Roman Tomeš: „S Tomášem se snažíme udělat program, který bude bavit nás i diváky.“

Roman Tomeš: „S Tomášem se snažíme udělat program, který bude bavit nás i diváky.“

Tisk

tomes200Roman Tomeš je známý divadelní a muzikálový herec a zpěvák. Už za několik dní doprovodí Tomáše Vaňka na jarním tour, kdy tato dvojice slibuje jak hudební zážitek, tak i stand-up. Jak se na koncerty těší a co nám o nich prozradil?

 

Romane, jak se máte v těchto dnech? Máte rád jaro, nebo vám více vyhovuje zima?

Já si užívám neplánované volno po operaci tříselné kýly. Je pravda, že diář byl tak naplněn, že mi to vlastně prospívá. Takže jsem doma, chodím s dětmi a hafanama na procházky a užívám si první jarní dny. Už mi to chybělo. Obecně mám asi raději jaro. První hřejivé dny po té dlouhé zimě jsou vždycky nejhezčí. V létě už je už pak na mě často až moc veliké vedro. Jaro miluju!

Už za několik dní začíná jarní koncertní tour, kterou jedete s Tomášem Vaňkem. Jak na toto turné probíhají přípravy? A co je pro vás v rámci nich nejsložitější? A co vás na nich naopak baví?

Vždycky je to tvůrčí činnost, což mám obecně moc rád. S Tomášem se snažíme udělat program, který bude bavit nás i diváky a zatím snad vše nasvědčuje tomu, že by to tak mělo být. Vždycky je to závazek, aby divák, který si koupí vstupenky, odcházel spokojený. Ale jak říkám, vždycky zastávám názor, že pokud to baví umělce na jevišti, většinou to baví i diváka. Tak snad tomu bude i na naší jarní tour.

Moc by mě zajímalo, jak vás napadlo jet toto turné dohromady? Kdo s tímto nápadem přišel? A jaké byly první reakce?

Byl to Tomáš, který mi volal, když zjistil, že jsem neodjel do Survivora (právě kvůli operaci) a navrhl mi, že když nemám teď pořádně co na práci (smích), tak že bychom mohli společně něco spáchat. Byl jsem hned pro, protože se známe léta a věřím, že nám to společně na jevišti bude fungovat. Dlouho jsme spolu na jednom jevišti nestáli.

vanek tomes 1

Tomáš Vaněk absolvoval na konci loňského roku turné vánočních koncertů. Navštívil jste některý z nich?

Ne, bohužel jsem neměl to štěstí. Byl jsem u toho, když měl koncert v Karlíně, ale já zrovna stál na jevišti vedle, a tak jsem neměl možnost si ho užít. Ale vím, jak Tomáš funguje. Je to profík a skvěle zpívá. Tady navíc bude mít možnost ukázat se i jako stand-up performer.

S Tomášem se určitě znáte z muzikálového světa. Co ale máte společného kromě koníčka v podobě zpěvu?

Tak myslím si, že jsme oba perfekcionisti a chceme, aby naše práce byla odvedena vždy na sto procent. Spojuje nás i podobný smysl pro humor.

Přečtěte si rozhovor s Tomášem Vaňkem: „Dojde i na operní árii, neboť ani já ani Roman nejsme operní pěvci, logicky tedy musí zaznít i něco z opery.“

Na koncertech určitě zazní spousta muzikálových písní. Můžete prozradit nějakou, na kterou se obzvlášť zvědavý, nebo se na ni těšíte?

Zrovna před pár dny jsme dokončili playlist a myslím si, že je na co se těšit. Já osobně se moc těším na náš duet, který si vypůjčíme z muzikálu Bídníci. Píseň I dreamed a dream, která je původně psána pro ženskou roli, budeme zpívat my v jiném podání. Třeba na tu se moc těším. Ale samozřejmě je tam toho mnohem více.

Tomáš už nám prozradil, že repertoár koncertu bude na jeho poměry neobvykle pestrý. Platí to i pro vás?

Ano. Tak chceme si to užít a zazpívat si něco, co obvykle nezpíváme. Myslím, že je to dobře jak pro nás, tak pro diváka, protože uslyší něco, co jinde nikde ne.

Momentálně vystupujete v anatomicky nekorektní rockové show Hedwig a její Angry Inch. Může to nějak ovlivnit vaše vystupování na tour? Nechystáte zde nějaké unikátní číslo?

Přímo z představení žádné číslo nechystám. Ale rozhodně se budeme inspirovat samotným pojetím. Tím, že by koncert měl být na pomezí stand-up show a samotného koncertu. Samozřejmě uvidíme, jak se nám to podaří, protože budeme z veliké části improvizovat, ale věřím, že se máme na co těšit.

Více o koncertech najdete zde: Tomáš Vaněk a Roman Tomeš vyrážejí na turné se zábavnou koncertní show

Působíte velmi sympaticky a pohodově, jste usměvavý, takže počítám, že to pro vás nebude problém. Je to tak?

Je pravda, že čím jsem starší, tím se raději nechávám na jevišti překvapovat a to stand-up právě nabízí. Někdy je fajn upustit uzdu, přestat se bát, nejít přesně podle scénáře, ale naopak se uvolnit a nechat věci se dít.

vanek tomes Plakat

A je to pro vás v pořádku věnovat se humoru takto ve dvojici? S parťákem po boku? Víte v tomto ohledu, co od Tomáše čekat?

Tak trochu tuším, ale nikdy jsme nic společného neabsolvovali, takže kdo ví, jak ta chemie ve finále zafunguje. Ale moc se na to těším! Myslím, že nemáme co ztratit! (smích)

Koncerty se budou konat kromě Prahy také v Brně, Českých Budějovicích a Ostravě. Budete mít čas se například projít po těchto městech? Nebo to pro vás není vzácné?

Přiznám se, že si nejsem jistý, kolik nám zbyde času na výlety po okolí. Spíš si myslím, že ne. Ale všechny tyto destinace mám celkem projité z mých minulých vystoupeních v těchto městech. Každopádně pokud bude čas, rád se projdu a nadechnu čerstvého vzduchu.

Prozraďte našim čtenářům ještě v závěru, kde vás mohou kromě tohoto tour vidět?

Tak určitě bych čtenáře pozval do Divadla Kalich na představení Biograf láska, nejnovější titul tohoto divadla, který je postaven na hitech Hanky Zagorové. Nebo třeba do Divadla Karlín, kde hraji v různých představeních – Sestra v akci, Jesus Christ Superstar, Rebelové, atd., či do divadla Radka Brzobohatého - představení Freddie. A rozhodně nesmím zapomenout na Hedwig a její angry inch v Malostranské besedě. Tenhle titul je pro mě hodně důležitý.

tomes2

Děkuji moc za rozhovor.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dominik Landsman: „Baví mě i naprosto nesmyslná přirovnání typu byl veliký jak mrtvý tučňák.“

dominik landsman200

Dominik Landsman (* 14. října 1985) je český spisovatel. Autor vystudoval na Vysokém učení technickém v Brně obor Finance podniku, následně pracoval jako realitní makléř. V době, kdy dostal v zamě...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Karel Sedlecký: „Můj běžný pracovní den je plný kávy, rozhovorů s lidmi, schůzek, telefonních hovorů a taky faktur a smluv.“

karel sedlecky 200Karel Sedlecký se narodil 17.3. 1985 v Sušici. Studoval na místním gymnáziu, poté pokračoval na pražskou ČVUT, kde získal titul inženýra. Po nedokončeném doktorandském studiu, se stal ředitelem kulturního centra v Sušici ( SIRKUS, p.o...


Literatura

Eufeeling – umění vytvářet vnitřní mír a vnější prosperitu

euf 200Dr. Frank Kinslow se dlouhodobě věnuje výzkumu a výuce léčitelských metod. Čerpá ze své chiropraktické praxe, z východních ezoterických filozofií, z teorie relativity a kvantové fyziky. Je autorem metody okamžitého léčení – Quantum Entraim...

Divadlo

Koktavý Bertie miláčkem pardubických diváků

Kralovarec perexKdyž v roce 2010 spatřil světlo filmového světa snímek Králova řeč, okamžitě si dokázal získat city neurozených diváků a dokonce obměkčit i zkamenělá srdce kritiků a akademiků. Málokdo si však v té době uvědomoval, že...

Film

Filmaři odhalují první ukázku z filmu Tancuj, Matyldo inspirovaného skutečnou událostí

Regina Rázlová jako Matylda LRKdyž se scenáristka Nataša Slavíková a režisér Petra Slavík rozhodli natočit film o příběhu rodiny, do jejíhož osudu vstoupila vážná nemoc, dotýkalo se jich to přímo osobně....