Výstava fotografií v průhonickém Alzheimercentru

Výstava fotografií v průhonickém Alzheimercentru

Tisk

bert perexVýstava fotografií – klientek a klientů z Alzheimercentra Průhonice byla zahájena, a to přímo v tomto sociálním zařízení, kde pečují o nemocné s nevyléčitelnou Alzheimerovou chorobou a stařeckou demencí.

 

 

Autorem zajímavých a netradičních portrétů je dlouholetý zaměstnanec Robert Hoznour - Bert. V Alzheimercentru Průhonice pracuje již od jeho založení, tedy více než jedenáct let. Fotografování patří k jeho velký koníčkům.


Ředitelka Alzheimercentra Průhonice Marta Hrdonková dodává „Bert poskytl nestandardní pohled na naše klienty. Zatímco pravidelně klienty fotíme v rámci aktivizací, při kulturních či jiných akcích se záměrem rodinám a blízkým klientů zprostředkovat ukázku toho, jak aktivně jejich rodiče či příbuzní tráví u nás čas, Bert nám prostřednictvím fotografií dovolil nahlédnout do duše člověka, dokázal zachytit životní příběh každého z nich. Patří mu velké díky“.

bert2


„Na počátku jsem měl záměr zaznamenat život v našem zařízení z trochu jiného pohledu. Jeden ze zkušebních souborů několika fotografií, vznikající v improvizovaném ateliéru s pracovním názvem „Modelky“, se mnohým líbil. Tak jsem v něm chtěl pokračovat,“ vysvětluje svůj umělecký záměr amatérský fotograf.


Práce s klienty - modely byla velice rozdílná. „S některými byla hra na umění překvapivě snadná. Naopak, kde se očekával jednoduchý průběh, byla tvorba náročná a namáhavá. Bez odborné pomoci kolegyň Elišky, Jany a Sáry by k takovému výsledku nikdy nedošlo a fotografie by jednoduše nevznikly,“ vzpomíná na fotografické práce v Alzheimercentru Bert. 

bert1

Při prvním oslovení došlo často ze strany nemocných Alzheimerovou nemocí v Alzheimercentru Průhonice na zdráhavé reakce. Klienti se fotografa ptali: „Co s mou starou tváří?“


„Výsledek ale snad tyto obavy vyvrátil. Naši klienti se na focení těšili a čekali se zájmem na jeho výsledek. Snad se je podařilo alespoň na pár okamžiků vytrhnout z běžných všedních dnů a udělat jim trochu radost. Zvláště pak v době pandemie, kdy omezování kvůli dodržování hygienických předpisů, nepřálo jiným aktivitám", komentuje práci na přípravě výstavy v Alzheimercentru Průhonice autor výstavy Bert.

Máte zájem se na výstavu podívat? Kontaktujte nás na telefonu 774 774 065 nebo Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kryštof Šafer: „Film Váňa vás pobaví a ukáže, že není čeho se bát.”

krystof saferDo kin nedávno vstoupil film o populárním českém žokejovi Váňa – největší závod je život sám. Při této příležitosti jsme položili pár slov producentovi tohoto snímku, Kryštofu Šaferovi, který nám přiblíží film i je...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Nejpomalejší a nejkrásnější maraton. Když běhání pomáhá…

maraton (4)Letošního Pražského maratonu 2017 se zúčastnil i tým Running With Those That Can’t. Jedná se o charitativní občanské sdružení založené studenty 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze v roce 2009, které zvyšuje pov...


Literatura

Připravte si doma nějaký luxusní dezert

moderni ceska cukrarina 200Nakladatelství Motto se chytilo příležitosti a v době slávy pořadu Peče celá země vydalo knihu jednoho z porotců – Josefa Maršálka. Jedná se o působivou kuchařku s názvem Moderní česká cukrařina.

...

Divadlo

Tady je svět normální

Skorapka perexDivadlo Metro v Praze na Národní třídě uvedlo jako svého hosta hru Skořápka polského autora Marcina Szczygielskiho v režii Luboše Fleischmanna a v podání Divadla Stochov.

...

Film

Baltasar Kormákur zavítá v květnu do Prahy uvést svůj film Hluboko, výjimečný příběh o vůli a síle přežít

Hluboko plakat 200Mezinárodně vyhledávaný režisér, scenárista a příležitostný herec Baltasar Kormákur je v českém prostředí patrně nejvíce známý díky krimi snímku Severní blata (2006), který na ka...