Nad Východnou vyšla dúha

Nad Východnou vyšla dúha

Tisk

festival1Ak poznáte ľudí, ktorí sa celý rok tešia na Colours of Ostrava, či Pohodu, môžem s istotou povedať, že tak isto sa tešia ľudia na festival Východná. Východná je svojou dlhoročnou tradíciou zárukou kvality a tiež toho, že si spontánne zakrepčíte a zaspievate na ľudovú nôtu.

 

 

V sobotu ráno sa celý festival budil do upršaného rána, ktoré sprevádzali prehánky a búrky až do 13tej hodiny popoludní. Náhle sa ale mraky pretrhli a ako to už na severe býva, odhalili sa Tatry v ich celej kráse, rozsvietilo sa slnko a do festivalových uličiek sa nahrnuli priaznivci ľudovej kultúry, tradície a folklóru.

 festival4 

Celý areál obklopovali stánky s remeselníckymi výrobkami. V stánkoch bol tiež čas na rozhovory o remesle a výrobe ponúkaných predmetov, a to najmä s Majstrami ĽUV, kováčmi, drevorezbármi... Priamo pod Májkou bol priestor, v ktorom ÚĽUV ponúkal deťom vyrobiť si tradičný umelecký predmet, či už v podobe drevenej lietajúcej vrtuľky, čelenky do vlasov, či šúpolienky.

 festival5 

Okrem programu na Malej scéne, kde v rámci programu Z najlepších mali diváci možnosť vidieť víťazov a laureátov súťaže sólistov Šaffova ostroha 2017 a laureátov súťaže hudobného folklóru dospelých z Dolného Kubína, si mohli návštevníci kedykoľvek odbehnúť do Školy tanca, kde sa tancovalo, krepčilo a skákalo, koľko kto vládal.

Napriek tomu, že v jednom momente dňa sa strhla mohutná búrka, muzika zahrala ešte silnejšie a ako búrka prišla, tak aj odišla. Nad Východnou sa rozprestrela krásna dúha, a tak i nebo potvrdilo, že v programe sa bude pokračovať.

Večerný program na Veľkej scéne bol vysielaný v priamom prenose na STV2, kde si ho môžete zo záznamu pozrieť v archíve, no atmosféra priamo v hľadisku bola nezabudnuteľná. Niekoľko desiatok vystúpení, ktoré celým večerom vzrastali na kvalite a dynamike vrcholili ukážkou typických svadobných tancov, a to so židovskej náboženskej tradície i kresťanskej.

 festival2 

Ľudová hudba, spev a tanec tvorili čarovnú kombináciu a na záver podujatia si každý takmer s rukou na srdci spieval Na kráľovej holi, hymnu slovenského folklóru.

Folklórny súbor Vranovčan si pripravil v premiére spracovanie radostí i strastí prvej svetovej vojny a jej priamemu zásahu do života dedinského človeka v scénickom programe Zbohom.

  festival6 

Sobotný program ukončila Katarína Máliková, ktorá sa snaží prepájať ľudovú hudbu s novými postupmi a modernými prvkami, a tak približovať tradičný spev generácii 21. storočia.

Východná nám znova pripomenula jedno – že sme hlboko zakorenení v tradíciách našich predkov a odtiaľ pramení naša psychická sila a vyrovnanosť. Návrat ku koreňom je vlastne návratom k duši Slováka, nezabudnime na to.

 festival3


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kryštof Šafer: „Film Váňa vás pobaví a ukáže, že není čeho se bát.”

krystof saferDo kin nedávno vstoupil film o populárním českém žokejovi Váňa – největší závod je život sám. Při této příležitosti jsme položili pár slov producentovi tohoto snímku, Kryštofu Šaferovi, který nám přiblíží film i je...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Každý může být umělcem. První roční umělecké soutěže pro lidi s mentálním postižením!

Vystava Sulicka perexDomov pro osoby se zdravotním postižením Sulická vyhlásil první ročník umělecké soutěže pro lidi s mentálním postižením „Každý může být umělcem“. Jedná se o výstavu děl klientů této příspěvkové organizace hlavního města Pr...


Literatura

Cestopis životem Miroslava Zikmunda

ziky 200Přiznávám se bez mučení - žádnou z knih dvojice H+Z nebo Z+H jsem nikdy nečetla. I když byly v knihovně u babičky a stále na dosah. Přesto mě osobnost obou cestovatelů k sobě neustále volala a jejich kouzlu jsem propadla po zhlédnutí filmového dokument...

Divadlo

Kdo miluje, nespí

bratr spanku perexMožná byl talentovanější než Mozart. Narodil se ale na špatném míste. Johanes Elias Alder (Jacob Erftemeijer) je obdařený fenomenálním hudebním sluchem. Naneštěstí pro něj ale žije v zapadlé alpské vesnici mezi...

Film

Slnko v sieti ovládla Čiara, tesne za ním je film Piata loď

ciara 200

Najviac nominácií na národnú filmovú cenu Slnko v sieti za uplynulý rok získal film Čiara Petra Bebjaka. Ide o kriminálny triler, ktorý sa odohráva na slovensko-ukrajinskej hranici. Získal trinásť nominácií, vrá...