Děti z Karlovy Studánky přivítaly adventní období krásným představením

Děti z Karlovy Studánky přivítaly adventní období krásným představením

Tisk

KS advent perexPrvní prosincový týden je tradiční dobou, kdy se rozsvěcují vánoční stromky. Nejinak tomu bylo i v půvabné horské lázeňské obci Karlově Studánce. Děti z místní mateřské a základní školy (MŠ a ZŠ), si nachystaly nezapomenutelné předvánoční představení, jímž přivítaly adventní období. I přesto, že mnohé trápil velký mráz, své vystoupení dovedly k dokonalosti.

KS advent 5

Celá akce začala v místní ZŠ vyhlášením vítězů soutěže O andělskou hvězdu. Vítězkami se staly Emička Rácová, Anetka Srostlíková a Viktorka Tejnská. „Soutěž jsme vyhlásili na začátku listopadu, školáčci tak dostali příležitost rozvinout svoji představivost, kterou jsme dnes zhodnotili. Využili jsme tak projekt Šablony pro školičku v Karlově Studánce,“ sdělila ředitelka ZŠ a MŠ Ivana Kováčiková.

KS advent 6

Poté následovala výroba v Adventních dílničkách, kde děti s rodiči vyráběly hvězdičky nejrůznějších tvarů a velikostí z mnoha materiálů. Do ZŠ zavítal i šestiletý Jindra Chovančák z Ludvíkova, jenž se velmi těšil, až mamince a rodině udělá nádhernou hvězdičku. „Nejvíce se mi líbí svítící hvězdičky,“ prozradil nastávající prvňáček.

KS advent

Pedagogický sbor s dětmi se poté přesunul před lázeňskou budovu Libuši, kde je přivítal spisovatel a znalec jesenické přírody Ota Bouzek. Pozdravem k obecenstvu zahájil představení s adventní tématikou a moderoval celou akci. Děti z místní MŠ a ZŠ jsou po okolí známé tím, že nacvičují divadelní představení k mnohým příležitostem. Předškoláčci si tentokrát připravili představení o čertících a školáčci pohádku O andělíčkovi Stříbrovláskovi. „Pohádku jsme cvičili týden a bylo hodně náročné se vše naučit,“ sdělil Lukáš Grygar ze čtvrté třídy místní ZŠ.

KS advent 2

Malí andílci a čertíci svým vystoupením potěšili celé obecenstvo a ve velkém mrazu zahřáli nejedno dospělácké srdce. Bohatý potlesk jim byl zaslouženou odměnou. Rodina Demelova z Vrbna pod Pradědem si dětské vystoupení velmi chválila. „Líbilo se nám celé představení a ta kouzelná předvánoční atmosféra,“ řekla maminka rodiny. Akci zakončilo slavnostní rozsvícení vánočního stromečku, který stojí poblíž místního altánku s betlémem, v němž nyní odpočívá malé Jezulátko.

KS advent 3

„Tímto děkuji všem, kteří se jakkoli přičinili o zdárný průběh celé akce, zvláště ředitelce paní Kováčikové a jejímu kolektivu, že s dětmi nacvičili tak krásné představení. Naše škola a školka se může pyšnit osobním přístupem ke každému dítěti a rodinnou atmosférou. Důkazem toho je zájem rodičů o umístění v tomto školním zařízení. Jsem hrdá na to, že v naší malé malebné obci máme takovou školičku. Velké poděkování patří nadaci ČEZ, která tuto akci finančně podpořila,“ dodala na závěr starostka obce Radka Chudová.

KS advent 4


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Sto zvířat: „Tlustej chlapeček se včelou v kalhotách bude naše nejroztomilejší deska“

200rozSka kapela Sto zvířat, kterou původně založila partička nadšených pedagogů, vystupuje už od roku 1990. Při příležitosti koncertu skupiny v brněnském klubu Fléda jsme vyzpovídali frontmana a spoluzakladatele Jana Kalinu. Zaujal především svou pohotovostí a ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

V národnom osvetovom centre v Bratislave oceňovali svojich partnerov na hudobnom trhu

L perexZväz autorov a interpretov populárnej hudby a portál Hudba.sk odovzdali 13. februára hudobné ceny za rok 2013 v ôsmich kategóriách. Cieľom zväzu je zmapovania diania na hudobnej scéne v oblasti koncertovania, klubov, festivalov a zistenie podmienok pre hud...


Literatura

Hezky česky aneb Češtinářské vychytávky

hezky cesky 200Nakladatelství Fragment nás chce od nového roku poučit o správném užívání češtiny a vydalo proto knihu Hezky česky aneb Češtinářské vychytávky od učitelky Jany Skřivánkové. Pomůže tato příručka dětem i dospělým, aby lépe pochopili naši ro...

Divadlo

Zdenek Merta a jeho hosté si zahrají u klavíru v Městském divadle Brno

merta200Kdo zná Zdenka Mertu více než jen jako výtečného klavíristu z divadelních a koncertních sálů, ví, že je tento muž výborným a vtipným společníkem, šarmantním svůdcem nečekaných myšlenek a také pozoruhodným vypravěčem s uměním naslouchat jiným. Na hudbu po...

Film

Léčivá marihuana a její legalizace

pohled zevnitr lecive vlastnosti marihuany 200Zelená barva rostlin marihuany dala jméno jedné oblasti v severní Kalifornii. Smaragdový trojúhelník (Emerald Triangle) je místem, kde jsou dvě třetiny obyva...