Zemřela Tereza Spencerová. Novinářka, kterou bolelo srdíčko z toho, jaký je svět...

Zemřela Tereza Spencerová. Novinářka, kterou bolelo srdíčko z toho, jaký je svět...

Tisk

Tereza Spencerova perexPřátelé, je mi moc líto, v úterý 7. dubna ráno byla nalezena mrtvá Tereza Spencerová, zřejmě srdíčko, se kterým byla dlouhodobě nemocná. Na tváři měla klidný výraz, jakoby spala. Zemřela v pondělí 6. dubna doma kolem desáté večer u cigárka v posteli se svými milovanými fenkou Chelsie a kočičkou Prckem Feliz. Myslím, že si to objednala hezky, ale moc brzo...

 


S Terkou byla legrace, někdy i vášnivé debaty o geopolitické situaci ve světě, byla svá, chytrá, vášnivá, rebel a přitom citlivá. Byla jednou z těch novinářek/novinářů, kteří neseděli v hotelu u rautu, ale šli do města a zjišťovali v místních ulicích od lidí, jaká je situace. Ne vždy to bylo bezpečné. Právě proto se v roce 2015 stala první českou novinářkou, jíž poskytl rozhovor syrský prezident Bašár Asad. Často to byla právě ona, která přinášela nejaktuálnější informace o tom, co se kde skutečně děje, na Blízkém východě, který cítila jako svůj druhý domov, stáří si plánovala dožít tam.


Asi před čtrnácti dny jsme měly jednu z vášnivých debat o migrantech, nakonec jsme se obě zasmály, pochopily, přátelsky objaly a respektovaly, protože Terezka byla v jádru bodrá a přátel si cenila, stejně jako já. Sama se rozmluvila o tom, že už viděla hodně, ale co ji dostalo nejvíc, byl jeden záchytný tábor, kdysi před lety, a že nikdy nepochopí, co jsme my lidi zač. Říkala o tom, jak se tam cítila jako v říši mrtvých v jednom z táborů, do kterého utekli lidé před válkou, většina o někoho přišla a měli strach, že si pro ně přijdou.


Dojaly ji ženy, které přišly o děti a muže a samy se ujímaly a objímaly děti, které přišly o své rodiny. Jak se tulily v hadrech, na sobě a při sobě neměly skoro nic, ležely v noci v klubkách na zemi na kartonech papíru, aby jim bylo teplo. A tenkrát někdo od teplé večeře u stolu rozhodl zabránit humanitární pomoci tomu místu. Říkala, jak se cítila, když je polonahé ve sněhu opoušťěla, protože jí vypršelo vízum. Bolelo jí srdíčko z toho, jaký je svět.


Moc doufám, že dojde tam, kde je doma a že se tam všichni jednou setkáme a povíme si to. Terezko, přeju ti rovnou stezku a světlo na cestě domů.



Tereza Spencerova - životopis
Narodila se v roce 1965. Studovala žurnalistiku na Karlově univerzitě. Poté sedm let působila v zahraniční redakci České tiskové kanceláře (ČTK), mimo jiné letech 1991–1992 byla v Egyptě zpravodajem ČTK pro Blízký východ. Poté pracovala v nakladatelství Reader's Digest Výběr. Psala sloupky pro časopis Reflex. V letech 2003–2005 byla redaktorkou týdeníku Mladý svět. Byla také editorkou časopisu MF Plus,v letech 2013–2016 psala i pro magazín Lidé a země.

Tereza Spencerova


Nejpozději od června 2009 působila jako redaktorka, komentátorka a editorka v Literárních novinách. Ty opustila v polovině října 2018. Od té doby známe její ranní kávičku, kvůli které vstávala každý den v pět hodin a "šmejdila" několik hodin po zprávách z celého světa, aby nám přinesla nejaktuálnější info, ať už právě byla doma nebo na cestách.


V roce 2016 obdržela Krameriovu cenu, kterou vyhlašuje Asociace nezávislých médií (ANM).


Soukromý život a aktivismus
Z přelomu 80. a 90. let má syna. V roce 1998 podstoupila operativní změnu pohlaví. V roce 1998 stála u zrodu občanského sdružení TransForum, první oficiální organizace svého druhu ve východní Evropě. V roce 2003 o ní Andrea Majstorovič natočila díl z dokumentárního cyklu společnosti Febio Zpověď – Zpověď matky, která byla otcem.


Literární dílo
Spencerová, Tereza: Jsem tranďák! (2000)
Feinberg, Leslie: Pohlavní štvanci (G plus G, 2000, překlad)


P.S.: Četla jsem knihu "Jsem tranďák" a byla velmi zajímavá, dozvěděla jsem se mnoho zajímavých věcí  - o vývoji přístupu společnosti k transgender lidem napříč kulturami až po osobní pocity Terezky. Knihu vřele doporučuji, je moc dobrá, skvěle a čtivě napsaná. Otevírá oči v pohledu na to, co je to vlastně menšina.


Hezkou cestu domů, Terezko. Martina

Foto: Facebook Martiny Landergott


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s odvolaným ředitelem kroměřížského Domu kultury Jiřím Králíkem

Kralik perexNa webu Kultura21.cz se snažíme věnovat aktuálním tématům a rádi dáváme prostor lidem, aby se mohli vyjádřit. Proto jsme k rozhovoru vyzvali pana Jiřího Králíka, který byl Radou města Kroměříž odvolán z postu řed...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Gypsy Jazz Festival

200sV bratislavskom klube Loft sa 28. novembra konal už po tretí raz Gypsy Jazz Festival. Na jeho prípravách sa podieľal nielen samotný organizátor Milo Suchomel, ale finančne mu pomohlo ministerstvo kultúry, americká a nemecká ambasáda a hudobné centrum.

...

Literatura

Děti i dospělí, poučte se Jak číst stopy zvířat

jak cist stopy zvirat200Mladá fronta v září vydala knihu pro zvídavé děti a jejich rodiče, kteří tíhnou k přírodě a zvířatům a rádi by si vyzkoušeli zálesácké dovednosti, konktrétně stopování zvířat. Na téměř dvou stech bohatě ilustrovaných s...

Divadlo

Give me Moor! Studio Marta uvede Schillerovy drzé Loupežníky

loupeznici 200Brněnské divadelní Studio Marta uvede na konci února první premiéru roku 2023, legendární drama Friedricha Schillera Loupežníci. Egem poháněný příběh o kolapsu rodiny, komunity a vlastní integrity přinesou na jeviště absolvující studenti Janáčk...

Film

Heidi, děvčátko z hor

heidi 200Asi nejslavnější švýcarský románek pro děti – a děvčátka zvláště - sepsala před bezmála půldruhým stoletím Johanna Spyriová. V české podobě jej známe díky převyprávění Bohumila Říhy jako Heidi, děvčátko z hor. Příběh líčí strastiplné osudy osiřelé dív...