 platných hlasů od dětí a 250 od knihovnic a knihovníků, kteří vybírali správný titul pro svou anketní cenu.


Ve čtvrtek 10. 4. 2014 po půl jedenácté utichl zaplněný sál Boženy Němcové v Památníku národního písemnictví na Strahově, všichni přítomní netrpělivě čekali na vyhlášení výsledků. Všechny v sále přivítal ředitel památníku Zdeněk Freisleben. Poté pracovnice Sukovy knihovny a duše ankety Alice Košková předala slovo moderátorům z Dětské tiskové agentury, kteří dopolednem provázeli. Letos organizátoři připravili novinku – tradičně příjemné dopoledne všem ještě víc zpříjemnilo pěvecké kvarteto studentů Gymnázia a Hudební školy hlavního města Prahy.

Slavnostního setkání se i letos účastnili autoři, ilustrátoři, překladatelé a nakladatelé oceněných titulů a samozřejmě děti z různých koutů naší vlasti. Přijeli se svými knihovnicemi a pedagogy z Čelákovic, Červených Peček, Dvora Králové, Kardašovy Řečice, Prahy, Sedlčan a Turnova.

SUK divaci

Jako první byla udělena Cena učitelů za přínos k rozvoji dětského čtenářství, která je porotní. Získali ji Václav Cílek za Krajiny domova / ilustrovala Renáta Fučíková (Albatros); Petra Dvořáková za Julii mezi slovy / ilustrovala Katarína Gasko (Host); Daniela Krolupperová za O´Bludu / ilustrovala Barbora Kyšková (Mladá Fronta); Anna Novotná za Kdo jinému jámu kopá / ilustroval Jiří Votruba (Práh) a Václav Vokolek za Lovce záhad: tajemství hradů a zřícenin / ilustrovala Tereza Tydlitátová (Neo Media Publishing).

Druhá cena – Cena knihovníků klubu dětských knihoven SKIP je stejně jako ta od dětí anketní. Knihovnice a knihovníci považují za nejlepší tyto tituly loňského roku: nejvíce hlasů získala kniha Evy Papouškové Kosprd a Telecí s ilustracemi Galiny Miklínové (Albatros), druhá skončila Klára Smolíková a její Řemesla, která ilustroval Honza Smolík (Albatros) a třetí místo získala Renáta Fučíková za titul Václav a Boleslav (Práh).

SUK autori

Cenu noci s Andersenem, kterou udělují děti, co nocovaly v knihovnách o té báječné noci (ta je v hodnocení nejmladší), si domů odnesl Petr Morkes za knihu Vrťapka a tajemství mahárádžova vejce (Morkes).

Pak už byl čas na tu nejdůležitější cenu – Cenu dětí, která letos skončila takto:

1. místo: Jeff Kinney : Deník malého poseroutky 7 : Páté kolo u vozu (CooBoo)
2. místo: Pavel Šrut : Lichožrouti navždy / ilustrovala Galina Miklínová (Paseka)
3. místo: Jiří Žáček : Krysáci jsou zase spolu / ilustroval Ivan Mraček (Edice České televize).

SUK autogramiada

Diplomy byly předány, děti si užily „svých autorů“ při autogramiádě. A v okamžiku konce slavnostního vyhlášení ankety, která už pěknou řádku let zahajuje čtenářské jaro, jako kdyby začal další ročník. Tak za rok zase na shledanou.

Foto: © NPMK, Petr Šolar


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, U Mokřinky

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Autorské čtení s Kulturou21 - hlasování o nejlepší audio ukázku

AC K21V uplynulých týdnech jsme oslovili knižní autory a poskytli jim prostor, aby představili svou tvorbu veřejnosti prostřednictvím autorského čtení. Sešla se nám pěkná řádka nahrávek zahrnující prózu, poezii, detektivky, milostné romány i naučnou literaturu. A...


Literatura

Pepíci - dramatické století Čechů polskýma očima
ImagePolský historik a novinář Mariusz Surozs, jehož literární debut Pepíci nyní vychází i v českém překladu, se v knize, kterou vydalo nakladatelství Plus, nijak netají svou láskou k českým dějinám a ku...

Divadlo

James Harries a další známí i začínající umělci vystoupí za záchranu kostela na Festivale KUKOKLI: 21. – 23. července

Festival KUKOKLI  foto Vojtěch Krunt 15Léto a festivaly pod širým nebem zkrátka patří k sobě. Návštěvníky všech generací od 21. do 23. července přivítá KUKOKLI 2023. Šestý ročník multižánrového festivalu opět oživí chátrajíc...

Film

Abraham Lincoln – Lovec upírů: dřevené kolíky, česnek a jde se likvidovat

Na počátku byla kniha, alespoň co se týče tohoto filmu. Napsal ji americký spisovatel Seth Grahame-Smith, který se dostal do povědomí již předcházejícím dílem Pýcha a předsudek a Zombíci. Nyní, na základě jeho předlohy, přichází do...