Pes přítel člověka… aneb když tlapky pomáhají

Pes přítel člověka… aneb když tlapky pomáhají

Tisk

tlapky perexPejsek je vítaným společníkem většiny z nás. Dokáže uklidnit, povzbudit a díky nutnému venčení zajišťuje svému páníčkovi i tolik potřebný pohyb. Pro zdravotně postižené ale pejsek znamená mnohem víc. Především je to velký pomocník, který se takřka ničeho nezalekne. 

 

 

Obecně prospěšná společnost Pomocné tlapky vznikla v únoru 2001 a od té doby vychovala a vycvičila stovky asistenčních psů. Ti pomáhají především vozíčkářům, ale také lidem nevidomým a lidem s kombinovaným postižením.

Ovšem než se chlupatý pomocník dostane ke svému majiteli, nějakou dobu to trvá. Ze všeho nejdřív si zájemce o čtyřnohého kamaráda, musí podat žádost. Následuje zařazení do pořadníku, rozhovor s psychologem a výběr vhodného štěněte. Výcviku se pejsek podrobuje až ve 12 měsících a později. V té době už musí být jasné, že je zcela zdravý, má zvládnuté hygienické návyky, umí se chovat v bytě a nijak ho nestresuje městský ruch. Samotný výcvik pak trvá 6 – 8 měsíců. Během této doby jezdí budoucí majitel k pejskovi na návštěvu. Také závěrečnou zkoušku prožívají společně. Musí totiž před komisí prokázat, že tvoří sehraný tým, který se bez problémů dokáže pohybovat rušnou ulicí, cestovat dopravními prostředky a zvládat každodenní činnosti. Když se všechno povede, získá pejsek nového majitele.

tlapky 2

A s čím vším mu může pomoci? Například se svlékáním, s rozsvěcením a zhasínám světel, s otevíráním dveří, s pouštěním počítače nebo s nakupováním. Jestli pejsek na svoji službu „stačí,“ se pravidelně (minimálně jednou za 18 měsíců) prověřuje. Do „důchodu“ psí hrdina odchází zhruba v osmi letech. I přesto však většinou zůstává u svého majitele, který se mu tak snaží poděkovat za jeho dosavadní péči. 

Obecně prospěšná společnost Pomocné tlapky je neziskovou organizací a tak je víc než jasné, že finančních prostředků nemá nazbyt. Výcvik asistenčních psů je velmi zdlouhavý a finančně nákladný… přesto se pejsci novým majitelům předávají zcela zdarma. 

Pokud můžete, pomozte!

Nemusíte investovat velké částky. Stačí zaslat dárcovskou SMSku ve tvaru:
DMS POMOCNETLAPKY na číslo 87777.

Pokud dárcovským textovkám nevěříte, nakoukněte alespoň do dobročinného e-shopu Pomocných tlapek. Najdete ho na http://eshop.pomocnetlapky.cz/ Můžete si v něm koupit tričko, knížku o asistenčních psech, nebo třeba hrneček. Uděláte tak radost sobě (případně svým blízkým) a ještě přispějete na dobrou věc. No není to skvělé? 

tlapky logo

Více o Pomocných tlapkách (a možnostech pomoci) najdete na www.pomocnetlapky.cz.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Honza Paulík: Absenci na pódiu jsem začal kompenzovat živým vysíláním

Honza perexHonzu Paulíka znám od října 1979, kdy jsme se přestěhovali do Buštěhradu a já jsem nastoupila do třetí třídy Základní školy Julia Fučíka. Při prohlížení školních fotek mi teprve nedávno došlo, že jsme stáli vždycky za sebou. A určitě to nebylo s...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Hřejivá atmosféra jarního Dyzajn Marketu přaválcovala mrazivé počasí

dyzajn market200V sobotu 23. března se uskutečnila již sedmá venkovní prodejní výstava autorské tvorby s názvem Dyzajn Márket. Fanoušci umění, šperků, módy i bytových doplňků vyrobených ručními technikami a s originálním designem si roz...


Literatura

Mnich mezi vlky

altNěmecký spisovatel a kněz Wilhelm Hünermann patřil k nejplodnějším autorů hagiografických románů ve 20. století. Jeho dílo Mnich mezi vlky lze zařadit k jeho pozdní tvorbě a vypráví životní příběh Jana Kapistrána...

Divadlo

Švandovo divadlo představuje dramaturgický plán na sezónu 2020/2021

Svandovo divadlo 200Klasický titul Cyrano z Bergeracu v novém přebásnění, světovou premiéru původní hry Srpnové světlo napsanou a zrežírovanou Martinem Františákem, adaptaci slavného románu 1984 George Orwella, světově úspěšné drama Ať vejde ten p...

Film

Počítejte s Primou i na podzim!

prima logoTelevize Prima je v současné době jednou z nejsledovanějších tuzemských stanic. Úspěchy slaví nejen s vysokou sledovaností u svých relací, ale také v online médiích. Díky angažovanosti na poli hybridních médiích se jí totiž podařilo stát se lídrem v ...