Richard Sacher: Vzpomínka na zesnulého mima Jaroslava Čejku

Richard Sacher: Vzpomínka na zesnulého mima Jaroslava Čejku

Tisk

Cejka perexV pondělí 10. října 2022 zemřel v pražském domově pro seniory český mim Jaroslav Čejka (†86). Proslavil se zejména imitací slepice, publikum bavil i jako Charlie Chaplin či Tina Turner. Hrál v Národním divadle, byl držitelem Thálie za celoživotní mistrovství v oboru tanec a balet. Nezapomenutelným způsobem se chopil hlavní role ve videoklipu k písni Davida Kollera Čas nejde vzít zpátky. Na tohoto milého a skromného člověka krátce zavzpomínal spisovatel, novinář, moderátor a zpěvák Richard Sacher.


„Když mi bylo 18 let a přivydělával jsem si jako publicista, udělal jsem na Smíchově dlouhý a zajímavý rozhovor s mimem Jaroslavem Čejkou. Tehdy se mi podařil husarský kousek – rozhovor mi otiskli v nejprodávanějším celostátním časopisu (internet v té době ještě neexistoval!) a velká fotka Jaroslava Čejky v převleku zdobila celou titulní stranu,“ prozradil Richard.

Cejka

Z vystoupení v pražském Karlíně v roce 2013

„V dalších letech jsme s Jardou několikrát vystoupili na pódiu – on to rozjížděl jako slepice, Charlie Chaplin nebo Tina Turner, já jsem zpíval a moderoval. Byl to moc fajn člověk, skromný – možná až moc... Do poslední chvíle se staral o maminku, a když umřela, začalo to s ním jít zdravotně z kopce... Vážím si toho, že jedno z jeho posledních vystoupení v životě bylo naše společné – v pražském Karlíně. Do ústavu jsem za ním zbaběle nepřišel, jelikož jsem měl strach, že už mě nepozná nebo že to bude příliš dojemné setkání... Na Alzheimera umřel i můj otec, bylo to pro nás šílené trápení na několik let. Neměl jsem sílu se v těchto vodách brodit znovu, navíc po tak krátké době,“ dodal Richard Sacher, autor knih o skladateli Karlu Svobodovi a spisovatelce Simoně Monyové.

Foto: archiv R. Sachera


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dramaturg festivalu Contempuls: „Zajímavé věci se dějí pořád, ale nejzajímavější jsou ty koncerty“

unnamedNěkolik otázek jsme položili dramaturgu festivalu současné komponované hudby Contempuls Petru Baklovi. Ten nám prozradil zajímavosti o koncertech, ale také o práci dramaturga obecně. Festival Contempuls se koná 21., 2...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Přední česká harfistka Boušková a houslista Vengerov vystoupili na prestižním večeru v Monaku

Bourskova200Houslista Maxim Vengerov oslovil přední českou harfistku Janu Bouškovou ke společnému vystoupení na prestižní akci v Monaku. Úspěch hudebního dua byl obrovský a zakončený standing ovation.

...

Literatura

Vzpoura pokořených andělů – příběhy s tajemstvím

 

CílekPoněkud netradiční krimi příběhy ukazují, že k nastavení vhodné atmosféry není třeba severské zimy ani anglických vřesovišť. Úplně postačí česká kotlina. Povídky nezačínají a nekončí standardně – nálezem oběti a dopadením pachatele – ale jsou spíše zam...

Divadlo

Tři mušketýři ve Zlíně: klasika v komediálním hávu

MDZ Tri-musketyri200Poslední premiérou v rámci sezóny 2023/2024 Městského divadla Zlín bude světová klasika z pera Alexandera Dumase Tři mušketýři v nové komediální adaptaci současného amerického dramatika Kena Ludwiga, jehož titul Baskerville: Záhada...

Film

Šokující příběh zmizelých dětí odhaluje srbské drama Stehy

stehy perexŠvadlena Ana před mnoha lety ztratila svého prvorozeného syna. Prý umřel krátce poté, co se narodil. Ana tomuhle tvrzení uvěřila, protože neměla důvod nevěřit. Když se však objevilo několik náznaků, že by její chlapeček mohl být naživu, nezávahala...