Tomáš Vaněk: „Dojde i na operní árii, neboť ani já ani Roman nejsme operní pěvci, logicky tedy musí zaznít i něco z opery.“

Tomáš Vaněk: „Dojde i na operní árii, neboť ani já ani Roman nejsme operní pěvci, logicky tedy musí zaznít i něco z opery.“

Tisk

tomas vanek 200Tomáš Vaněk a Roman Tomeš vyrazí v dubnu na čtyři koncerty. Společně s pianistkou Kristinou Brachtlovou se vydají na turné po vlasti české, moravské i slezské a divákům představí energickou koncertní show plnou populárních písní, která se bude dotýkat až stand-up comedy. U této příležitosti jsme vyzpovídali Tomáše Vaňka, který nám prozradil, jak to bude na koncertech vypadat.

 

Tomáši, v listopadu jsme spolu dělali rozhovor o vašich vánočních koncertech. Co se vám vybaví, když se ohlédnete zpátky a vzpomenete si na ně?

Úžasná vánoční doba strávená s mnoha milými lidmi. Plné sály v každém městě, což zvlášť po předchozích letech v covidovém souboji bylo konečné ujistění, že svět se z toho vzpamatovává a mnoho věcí se vrací do starých a toužebně vyhlížených kolejí. To, že se můžeme už bez strachu potkávat a bavit se pro mě osobně bylo asi nejlepší završení minulého roku, jaké jsem si mohl přát.

Stalo se v rámci nich i něco neobvyklého, něco, co vás opravdu překvapilo?

Zajímavá otázka, na kterou nemám zajímavou odpověď. Opravdu nevím… :-)

Nyní se chystá jarní koncertní tour. Věděl jste hned po vánočních koncertech, že ji pojedete? A bylo něco, z čeho jste se z prosince poučil, nebo co vás inspirovalo?

Takové akce plánujeme samozřejmě s předstihem, teď už to jde, takže jsme věděli, co a kdy bude dál, stejně jako už v tuto chvíli dávno připravujeme program na zbytek roku včetně Vánoc a také celý příští rok až do Vánoc 2024. Inspirací jsou pro mě především diváci, kteří chodí na mé akce. Z nich především vycházím, protože cítím, co je zajímá, co mají rádi a co ne. Z každého koncertu nebo jakéhokoliv vystoupení se dokážu poučit a říct si, co by bylo dobré příště akcentovat a co naopak vynechat. Chci, aby to diváky bavilo, aby se zasmáli, dojali, odcházeli s emocionálním zážitkem. A s každou další akcí přemýšlím a hledám, jak je k tomu co nejlépe dovést.

Více o koncertech najdete zde: Tomáš Vaněk a Roman Tomeš vyrážejí na turné se zábavnou koncertní show

Tyto jarní koncerty nebudou jen o vás, ale také o Romanu Tomešovi. Jedná se také o muzikálového zpěváka. Máte toho mnoho společného?

Jsme zhruba stejně staří, stejně velcí, oba jsme mužského pohlaví, známe se stejně dlouhou dobu, oba zpíváme (nevím, kdo lépe), oba hrajeme (vím, kdo lépe ????), máme rádi muzikály.

vanek tomes 1

Jak byste Romana Tomeše popsal někomu, kdo o něm nikdy neslyšel? Co jej podle vás vystihuje?

Je to fakt milej a nesnesitelně talentovanej pětatřicetiletej kluk, co už má dva malý kluky.

Zapojením Romana je patrné, že se program bude točit kolem muzikálových písní. Je to tak? Můžete prozradit, na jaké muzikálové hity se mohou návštěvníci těšit?

Určitě na “Žij právě dnes, žij s tím, co máš” z muzikálu Rent, ve kterém jsme společně hráli. Jelikož ale chceme, aby to byla hlavně legrace, tak si střihneme také píseň “Spěchám” od Hanky Zagorové, dojde i na operní árii, neboť ani já ani Roman nejsme operní pěvci, logicky tedy musí zaznít i něco z opery. Aby i slza dojetí ukápla, připravujeme duet “I dreamed a dream” z Les Miserables. Zatím máme navíc ambici stvořit i vlastní společnou píseň, ta bude ale případně překvapením. Každopádně repertoár to bude i na mé poměry nezvykle pestrý.

Stejně jako na vánočních koncertech vás na piano doprovodí Kristina Brachtlová. Proč zrovna ona? Čím je podle vás výjimečná?

S Kristinou spolupracuji již řadu let a je pro mě nepostradatelnou, spolehlivou a profesionální stálicí. Vážím si jí, je to osoba, se kterou si prostě rozumíme. A jsou jisté věci, které není podle mě potřeba rozebírat, buď si s někým sednete, nebo ne. Kristina je navíc opravdu výborná a velice zkušená pianistka, která dokáže zahrát cokoliv. Je vytrénovaná z muzikálových produkcí hrát jakýkoliv žánr, a to dobře. Zdaleka ne každý pianista je tak flexibilní a pohotový jako právě ona.

U koncertů uvádíte, že se bude jednat o „energickou koncertní show plnou populárních písní, která se bude dotýkat až stand-up comedy“. Co si pod tím představit?

Jednoduše by to měl být více zábavný koncert, plný vtípků, legrácek, větší interakce s diváky, snažíme se humor dostat i do písní. Nechť se lidé přijdou bavit, my se o to postaráme.

Je vám blízká i komediální poloha? A máte rád humor? Někdy je to poměrně složitá disciplína.

Já jsem, myslím, byl hlavně během studentských let na DAMU považován spíš za komediální typ herce. V době, kdy jsem ještě více hrál, než zpíval. Kdysi jsem se zamiloval do commedie dell'arte, měl jsem myšlenku založit divadlo, které by hrálo tento styl tradičního komediálního divadla, ale nedošlo na to. Vrhl jsem se směrem k muzikálu a role, které jsem během posledních let ztvárnil, mnoho komediálních poloh nenabízely. Několik let jsem ale hrál svou one man stand-up show s názvem How to become a Czech in one hour v Divadle Royal, což byla velká příležitost zkusit utáhnout sám celý program jen na vyprávění, vtipech, předvádění různých situací, měl jsem i dost prostoru pro improvizaci.

A když jsme u toho, co vás vždy zaručeně rozesměje?

Například typické absurdní skeče od britské komediální skupiny Monty Python. Na jejich tvorbu právě při těchto koncertech také dojde, chystáme dvě hudební čísla z muzikálu Spamalot. Jedním z nich je celosvětově populární “Always look on the bright side of life”, což je i takové heslo mého života.

Koncerty se budou konat kromě Prahy také v Brně, Českých Budějovicích a Ostravě. Podle čeho jste vybírali tyto lokality?

Chtěli jsme oslovit diváky napříč celou republikou, ale abychom objeli všechna města, to opravdu není aktuálně v našich silách, proto jsme do jednoho měsíce soustředili zastávky v těch největších městech, kde měla být původně i Plzeň, ale pro tu už jsme nebyli schopni najít vhodný termín, snad příště.

vanek tomes Plakat

Na vánočních koncertech jste na různých místech měli jiný program a různé hosty. Bude to tak i nyní? A je v rámci takových koncertů čas nebo možnosti na improvizaci? Myslím například z hlediska playlistu a podobně.

Tentokrát chystáme program téměř stejný pro každé město, přesto chystáme v každé zastávce jedno místní překvapení, které ale neprozradím, logicky by bylo po překvapení. A právě toto překvapení, myslím, bude velkou příležitostí pro vznik improvizace. Ta se ale dostaví nakonec vždy, moje koncerty nikdy nejsou naprosto do posledního detailu nazkoušené, vycházím z prostředí, z lidí v publiku, z atmosféry a vůbec všeho, co se v dané chvíli stane.

První koncert se koná už za měsíc, tak můžete nám v závěru prozradit, jak probíhají přípravy?

Mám pocit, že nestíháme… ale už jsem na ten pocit docela zvyklý, vím, že to dopadne. To je jediná jistota. Ještě se totiž nestalo, že by něco nějak nedopadlo!

Nyní poprosím už jen o pozvánku na koncert pro naše čtenáře.

Přijďte všichni, ať jedna židle nezůstane suchá! :-)

Děkuji moc za rozhovor.

Zdroj foto: www.tomasvanek.com


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Recyklované pohádky naučí novou generaci recyklaci

200 rozDo Recyklohraní, aneb Ukliďme si svět je zapojeno téměř 3100 škol z celé České republiky, které vedou své svěřence k šetrnějšímu přístupu k okolí. Jedním z jejich projektů jsou Recyklované pohádky, které nám podrobně představila ředitelka paní Ilona Johno...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Tleskač: „My nejsme apriori veselá kapela.“

altSkupina pyšnící se podtitulem Pilsner Ska Orchestra Tleskač má před sebou festivalovou sezonu, novou vokalistku Karolínu Jägerovou a rok staré album Never die songs. Na různé názory jsme se zeptali kapelníka ...


Literatura

I ve Finsku může být vyhlášené letovisko

Palm-Beach-Finland 200Palm Beach Finland je název další knihy finského spisovatele Anttiho Tuomainena, která vyšla v nakladatelství Kniha Zlín.

 

...

Divadlo

Pejsek a kočička bavili děti první festivalové odpoledne

altDivadelní přehlídka Setkání 2012 Stretnutie není jen o věhlasných divadelních souborech a profláklých tvářích prken, která znamenají svět. Není ani o výhradně dospělém divákovi. Děti jsou ve zlínském divadle vítány, a tak hned první od...

Film

Mezinárodní filmový festival ovládl film Bob a stromy

Karlovy Vary 200Slavnostním zakončením 50. Mezinárodního filmového festivalu, který se konal 11. července v hotelu Thermal, provázel moderátor Marek Eben. Po krátkém úvodu, kdy zažertoval na téma jubilejních festivalových padesátin, pozval na podium ...