Nenechme se rozdělit na očkované a neočkované, uvedl právník Rajchl v rámci protestu

Nenechme se rozdělit na očkované a neočkované, uvedl právník Rajchl v rámci protestu

Tisk

Nenechme se rozdelit perexZástupci dobrovolných hasičů, státních i městských policistů, lidí nad šedesát let a mnozí další občané se zúčastnili nedávné demonstrace a pochodu. Akci zorganizovala organizace Otevřeme Česko – Chcípl PES (s podporou mnoha subjektů) jako protest proti vyhlášce ministerstva zdravotnictví, podle níž má být očkování proti covid-19 od března povinné pro lidi nad šedesát let a některé vybrané profese. Protestující usilují o to, aby toto očkování zůstalo dobrovolné a stejný metr platil pro očkované i neočkované.

Za „legislativní paskvil, který patří na smetiště dějin“ označil právník Jindřich Rajchl vyhlášku ministerstva zdravotnictví, podle níž od března 2022 musí být proti covid-19 povinně naočkováni lidé nad šedesát let a vybrané profese, tedy zdravotníci (včetně studentů medicíny), státní i městští policisté, hasiči (včetně dobrovolných), pracovníci v sociálních službách, celníci a vojáci včetně aktivních záloh. Rajchl zároveň vyzval, aby se lidé nerozdělovali na očkované a neočkované, nenazývali se navzájem antivaxery či ovcemi, ale spojili se.

Nenechme se rozdelit 2

Petice proti povinnému očkování

Jakub Olbert z Otevřeme Česko – Chcípl PES uvedl, že petici proti povinnému očkování podepsalo ke dni konání petice již čtyřicet tisíc lidí. Mnozí lidé také napjatě čekají, jak se k vyhlášce postaví nový ministr zdravotnictví, potažmo nová vláda. Na demonstraci, které se zúčastnilo několik tisíc lidí, promluvili kupříkladu lékař, živnostník či městský strážník. Poté se demonstrující z Václavského náměstí vydali přes Strakovu akademii, která je sídlem vlády, až na Hradčanské náměstí, tedy před Pražský hrad. Cestou zněla hesla „Máme toho dost“, „Svobodu“ či směrem ke kolemjdoucím „Pojďte s námi“.

Nenechme se rozdelit  3

Svoboda, respekt, ohleduplnost

Lidé se cestou hodně bavili o problematice očkování dětí, zmiňovali tíživou situaci například stánkařů, jež měli připravené zboží, které měli prodávat na vánočních trzích, jejichž konání ale vláda na poslední chvíli zakázala, pracovníků služeb, na které stát stále nakládá, stěžovali si na nedostatečnou primární (tedy přednemocniční) péči o nemocné covid-19, mluvili o svobodě, respektu a ohleduplnosti. Nebyla to akce antivaxerů (jak je leckde uváděno) ani (jak už zde bylo zmíněno) nebyla proti očkování. Byla to manifestace za možnost svobodného rozhodnutí a zároveň protest proti restrikcím, represím a vyčleňování části společnosti, přičemž organizátoři chystají další akce.

Nenechme se rozdělit

Lidé různého věku, profesí i názorů

Kdo si myslí, že na těchto akcích pochodují šiky extrémistů či bezohledných sobců, jak jsou mnohde účastníci častováni, je na omylu. Jsou to úplně běžní lidé různého věku, profesí, politických názorů i zcela apolitičtí. Zúčastnili se i někteří lidé pracující v rámci Integrovaného záchranného systému, kteří by v případě odchodu – kvůli povinnému očkování – při pomoci ohroženým chyběli. Vyslechnou vládní politici, kteří mají moc rozhodovat, co účastníci na demonstracích žádají? Nic extrémního to totiž není!

Foto: Karel Růžička


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pavlína Senić: „Posluchačům vážné hudby přeji, aby v ní vážně objevili její nesmrtelnost!!!“

senic perexTentokrát vám přinášíme rozhovor s velmi příjemnou dámou, vokalistkou Pavlínou Senić. Jak pečuje o své zlato v hrdle, jak si rozumí s manželem Tomášem Úlehlou a jaká je matka? V tomto rozhovoru se dozvíte plno dalších zajímavých věcí… 

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Pilsen Busking Fest představí začátkem září desítky umělců různých žánrů z celého světa

pislner 200Centrum Plzně se na začátku září promění v jedno velké jeviště. Od 1. do 4.9. jej doslova zaplaví desítky buskerů, muzikantů, kapel, cirkusáků, komediantů, akrobatů a dalších zástupců různých uměleckých profesí. Sjedou se doslova z celého světa a v ...


Literatura

Vzpoura oceánů ohrožuje lidstvo

Vzpoura oceanu1 perexTento fascinující ekothriller, v němž autor zobrazuje vzpouru přírody proti lidstvu jako hororový scénář, nad nímž se tají dech, se stal světovým bestsellerem. Jeho druhé vydání přináší na knižní trh nakladatelství Laser ze spol...

Divadlo

Vánoční zázrak v Divadle Broadway

vanocni zazrak divalo brodway ledeckyRomantický vánoční muzikál Janka Ledeckého, který měl premiéru v loňském roce, se na prkna pražského Divadla Broadway vrací i letos. Vánoční zázrak, aneb Sliby se maj plnit o Vánocích

Film

Cesta do lesa aneb v městě už nás to nebaví

cesta do lesaPokračování úspěšné komedie Cesta z města chystá premiéru na 4. října 2012. Ponese název Cesta do lesa a režie se opět ujal zkušený Tomáš Vorel st.