Praha 12 dává šanci handicapovaným spoluobčanům

Praha 12 dává šanci handicapovaným spoluobčanům

Tisk

Handicapovaní perexHandicapovaní spoluobčané z obecně prospěšné společnosti Focus nebo učni Odborného učiliště pro žáky s více vadami v Komořanech zkrášlili Prahu 12 záhony i stromy.


MČ Praha 12 dlouhodobě spolupracuje mimo jiné s obecně prospěšnou společností Focus, která se věnuje péči o duševně handicapované. Podle místostarostky Evy Tylové její klienti například na podzim vysadili ovocné stromořadí, které bude lemovat ulici K Dýmači v Cholupicích. Stromořadí tvoří čtyřicet stromů v druhové skladbě třešně, jabloně, hrušně a ořešáky.

Handicapovaní

Dalším příkladem je detašované pracoviště Odborného učiliště pro žáky s více vadami, s.r.o. v Komořanech. Učni tohoto učiliště vysadili levandule do štěrkových záhonů v parku na Zvonici (na foto) v sousedství modřanského kostela nebo ve veřejném oddechovém a sportovním areálu (VOSA) u ZŠ prof. Švejcara a v květnu osázeli květinové záhony kolem památníku bojovníkům za svobodu národa u ZŠ T.G. Masaryka v Modřanech.

S učilištěm městská část spolupracuje dlouhodobě. „Již dříve jsme mimo jiné společně pracovali na projektu zachycování dešťové vody, jehož nositelem bylo Ekocentrum Koniklec. Vodu ze zbudované nádrže používají žáci učiliště k zalévání zahrad a ušetří tak prostředky,“ doplňuje místostarostka Eva Tylová.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Hudba je pro mě naprosto přirozenou součástí každodenního života

Marie Kocian Matlova200Odmala se věnovala současně hře na klavír a housle, nakonec se díky tatínkovi soustředila na hru na housle, kterou studovala na několika prestižních hudebních školách. Od sezóny 2015/16 působí houslistka Marie Kocián Mátl...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Nebojte se obohatit výuku jazyků netradičními hrami

111vyluka200Nakladatelství Grada se stará o naši jazykovou vybavenost a proto nám přináší metodickou příručku Petra Hladíka s všeříkajícím názvem 111 nových her pro atraktivní výuku jazyků. Dozvíte se v ní, jak pracovat s jazykem a zlepšit občas nudnou výuku...


Literatura

Skotská detektivka s polským kabátkem: Tichá odplata

ticha odplata200První případ skotské kriminalistky Danii Gorské od britské autorky Hanii Allenové nám v lednu přineslo nakladatelství Motto. Pohodová detektivka Tichá odplata nesází na krváky, ale na pilnou policejní práci, je to to pravé pro vás?

...

Divadlo

Štyrský/Toyen/Heisler. Švandovo divadlo uvede komorní hru Martiny Kinské o nevšední umělecké trojici

Styrsky Toyen Heisler 200Novou autorskou inscenaci oceňované dramatičky a režisérky Martiny Kinské s názvem Štyrský/Toyen/Heisler uvede 27. března v premiéře Švandovo divadlo na studiové scéně.

...

Film

Filmová přehlídka Studia Béla

altStudio Béla oslavilo čtvrt roku svého provozu filmovou přehlídkou ukázek a tipů na zajímavé filmy. Šéfredaktor časopisu Cinepur Jan Kolář a filmoví kritici Aleš Stuchlý z rádia Wave a Ant...