„Žen bez domova je hodně, ale schovávají se,“ říká Alexandra Doleželová z Občanského sdružení Jako doma

„Žen bez domova je hodně, ale schovávají se,“ říká Alexandra Doleželová z Občanského sdružení Jako doma

Tisk

bez domova perexVyhazov z práce, dluhy, úmrtí partnera. Pokud nemáte nikoho, kdo by vám v těžké situaci pomohl, od života na ulici vás dělí jen krůček. Přečtěte si rozhovor s Alexandrou Doleželovou. Založila Občanské sdružení Jako doma a už dva roky se ženám bez domova snaží pomoci.

 

 

Občanské sdružení Jako doma se zaměřuje na ženy bez domova. Proč právě tato cílová skupina?
Občanské sdružení Jako doma jsem založila společně se svojí kolegyní a kamarádkou Kristýnou Ciprovou. Vedlo nás k tomu několik důvodů. Obě dvě jsme pracovaly ve feministických organizacích, ale trochu nám chybělo zaměření na chudobu žen v České republice. Začaly jsme se tedy tomuto tématu věnovat, zjišťovat si věci, spolupracovat s organizacemi, které se věnují bezdomovectví nebo poskytují služby pro lidi bez domova. Zjistily jsme, že se v tomto sektoru v podstatě zapomíná na ženy. I když existují azylové domy pro ženy, nikdo nezjišťuje potřeby žen, důvody, proč se ocitají bez domova, genderové rozměry bezdomovectví. V podstatě jsme zjistily, že služby reflektují pouze na potřeby mužů. To chceme změnit, a proto jsme založily Jako doma. Pro mě také bylo důležité vytvořit prostor, kde si mohou ženy bez domova posedět, popovídat, dělat, co je baví a co je posílí. To je ještě jedním z cílů do budoucna.

V čem je život žen - bezdomovkyň těžší, než život bezdomovců mužů a proč je potřeba věnovat mu zvláštní péči?
U žen se často setkáváme s takzvaným skrytým bezdomovectvím. Ženy si udržují své sociální vazby, aby se nedostaly na ulici. Přespávají u známých na gauči, někdy zůstávají v partnerském vztahu kvůli bydlení. Pokud už se na ulici dostanou, více se schovávají, aby nebyly vidět. V současné době realizujeme výzkum, který se zaměřuje na ženské bezdomovectví, dělali jsme rozhovory s 50 ženami. Z výzkumu vyplývá, že odlišnost ženského bezdomovectví od mužského je dána zejména zvýšenou zkušeností fyzického, sexuálního a verbálního násilí ze strany mužů, zvýšené zranitelnosti při pobytu na ulici (proto to zmíněné schovávání) a snížené ekonomické síle. Ženy navíc na rozdíl od mužů často nesou břímě péče, či nemožnosti péče o dítě – odebrání dítěte do zařízení péče kvůli špatné sociální situaci. Ženy oddalují moment, kdy vyhledají pomoc a nerady sdílí prostory nízkoprahových zařízení s muži.

Jedním z Vašich cílů je informovat veřejnost a zbavit bezdomovce nežádoucího stigmatu. Jak česká společnost bezdomovkyně podle Vás vnímá?
Na ženy bez domova je nahlíženo s větším despektem než na muže. Pro mnohé představují zklamání z hlediska jejich role: té krásné, čisté, udržující rodinný krb. Ale obecně se společnost kouká na lidi bez domova z vrchu. A my se snažíme ukázat, že bez domova se může ocitnout opravdu každý. Domov můžete ztratit i kvůli jedné nezaplacené pokutě v tramvaji. Lidé si často myslí, že lidé bez domova si „za to mohou sami“. Ženy, se kterými spolupracujeme, se do své těžké situaci dostaly různými způsoby Hrají v tom např. roli dluhy po zemřelém manželovi, ztráta práce, odchod od násilného partnera, neschopnost najít si stabilní bydlení po odchodu z dětského domova, podvod od „přátel“ při výměně bytu apod. Svými aktivitami se snažíme propojovat život lidí bez domova s životy lidí s domovem. Často jsou lidé bez domova odsuzováni, pokud si třeba za ušetřené peníze koupí alkohol, já na to říkám, „a co byste dělali vy, kdybyste byli celou noc (a několik nocí) na ulici?“

bez domova

Kolik žen už prošlo Vaším sdružením od počátku fungování? Udržujete s nimi stálý kontakt?
V současné době spolupracujeme s asi deseti ženami, které se účastní projektu Kuchařky bez domova. Tyto ženy prošly programem Spolčení, který pomáhá ženám bez domova, aby se z nich staly „odbornice na bezdomovectví“. V podstatě obohacují své znalosti co dělat, když se ocitnete bez domova o odpovědi od různých poradenských center a mohou tak pomoci ženám, které se ocitnou na ulici nebo třeba v azylovém domě nebo noclehárně poprvé a nevědí, jak dál. Také je učíme, jak tyto informace předávat. Tímto programem v současnosti prochází dalších deset žen. Znamená to tedy, že intenzivně spolupracujeme asi s dvaceti ženami.

Zmínila jste projekt "Kuchařky bez domova." Mohla byste stručně popsat, o co se v tomto projektu jedná?
Před tím, než vznikl projekt Kuchařky bez domova jsme si říkali, že existuje mnoho lidí a organizací, kteří vaří pro lidi bez domova, ale proč by lidé bez domova pro sebe nemohli vařit sami? Nebo ještě lépe, proč by nemohli vařit pro veřejnost? V rámci projektu Kuchařky bez domova vaří ženy, které žijí v nestabilním bydlení a jsou v těžké sociální situaci pro veřejnost. Své kuchařské umění představují na různých venkovních akcích – na farmářských trzích, na pražské náplavce, u metra Křižíkova v Karlíně, na různých venkovních festivalech. Cílem projektu je propojení světů žen bez domova a žen s domovem. Mluvit spolu na stánku, zvýšit ženám bez domova sebevědomí, umožnit jim spřátelit se s dalšími ženami a sdílet své zkušenosti. Prodej (za dobrovolný příspěvek) je doplněn výstavou „Můj svět“, kdy ženy bez domova a ženy s domovem dostaly do ruky foťáky a fotily, co je zajímá. Na stánku můžete porovnat, čím se naše světy liší nebo čím jsou si podobné.

Jak na tento projekt reaguje veřejnost?
Já myslím, že velmi dobře. Jsme z toho i překvapeni. Zatím nevím, že by si naše kolegyně-kuchařky stěžovaly na někoho velmi nepříjemného pohrdlivého. Naopak. Máme pocit, že naše kuchyň si získává pravidelné zákazníky a zákaznice – a to např. i proto, že vaříme vegetariánsky nebo vegansky. I od lidí, se kterými se náhodně potkáváme, slyšíme pochvaly a zájem. Myslím si, že se projektu Kuchařky bez domova daří propojit veřejnost s ženami bez domova.

Mohla byste popsat i další projekty sdružení?
Už jsem je myslím částečně zmínila, ale tak jenom malá rekapitulace: provádíme výzkum, který se zaměřuje na bezdomovectví žen – důvody, proč se ženy ocitají bez domova a jaké jsou jejich specifické potřeby. Pokud jde o bezdomovectví a způsoby řešení a prevence, spolupracujeme a pravidelně se setkáváme s odborníky a odbornicemi a hledáme různá řešení, otevíráme nové otázky. Realizujeme kampaň, která se snaží bourat předsudky o bezdomovectví. Pravidelně se se ženami bez domova setkáváme, občas jedeme na víkendový výjezd, kde se mohou nejen něco dozvědět, ale i si odpočinout a zapomenout na své starosti.  Spolupracujeme s ženami bez domova na tom, aby mohly pomáhat dalším ženám ve špatné sociální situaci – tzn. aby mohly poradit ženám, které jsou poprvé v azylovém domě, ženám, které ztratily doklady atp. Čas od času realizujeme dámský filmový klub, teď také připravujeme kurz sebeobrany.

bez domova 3

Rok 2013 máme definitivně za sebou... jak byste ho ohodnotila z hlediska fungování sdružení Jako doma? Povedlo se vám v tomto roce něco, na co jste pyšní?
Já osobně beru rok 2013 jako velmi úspěšný. Povedlo se nám udělat z šesti žen „odbornice na bezdomovectví“, je i další intenzivně zapojit do našich aktivit, což jim i nám dělá radost. Projekt Kuchařky bez domova se dostal do povědomí veřejnosti a získává si velké sympatie! Nejvíc jsem pyšná na ženy, se kterými spolupracujeme – jejich radost do vaření, zapojení do našich aktivit a to i v jejich nelehké situaci. Je na nich poznat, že to nevzdaly! 

Co chystáte v roce 2014?
Doufejme, že otevřít kamennou kuchyni, kde by mohly kuchařky bez domova vařit, protože v současné době vaříme v půjčených kuchyních. Do budoucna bychom rádi také otevřeli jídelnu, či bistro.. To je jeden z našich hlavních snů, zatím ale nevíme, zda se v tomto roce povede. Jinak ale určitě budeme rozdávat jídlo v ulicích Prahy, v únoru se na nás můžete těšit na farmářských trzích na Jiřáku nebo u metra Křižíkova. Chystáme cyklus diskuzí, kde se zaměříme na sociální bydlení, zapojení lidí bez domova do prosazování svých práv, bezdomovectví mladých atp. Pro lidi, kteří se věnují bezdomovectví profesně chystáme konferenci o ženském bezdomovectví. A s další skupinou žen pojedeme na víkend mimo Prahu a budeme se s nimi dále stýkat nad tématy, které považují za zásadní! Už se moc těším! 

Více o Občanském sdružení Jako doma najdete na jakodoma.org.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Postava mě musí něčím nadchnout a pak zase odejít. Nechci žít se všemi těmi holkami

archiv Markéta Stehlíková 4Divadlo začala hrát již během studií na DAMU, když hostovala ve Východočeském divadle v Pardubicích, Švandově divadle nebo v Činoherním klubu v Praze, kde v současné době hraje Markéta Stehlíková v ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Rozhovor s maliarkou Stanislavou Habšudovou

Stanislava Habsudova 200Stanislava Habšudová sa narodila v Ilave a po svojich štúdiách a životných skúsenostiach sa rozhodla skombinovať fotografiu, maľbu a kováčske zručnosti a prácu so sklom jednotný celok. Každá jedna z tý...


Literatura

Kdo co dělá? To dětem osvětlí Moje první encyklopedie Larousse

kdo co dela 200V září vydalo nakladatelství Mladá fronta pochoutku pro zvídavé děti v edici Moje první encyklopedie Larousse, konkrétně se zaměříme na profese, řemesla a zaměstnání; proto název Kdo co dělá? Francouzská edice Larousse je sázkou na jistotu...

Divadlo

Moravské divadlo Olomouc chystá premiéru Lišky B. v dramatizaci Miroslava Krobota

Liska200Jedním z vrcholů sezony Moravského divadla Olomouc bude 19. ledna 2024 premiéra inscenace Liška B. Jak známo, Těsnohlídkovy povídky o mladé lišce, které vycházely v novinách, zaujaly už před sto lety i věhlasného Leoše Janáčka, pro něhož se staly libre...

Film

Divoká dvojka? Spíš potřeštěná

divoka dvojka 200Skvělou komedii, u které se od srdce zasmějete, najdete poslední dobou horko těžko. Nicméně se filmaři neustále snaží takový film natočit. Reese Witherspoon v jedné z hlavních rolí by mohla být pozitivní známkou úspěchu, ale…