Radůza: „Hudba se nedá dělat bez radosti, bez úporného zaujetí a vášně.“

Radůza: „Hudba se nedá dělat bez radosti, bez úporného zaujetí a vášně.“

Tisk

raduzaK rozhovoru s námi svolila mladá maminka a především písničkářka a harmonikářka Radůza. V hudbě se věnuje především šansonu, ale nebojí se ani folkových melodií. Písním vždy dominuje skvělý text. Nejen o nich je tento rozhovor, ve kterém se například dozvíte v čem Radůza spí.


Jak byste se sama popsala?

Umanutá, nepříjemně přímočará, hubatá, pracovitá, přehnaně citlivá, potrhlá, chytrá, vášnivá, náladová a ty nejhorší vlastnosti nevyzradím. :-)

Jak vzniklo Vaše umělecké jméno Radůza? Spojením Radky a medúzy? Nebo to má skrytou symboliku?

Vzniklo z dětské přezdívky, která v celém znění byla Radůza, medúza, čúza, protéza v aspiku. Bylo to však trochu dlouhé, tak z toho zbyla jen ta Radůza. :-)

Kdo Vás naučil hrát na harmoniku a kdy Vás tato vášeň chytla?

Na harmoniku jsem se naučila hrát sama. Tedy naučila hrát, prostě jsem se na ni naučila vyluzovat tóny. Zuzka Navarová mi řekla, že viděla hezkou harmoniku, že by si ji koupila, ale že ji neunese, tak ať jdu  a koupím si ji já. Nechtěla jsem, ale pak jsem náhodou šla kolem toho obchodu a harmonika na mne z výlohy zasvítila, j vešla zmámeně dovnitř a utratila jsem za ni peníze, které jsem měla na židle. Tatínek se mi smál, že když se na tu harmoniku nenaučím, budu aspoň moct sedět na futrálu. A já mu řekla, že mi ji prodali bez futrálu. Načež opáčil, že to se na ni teda budu muset naučit. Koupila jsem si ji před prázdninami v červnu. Zavřela jsem se na celé léto na chalupě a tahala za měchy a v září už jsem na ni na koncertě odehrála prvních pár kousků.

Máte ráda blížící se podzim s jeho melancholií a barvami? Nebo už se těšíte, až budete s dětmi dovádět na sněhu?

Nejraději mám jaro.  Tu předzvěst hojnosti. :-)

Vaše CD si nyní vydáváte sama v Radůza Records. Je to zajisté riskantní, ale na druhou stranu spolehlivá metoda. Co vše to obnáší? Jaký je běžný postup, když si řeknete „tohle si vydám“?

Je za tím strašně moc práce. Tentokrát jsem se odvážila vydat nejnovější písničky jednak n a živém CD ale i na DVD, oboje se jmenuje „Ocelový město“ a to byla opravdu obrovská námaha, dát to všechno dohromady, nezapomenout na žádné formality a detaily, všechno všude správně nahlásit, vyrobit, zadat a stejně mi nějaké detaily unikly, protože jeden člověk nemůže ohlídat všechno, když k tomu ještě navíc koncertuji a mám domácí povinnosti. Takže jsem z toho docela vyčerpaná a počítám dny, kdy už konečně bude dVD na světě, abych si mohla trochu odpočinout.

raduza ocelovy mesto

Povězte nám něco o Ocelovém městě.

Ocelový město je záznam z živých koncertů. Které proběhly letos zjara v Malostranské besedě. Není to klasický živák v tom smyslu, že bych oprášila staré ozkoušené pecky a nahrála je live.  Na CD jsou krom jedné písničky všechny skladby nové a od mých spoluhráčů v tom byla notná dávka odvahy, že do toho se mnou šli, protože před nahráváním jsme spolu odehráli snad jen šest koncertů. Dali jsme se dohromady teprve v lednu, takže hoši mají krom mých díků také můj obdiv. Tím, že hraju s kapelou se rozšířila zvuková barevnost. Za velký přínos považuji vklad každého ze spoluhráčů, moc mě baví strhující bicí Davida Landštofa, nádherné kytarové linky Josefa Štěpánka i houslové melodie a basové linky Jendy Cidlinského. Moc ráda s klukama hraju, hodně jsem se od nich naučila. Je s nimi bezvadný kontakt i mimo jeviště, dokonce pořádáme společné večírky, ping-pongové turnaje, či plavby lodí. Myslím, že na CD je krom atmosféry z Malostranské besedy znát i to, že se máme rádi.

Budete ještě chtít vydávat? Z Vašeho posledního vyjádření je patrné, že vám tzv. piráti vzali nahráním CD na server elán.

Rozmyslela jsem si vydání Ocelového města na vinylu. Nepůjdu do toho. Pro mě je to strašně moc práce a času, který tomu musím věnovat. Mám dvě malé děti, které vplouvají do světa zájmových činností a osamostatňování se od maminky, což je také dost náročné, takže když mám volit, volím děti a čas věnovaný jim. Další CD je zatím v nedohlednu, i když nové písničky už máme. Do té doby své rozhodnutí možná ještě změním. Nebo je také možné, že za dva roky už nikdo CD kupovat nebude a veškerá distribuce se bude odehrávat přes internet. Uvidíme.

Chtěla byste vydávat hodně desek třeba alespoň jiným interpretům? Podle čeho byste vybírala?

V loňském roce jsem vydala album kladenské kapele Zrní.  Vybrala jsem si je proto, že jsou originální a dobří. Letos vydávají další desku, kterou jim, bohužel, nemohu vydat, protože jsem se finančně vyčerpala na vydání svého cD a DVD, ale myslím, že i to je pro kluky dobré, protože, pokud vím, budou si desku vydávat sami a to je skvělá zkušenost.

V roce 1999 jste byla předskokankou Mikea Oldfielda. Bavili jste se i spolu? Jaký je to člověk?

My jsme se, bohužel, osobně nesetkali. :-)

Jak je to u Vás s psaním textů? Co je vaší největší inspirací? Váš život?

Ano. :-)

Schováváte stále studený nohy pod peřinou?

Spím v teplých ponožkách. :-)

Obohacují Vás nějak i knihy? Čtete ráda? Kdo je váš oblíbený autor?

Nemám teď na čtení mnoho času. Takže čtu hlavně s dětmi. Poslední kniha, kterou jsem přečetla byla začátkem prázdnin kniha Richarda Feynmana „O povaze fyzikálních zákonů“. Hodně čtu s dětmi. Teď jsou to „Pohádky o mašinkách“.

Když se dívám na Vaše stránky, zdáte se mi jako světlá výjimka dnešních umělců už jen tím, jak komunikujete s fanoušky. Jste tak milá a budíte dojem, že Vám hudba i upřímný zájem dělá radost. Je to tak?

Hudba se nedá dělat bez radosti, bez úporného zaujetí a vášně. Komunikace s diváky mne těší a jsem vděčná internetu, že mi ji umožňuje. Mám tak zpětnou vazbu, mnohdy se mi lidé svěřují s velmi osobními věcmi a já cítím obrovskou pokoru a vděčnost za to, že jsem jim tak blízká, že mi neváhají takové věci napsat. Když se dívám do hlediště, nikdy tam nevidím jen nějakou masu, ale vždy cítím, že tam sedí jednotliví lidé s neopakovatelnými životy a osudy a jsem jim vděčná, že přišli.

raduza

V jedné recenzi se píše „Dokud má česká hudba Radůzu, nemusí se bát o budoucnost“.  Souhlasíte?

Dokud má česká hudba hudbu, tak nepřestane existovat. Já jsem naprosto nahraditelná a kdybych tu nebyla já, dozajista by byl někdo jiný. :-)

Přeji Vám mnoho zdraví a poprosím Vás o vzkaz pro naše čtenáře.

Ať vás veškerá nepřízeň osudu míjí! :-)

Děkuji za rozhovor!

Zdroj foto: facebookový profil Radůzy


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Z VIP večírků jsem šel do fekálií a kanálů,“ směje se Roman Buťa

altČeský rybníček je malý. A každá tvář v něm hned upoutá pozornost. Obzvlášť, když je to někdo mladý, talentovaný a nadšený nejen do práce, ale i do životního optimismu. Roman Buťa rozhodně někým takovým je. Publikum si získává už více než deset let ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Portico Quartet: Praha je úžasné město. Má bohatou historii hudby a kultury a ty holky…:-)


mladi ladi jazz 200Na festivalu Mladí ladí jazz, který započal už v neděli v Praze, se v pátek 4. dubna představí anglická skupina Portico Quartet. Do Prahy se vrací po dvou letech a my jsme je u této příležit...


Literatura

Alchymistova šifra je zpět!

znameni moru 200Po necelém roce vydali v nakladatelství Fragment pokračování dobrodružné knihy pro děti s názvem Alchymistova šifra od Kanaďana Kevina Sandse.

 

...

Divadlo

RockOpera Praha natáčí videoklip s Evou Urbanovou a Kamilem Střihavkou

rop eva kamil 200Spojení RockOpery Praha a Evy Urbanové dostane nové obrysy. Holešovické divadlo totiž chystá nový videoklip k očekávané premiéře opery Trója, v níž se operní pěvkyně chopí role bohyně lovu Artemis. Klip vznikne ke skladbě Přísahej a t...

Film

Matka!: povstání Fénixe z popela?

matka perexDo kin přichází nejnovější snímek Darrena Aronofského. Kdo zná jeho předešlé filmové počiny ví, jak silný dojem jeho snímky zanechávají. Komorní drama Matka! není výjimkou a je další z řady filmů, které Vás nenechají při shlédn...