Hudebníci vybrali přes sto tisíc na výzkum Alzheimerovy nemoci

Hudebníci vybrali přes sto tisíc na výzkum Alzheimerovy nemoci

Tisk

mrakoplas 200Na dobročinném koncertě na podporu výzkumu léčby Alzheimerovy choroby vystoupili zpěvák a textař Robert Křesťan, multiinstrumentalista Luboš Malina a frontman skupiny Cop Miroslav 'Míša' Leicht. Jedenáctým ročníkem akce Mrakoplaš kontra Alzheimer se pořadatelům zdařilo získat více než sto tisíc korun, za deset let pořádání události vybrali již přes tři čtvrtě milionu. Hudební vystoupení doprovázené aukcí raritních předmětů se uskutečnilo v prostorách velkého sálu pražského Divadla V Dlouhé.

Během benefiční události se diváci těšili z vystoupení frontmana Druhé Trávy Roberta Křesťana spolu s Lubošem Malinou, skladby bluegrassové kapely Cop v podání jejího zpěváka a kytaristy Míši Leichta. Hosty doprovázela pořádající kapela Mrakoplaš. V minulosti jejich bohulibou činnost svou účastí podpořili čeští muzikanti, např. Petr Janda, Ivan Hlas, Luboš Pospíšil nebo herec Zdeněk Svěrák. Proběhla také osvětová beseda s hlavou specializované ambulance pro poruchy paměti Neurologické kliniky při Fakultní nemocnici Královské Vinohrady a Univerzity Karlovy 3 prof. MUDr. Alešem Bartošem, Ph.D. na téma neurodegenerativních poruch a dosažených pokroků.

 Mrakoplas 1

„Počet návštěvníků i výše vybraných finančních prostředků je doposud nejvyšší za celou jedenáctiletou historii naší akce. Čeští vědci bývají často skloňováni v souvislosti s převratnými vynálezy a vědeckými inovacemi včetně zdravotnictví. Pan profesor Bartoš a jeho tým odvádí neuvěřitelnou práci a my jsme poctěni, že se můžeme naší skromnou měrou podílet na pokroku v oblasti oslabení této zákeřné nemoci a zkvalitnění života nejen pacientům, ale jejich blízkým. I proto je mottem koncertu slogan Nezapomeňme na sebe,” říká jeden z pořadatelů a členů skupiny Mrakoplaš Martin Kalenda.

Mrakoplas2

Večerem v roli moderátora provázel hudební publicista, herec a televizní dramaturg Pavel Anděl. Ujal se také dvou aukčních vstupů coby licitátor. Mezi deset dražených memorábilií věnovalo Divadlo V Dlouhé čtyřmetrovou sochu Dědka z Kabaretu Kainar výtvarníka Jaroslava Milfajta. Dále se dražila grafika od Luboše Maliny, portréty na břidlici obou vystupujících skupiny Druhá Tráva od umělkyně Moniky Fialové či další unikátní kusy. Pro symbolický jedenáctý kus mohli fanoušci přihazovat formou online aukce na platformě Facebook.

Získané finance putují na podporu činnosti a výzkumu specializované ambulance pro poruchy paměti Neurologické kliniky při Fakultní nemocnici Královské Vinohrady a Univerzity Karlovy 3.

Mrakoplas 3

Zdroj foto: Jiří Esser


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kultura je červená sametová opona a otevřené piano

Tana krockovaVymyslela jsem si fiktivního redaktora, který mi položil pár otázek, jejichž cílem je prozradit o mně pár informací. Jmenuje se Alfréd Lebeda a je to děsný pohodář. Během našeho rozhovoru kouří doutník, popíjí fair...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Každý může být umělcem. První roční umělecké soutěže pro lidi s mentálním postižením!

Vystava Sulicka perexDomov pro osoby se zdravotním postižením Sulická vyhlásil první ročník umělecké soutěže pro lidi s mentálním postižením „Každý může být umělcem“. Jedná se o výstavu děl klientů této příspěvkové organizace hlavního města Pr...


Literatura

Cesta na Dakar: Kniha o opravdové odvaze a odhodlání

Cesta na dakar 200V nakladatelství Jota vyšla v lednu kniha Gabriela Novotná Cesta na Dakar. Příběh první české motorkářky, která se vydala na nejnáročnější rally světa sepsal novinář a motorkář Jan Somerauer.

 

Divadlo

Zlínské divadlo hlásí Osobní poplach

osobni poplach 200Úspěšnou knihu zlínského spisovatele Josefa Holcmana Osobní poplach oživí na jevišti Městské divadlo Zlín.

...

Film

Dny evropského filmu přece jen začnou

def logoCovidová epidemie zavinila úplné zrušení některých kulturních akcí (např. karlovarského festivalu), jiné byly odloženy na příhodnější dobu. To se mimo jiné týká rovněž DNŮ EVROPSKÉHO FILMU. Uskuteční se v náhradním termínu (pokud nákaza znovu nenabude...