Operní režisérka: „Odvážné kroky nás posouvají kupředu“

Operní režisérka: „Odvážné kroky nás posouvají kupředu“

Tisk

klasterky rozhovor 200S odvahou sobě vlastní se do přípravy novodobé premiéry opery J. A. Bendy Vesnický trh pustila zkušená operní režisérka Magdalena Švecová. Dílo spatří světlo světa poprvé na zahájení festivalu Klášterní hudební slavnosti 30. května v Divadle Šumperk v nastudování soubory Musica Florea a Theatrum Floreum pod vedením dirigenta Marka Štryncla.


Z krátkého videa ze zkoušky (k shlédnutí na fb festivalu) dýchá nejen soustředění na práci, ale také velká pohoda. Je tomu opravdu tak?

Ano, zkoušení nás velmi baví. Hrajeme si s vykreslením figur a typů, které jsou základním stavebním kamenem jevištního dění a nemálo se přitom pobavíme. Věřím, že to bude milé i pro diváky.

Překvapilo Vás něco, mile či nemile, při studování díla?

Musím přiznat, že než jsem operu zkrátila, poctivě jsem nastudovala německé libreto, a velmi mě překvapila epizoda se "zlým židem Nathanem", kterou jsem (nejen v rámci korektnosti) musela škrtnout. Očima dnešního člověka až nemyslitelně černobílé odsouzení a zesměšnění. To mi poměrně vyrazilo dech.

V čem je Vesnický trh odlišný od jiných projektů podobného typu?

Toto dílo je odlišné především svou formou. Jedná se o takzvaný "Singspiel" (asi nejznámější příklad podobné opery je Mozartova Kouzelná flétna). Text, který spojuje zpívaná čísla a posouvá děj, je tedy v próze. V našem nastudování, narozdíl od německého originálu, kombinujeme dva jazyky – zpíváme německy a mluvíme česky.

klasterky1

Proč by na operu měl přijít i člověk, který dílo Jiřího Antonína Bendy nezná?

Je to velmi milý žánrový obrázek z doby, která je nám sice již vzdálená, ale na druhou stranu dokáže potěšit svou humornou atmosférou a dobrým koncem, podobně jako pohádky nebo filmy pro pamětníky. Tedy přijít by lidé měli právě proto, že v dnešní době není úsměvu přebytek.

Co pro Vás znamená ODVAHA, podtitul letošního ročníku Klášterek?

Podle mě je to především schopnost nenechat se ovládat nikým a ničím, zejména ne strachem. Schopnost postavit se za svá rozhodnutí, za sebe samého, nebo v rámci spravedlnosti za někoho jiného. Je to přijetí absolutní odpovědnosti a aktivní vykročení k vytváření lepšího světa. Odvážné kroky nás totiž posouvají kupředu, učí nás jinak vnímat a vidět či měnit, co clona strachu drží na místě.

Magdalena Švecová, operní režisérka v roce 2004 absolvovala na JAMU v Brně operní režii ve třídě doc. Aleny Vaňákové. Spolupracuje s Divadlem J. K. Tyla v Plzni, s Národním divadlem v Praze a s Národním divadlem Brno, s festivalem Smetanova Litomyšl, s Festivalem komorní hudby v Českém Krumlově. Vyučuje na Pražské konzervatoři operní herectví. V letech 2015–2019 také působila jako moderátorka pořadu Noční Mikrofórum v Českém rozhlase.

Od května do září festival uvede celkem 21 koncertů českých i zahraničních interpretů na 13 nádherných místech Jeseníků – v Šumperku, Jeseníku, Šternberku, Velkých Losinách, Klášteru na Hedeči, Tančírně v Račím údolí, v Karlově Studánce, Bruntále, v Bílé Vodě, Rapotíně, Maršíkově, Bludově, Loučné nad Desnou.

Výrazem uznání a podpory festivalu je záštita ministra kultury, a také záštita hejtmana Olomouckého kraje.

Více informací: www.klasterky.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dana Kalinová: Dobrá duše pražského veletrhu Svět knihy

svet knihyO rozhovor jsme požádali paní Danu Kalinovou, dámu, která je už dlouhých devatenáct let duší pražského veletrhu Svět knihy. S ředitelkou této úspěšné akce jsme si povídali právě o zmiňovaném svátku všech českých ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Nenudím se a nechápu, když mi někdo vypráví „jak se nudí“, říká René Kekely

rene200V médiích a šoubyznysu se René Kekely pohybuje přes dvacet let, a je to znát. Je to profesionál. Třeba když moderuje talk show Face To Face, kde si zve zajímavé hosty, je vidět, jaký je hostitel, jak je připraven, přitom vždy jde o rozhovor svižný, kultivov...


Literatura

Pohled do hlavy a paměti Karla Šípa

karneval pametovych bunek 200V listopadu vydalo nakladatelství XYZ útlou knížečku Karla Šípa s povedeným názvem Karneval paměťových buněk. Na 150 stranách nám oblíbený moderátor a bavič představí nejen své vzpomínky na dětství, posteskne s...

Divadlo

Talentovaní ochotníci si dali dostaveníčko na kroměřížském divadelním festivalu

divadlo200Celkem sedm inscenací se představilo ve dnech 18. - 21. května v rámci 16. ročníku Divadelního festivalu Ludmily Cápkové v Kroměříži. Vedle toho proběhlo pár doprovodných akcí – křest knižní publikace 70 let divadelního spolku v Kroměříži, koncert sk...

Film

Běžící muž nechce umřít

200 muzFilm Běžící muž (1987) je odrazem možné budoucnosti, která by nás jistojistě čekala, kdyby byli ti u moci jen o trošku sehranější a chytřejší. Arnold Schwarzenegger byl tenkrát mladík ve své nejlepší kondici. Skvěle se proto hodil na chlapa, který má utí...