Na ostrově svobody umí naplno zpívat, tancovat i prožívat smutek

Na ostrově svobody umí naplno zpívat, tancovat i prožívat smutek

Tisk

ostrov svobody 200Je to země plná lidských práv – práva na bydlení, bezplatné zdravotnictví, střechu nad hlavou, na mír, na vzdělání. V rámci vzpomínky na kubánského vůdce Fidela Castra, který zemřel 25. listopadu ve věku 90 let, to o ostrovu svobody řekla předsedkyně meziparlamentní skupiny ČR-Kuba Marta Semelová.

Chargé d´affaires Kubánské republiky v Praze Felix Andres Leon Carballo následně shrnul, že na Kubě jsou zkrátka respektována práva člověka. Kubánci žijí naplno, a tak, jak se naplno dokážou smát, zpívat a tancovat, umí také prožívat smutek, dodala Semelová. Milan Krajča ze Společnosti česko-kubánského přátelství, která akci uspořádala, uvedl, že Fidel byl internacionalista, který podpořil boj proti nespravedlnosti v různých koutech světa.

Dokument o Kubě
Předseda Společnosti česko-kubánského přátelství Ludvík Šulda vzpomněl na kubánskou revoluci v roce 1956, kdy skončil krutý Batistův režim, i následné události, místopředseda KSČM Josef Skála zavzpomínal na několikerá setkání s Fidelem. Přítomní uctili zesnulého, kterého díky vymýcení negramotnosti nebo radikálnímu snížení dětské úmrtnosti obdivují nejen v Latinské Americe, minutou ticha, a zhlédli asi patnáctiminutový dokument mapující jeho život i osud Kuby.


Foto: Ondřej Kazík

ostrov svobody

Odkaz na dokument o Kubě:
https://www.youtube.com/watch?v=gn04vODhSnI


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zavzpomínejte na ikonu spirituálů Evu Olmerovou

200 olmerovaOrganizátoři akce Festival Evy Olmerové zvou všechny, kteří Evu Olmerovou měli a mají rádi, protože si tu vzpomínku zaslouží a splácíme jí tím dluh, protože společnost se k ní ve své době zachovala macešsky. Více přiblížil Martin Arden v to...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Europoslankyně si vyzkoušela pražení fair trade kávy

Kava 200Europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM) si v pondělí ve fairtradové pražírně v Kostelci nad Labem osobně vyzkoušela, jak se praží káva. Ještě předtím prodejem podpořila fair trade výrobky v obchodu Fair Bio na Sokolovské ulici v Praze.


Literatura

Ještěže si s námi Jo Nesbø jen zahrával

zizen perexPo desáté knize v sérii o Harrym Holeovi se autor nechával slyšet, že s oblíbeným vyšetřovatelem končí, že o Harrym už psát nebude. Neuběhlo však mnoho času a Harry se vrací na scénu. Stejně jako autor nemůže být bez svého hrdiny, Harry neumí žít...

Divadlo

Zelenavý ptáček přebírá v Divadle VILA Štvanice Gozziho bláznivě pohádkovou zábavu

Zelenavy ptacek200Láska ke třem pomerančům předá v sobotu 24. února vládu Zelenavému ptáčkovi. Akcí nazvanou Gozziho vývar se Geisslers Hofcomoedianten loučí s nejstarší inscenací na svém repertoáru, Láskou ke třem pomerančům. Její volné pokračování, ...

Film

Můj táta Marianne

marianne 200Tentokrát nevymýšlím originální titulek, protože už jen název filmu je dostatečně zajímavý na to, aby přitáhl vaši pozornost. Severský filmový podzim přichází se švédským komediálním dramatem, jehož hrdinové budou čelit zásadní změně v rodin...