Daniela Krolupperová tráví léto v kraji Klíčníků…

Daniela Krolupperová tráví léto v kraji Klíčníků…

Tisk

200 danielaLetošní léto předvedlo různé podoby, kdy slunce pálilo o sto šest, na mnohé se nalepilo dovolenkové tempo (můj manžel ho nazývá „plážové“) a občas seslalo přílivy deště. Co dělají spisovatelé a ilustrátoři v létě? Jak se jim píše či kreslí pod slunečními paprsky? Nebo jen dobíjejí energii po dlouhé zimě? Zeptali jsme se Daniely Krolupperové…




Danielo, jste snad z nejpilnějších autorek současnosti, co chvíli se objeví v upoutávkách nějaká nová vaše kniha nebo reedice – umíte vůbec odpočívat?

Samozřejmě a dělám to velmi ráda a pravidelně.

Jakému odpočinku dáváte přednost? Adrenalin, práce na zahrádce, lenošení na gauči teď asi spíše na lehátku u vody?

Protože trávím celé dny prací u počítače, nejraději odpočívám pohybem – pravidelně cvičím aerobik, jezdím na kole, plavu. Ať žije léto, kdy člověk odkládá kolo jen v nejnutnějších situacích! Zahrádku bohužel nemám, ale už jsem docela slušně osázela balkon.

01 DK píšící

Ve horkích letních dnech se někomu vaří hlava a nemůže tvořit, jiného slunce nakopne a jde mu práce od ruky – jak jste na tom Vy? Co Vy a letošní sluníčkové dny? 

Jsem na tom velmi dobře. Dva týdny jsme s rodinou plavali v Chorvatsku, aniž jsem se jedinkrát dotkla počítače. Na mobilu jsem jen každý večer zkontrolovala SMS a zmeškané horory. Na práci jsem ani nepomyslela a bylo to úžasné! Po návratu jsem se ale hned vrhla na překlad norské dětské knížky pro Albatros. Jakmile překlad dokončím, budu pokračovat v psaní dobrodružného příběhu pro starší děti, který se odehrává v Praze v 19. století a pojednává o zločinu.

Na jaře jste vypustila do světa detektivní příběh O ´Bluda, už máte ohlasy od čtenářů? Jak se angličtinář líbí?

Abych to nezakřikla, ohlasy jsou zatím velmi dobré. Zdá se, že se děti podivný učitel opravdu pobavil.

03 procházka

Vloni jste okouzlila prázdninovým příběhem Společenstvo klíčníků – bude mít nějaké pokračování? Té partě se v pátrání docela vedlo, ne?

Uvidíme. Rozhodně ale v kraji Klíčníků opět trávím léto a projížďky na kole jsou tu stále skvělé.

Léto si někteří z nás nedokáží představit bez knížky – co ráda čtete, když nepíšete?

Teď jsem přečetla několik prázdninových detektivek, udělaly mi radost. Klasická P. D. Jamesová nebo Norka Unni Lindellová.

Máte nějaký tip na čtení v období parna?

Já říkám – není nad klasickou britskou detektivku a ani ty severské nejsou k zahození.

02 slunce ve vlasech

Na závěr nám prozraďte: čím nás překvapíte na podzim?

V Albatrosu mi právě vycházejí dvě knížky pro malé čtenáře. První čtení je pokračování příběhu Bubáčka, tentokrát s názvem Bubáček a Myšošlap, který doprovodila krásnými obrázky Lucie Dvořáková. V edici Druhé čtení přicházím s detektivním příběhem – Policejní křeček, už se tiskne i s úžasnými ilustracemi Evy Sýkorové - Pekárkové. Na podzim vychází v Portálu příběh, na kterém jsem opět spolupracovala se skvělou výtvarnicí Evou Chupíkovou. Knížka má název Mizící hmyzíci. Snad se příběhy budou dětem líbit.

Určitě ano. Děkuji za rozhovor a přeji krásné léto v kraji Klíčníků

Foto: Daniela Krolupperová


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Martin Němec: Ale já raději stále znovu začínám, než končím...!

martin nemec 200Zatímco jedna kapela, kterou stvořil Martin Němec má čtyřicet let, druhé kapele je dvacet. Ta starší je legendární Precedens, ta druhá je už také kultovní a její název zní Lili Marlene. I když je každá jiná, je to Martin, který je jedin...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Spisovatelka Sylva Lauerová ví, jak zkrotit drzé opice

200lSpisovatelka a básnířka Sylva Lauerová je autorkou, která se rozhodně nebojí otevírat tabuizovaná či hůře stravitelná témata. Ve svých románech i básních se dotýká hlubin lidské psychiky, duchovna, různých podob lásky a sexu, společenských témat. Díky tomu, že ...


Literatura

Sarah Waters – Platící hosté

platic200Poválečný Londýn. Rozdíly, zmatek, téměř nekonečné vzpamatovávání se z válečných hrůz. Do toho jedna zchudlá rodina, jeden zdánlivě šťastný manželský pár, jedna skrývaná touha... Jedna vražda. To jsou zásadní body děje románu Platící hosté britské auto...

Divadlo

U Bezručů odstartovalo zkoušení Šikmého kostela

sikmy kostel200V březnu začaly v Divadle Petra Bezruče zkoušky Šikmého kostela. Světovou premiéru divadelní inscenace podle románu Karin Lednické, který se mimo jiné stal absolutním vítězem v anketě Kniha roku 2020, uvede divadlo 22. dubna 2022. Adaptaci r...

Film

Producent Petr Jákl vyjádřil svoji účast a politování nad tragédií při natáčení westernu Rust

Petr Jákl 5

Obrovský smutek zavládl při natáčení westernu Rust, kdy došlo k naprosto neuvěřitelné tragédii. Americký herec Alec Baldwin při jedné ze scén vystřelil ze zbraně, která sloužila jako rekvizita a zasáhl hlavní kameramanku, dvaačtyřicetil...