Náboženskú slobodu obmedzujú viac ľudia ako zákony. Kde zmizla tolerancia?

Náboženskú slobodu obmedzujú viac ľudia ako zákony. Kde zmizla tolerancia?

Tisk

la-religion perexNáboženská sloboda je závislá na množstve faktorov, okrem toho každý štát ju vníma inak. Dôležité je, čo štát očakáva od svojich veriacich. Záleží či ide o konzervatívny, tradičný štát, kde je previazaný vzťah medzi štátom a cirkvou, alebo liberálny, demokratický, či totalitný štát.

 

Ak ide o tradičný môžeme vnímať vplyv religiozity a rozloženie príslušenstva obyvateľov a tiež ich medzinárodné záväzky. Táto náboženská sloboda, nie je len o veriacich, ale premieta sa aj do sociologicko politických oblastí. Má ju každá demokratická spopločnosť a tvorí súčasť prejavu jej kultúry. Nájdeme ju v právnych normách ako slobodu vyznania a svedomia, ale je aj nezastupiteľnou časťou v samotnej Ústave Slovenskej republiky.

la tolerancia

Nepochybne patria medzi ne základné ľudské práva a slobody, ktoré sú začlenené podľa svojho významu a obsahu v druhej hlave medzi prvou generáciou ľudských práv a slobôd. Riešia sa tu otázky slobody myslenia, svedomia, náboženského vyznania a viery i práva bez náboženského vyznania. Svoj základ získali už v minulosti, keď bola vyhlásená Listina základných práv a slobôd. Podobne to je zahrnuté aj v Ústave SR v článku 24 od. 1. „Sloboda myslenia, svedomia náboženského  vyznania a viery sa zaručujú. Toto právo zahŕňa aj zmeniť náboženské vyznanie alebo vieru. Každý má právo byť bez náboženského vyznania.“

la-religion

Slovenská republika nepreferuje žiadnu ideológiu ani náboženstvo a občania majú môžnosť si vybrať, akého chcú byť vierovyznania, či aké budú vyznávať náboženstvo. Môžu sa stať aj ateisti. To ale nemusia akceptovať občania, ktorí majú iný názor, a presadzujú istý druh náboženstva. Môže sa stať, že ich verejné prejavy budú obmedzovať a snažiť sa znehodnotiť ich vieru, aby poukázali na dôležitosť svojej vlastnej viery. Tu však nejde o slobodu náboženstva, ale o charakter človeka ako takého, ktorý nedokáže tolerovať aj iné, neznáme jemu záhadné náboženstvá či viery.

Každé náboženstvo má svoje odchylky a rituály, pre niekoho sú viac pochopiteľné pre niekoho menej. Tu vznikajú rôzne konflikty a samotná netolerancia voči ostatným.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tereza Karpianus: "Nora je hrdinkou!"

tereza karpianus divadlo 21 noraJiž za pár dní, v úterý 18. prosince, se uskuteční divadelní premiéra klasického dramatu od Henrika Ibsena. Divadlo D21 představení pečlivě připravuje několik měsíců a Kultura21 se...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Kulturně naservírovaná dýně Hokaido

hokaido200Kulturní může být i stolování. Přinášíme vám proto jeden zimní recept, který nejenže dobře chutná, ale i vypadá. Připravila jej výživová poradkyně Charlotte Vrindavani Kostelková.

 

 

...

Literatura

Mravenci, jak jste je ještě neviděli

Mravenci 200V nakladatelství Kazda vyšla velkoformátová kniha Mravenci – Život lesního společenství obsahující realistické 3D ilustrace.

 

...

Divadlo

„Dělat si srandu z blbců, na tom není nic špatného“

blbec k veceri 200Inscenace Blbec k večeři má podtitul gurmánská komedie na cizí účet a v minulé sezóně ji uvedlo Městské divadlo Zlín. Režie se ujala Hana Mikolášková a život ji vdechli především Marek Příkazký a Josef Koller.

...

Film

Za láskou šli by světa kraj

cirque 200Cirkus ve snové vizi. Tak by se dal nazvat projekt dvou režisérských es Jamese Camerona a Andrewa Adamsona, kteří spojili své síly s jedním z nejlepších světových cirkusů Cirque du Soleil. Film Cirque du Sol...